Ασύρματο Wifi Δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο Σαραντάπορο

Posted: 1 Σεπτεμβρίου 2010 by admin in Διαδίκτυο, Ελεύθερο Λογισμικό, κοινωνία

Μια βασική ανάγκη, στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, αποτελεί η γρήγορη και αξιόπιστη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω, Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν υποτυπώδης ή δαπανηρή.

Για το λόγο αυτό η Ομάδα Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Sarantaporo.gr προχώρησε, αρχικά, στην εκπόνηση  σχετικής τεχνικής μελέτης με στόχο την υλοποίηση σε βάθος χρόνου του Ασύρματου Wifi Δικτύου στο Σαραντάπορο, με το πιο οικονομικό και ταυτόχρονα αξιόπιστο και γρήγορο τρόπο.

Ευτυχή συγκυρία υπήρξε η δράση «Open-mesh», για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού, της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Η Ομάδα Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Sarantaporo.gr, με τη συνεργασία των τοπικών συλλόγων Αθλητικός Όμιλος Σαρανταπόρου (Α.Ο.Σ), Επιμορφωτικός-Εκπολιτιστικός Συλλόγος Σαρανταπόρου (Ε.Ε.Σ.Σ.), Σύλογος Απανταχού Σαρανταποριτών (Σ.Α.Σ.), Τοπικό Συμβούλιο Νέων Σαρανταπόρου (ΤΟ.ΣΥ.Ν.), κατέθεσε αίτημα το Μάιο του 2010 για την παροχή 30 ασύρματων «open-mesh» router στην σχετική ιστοσελίδα της ΕΕΛ/ΛΑΚ, η οποία και το ενέκρινε, προσφέροντας σε πρώτη φάση 12 routers.

Εν συνεχεία η Ομάδα Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Sarantaporo.gr προμηθέυτηκε τον Ιούνιο τα πρώτα 12 routers και ακολούθησε η εγκατάστασή τους, τον Ιούλιο και τον Αυγουστο, σε επιλεγμένα σημεία βάσει της τεχνικής μελέτης.

Στις 14 Αυγούστου 2010, το Ασύρματο Wifi Δικτύο του Σαρανταπόρου, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, καθώς, λόγω έλλειψης πρόσβασης σταθερής σύνδεσης ADSL, λειτουργεί με ευρυζωνική σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, την οποία χρηματοδοτούν η Ομάδα Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Sarantaporo.gr από κοινού με τους τοπικούς συλλόγους Α.Ο.Σ., Ε.Ε.Σ.Σ., Σ.Α.Σ. και ΤΟ.ΣΥ.Ν.. Αναμενόμενο είναι οι ταχύτητες σύνδεσης σήμερα να μην είναι οι επιθυμητές, αλλά όταν το Ασύρματο Δίκτυο λειτουργήσει με την σχεδιασμένη τελική  τοπολογία του (30 routers, ADSL συνδέσεις) αναμένεται να εξυπηρετεί ικανοποιητικά τους χρήστες του και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Θα θέλαμε σαν Ομάδα Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Sarantaporo.gr να ευχαριστήσουμε την ΕΕΛ/ΛΑΚ, τον Α.Ο.Σ., τον Ε.Ε.Σ.Σ., τον Σ.Α.Σ. και το ΤΟ.ΣΥ.Ν., με τη συμβολή και συνεργασία των οποίων κατέστη δυνατή η υλοποίηση του Ασύρματου Wifi Δικτύου Ελεύθερης & Δωρεάν Πρόσβασης του Σαρανταπόρου.

Σχόλια
  1. […] This post was mentioned on Twitter by papano, George Birbilis. George Birbilis said: Ασύρματο Wifi Δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο Σαραντάπορο ( #openmesh #gr ): http://t.co/OBSCLIs […]

  2. Ο/Η Λία Γκουντρουμπή λέει:

    Σ ευχαριστούμε για την δημοσίευση Στέφανε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s