ποιος φοβάται την blackrock;

Posted: 30 Αυγούστου 2011 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία, οικονομία

Διαβάζω στις εφημερίδες διάφορα για την στήριξη των τραπεζών με κινδυνολογιες του τύπου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν σε ξένα χέρια με την έκδοση κοινών μετοχών και αλλα ανακριβή.

Οπουδήποτε στον κόσμο μηχανισμός στήριξης έκανε bail out τράπεζες αυτο έγινε μέσω κοινών μετοχών και όχι μέσω προνομιούχων που, ουσιαστικά, ισοδυναμούν με ομολογιακό δάνειο. Παράδειγμα η Σουηδία, οι ΗΠΑ με την City Bank και την Bank of America, η Μεγάλη Βρετανία με την RVS και η Ισλανδία με την Lloyds.

Το πρόβλημα των τραπεζών αυτή την στιγμή δεν είναι το κουρεμα που θα φάνε αλλα η blackrock. Σε περίπτωση ελέγχου μπορεί να ανακαλυφθουν bad loans (κακά δάνεια δηλαδή) που σε κάποιες τράπεζες μπορεί και να ξεπερνούν την κεφαλαιοποίηση τους.

Το δημόσιο λοιπόν με τις κοινές μετοχές στηρίζει πρωτίστως τον καταθέτη και όχι τον μέτοχο. Γιατί με τις κοινές μετοχές το κέρδος επί του δανείου του δημοσίου απο την ενίσχυση θα παει στο κράτος και όχι στις διοικήσεις και τους μεγαλομετοχους των τραπεζών που με άστοχες κινήσεις τις έφεραν εκει που είναι.

Ακόμα με τις προνομιούχες που ζητούν οι τράπεζες η λεηλασία των τραπεζών θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού οι παλαιοί μέτοχοι θα αγοράσουν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε χαμηλές τιμές και μετά θα τα εισπράξουν σε πολυ πιο ψηλές με την ενίσχυση που θα πάρουν. Δηλαδή θα αγοράσουν τις τράπεζες απο την πίσω πόρτα και μάλιστα πολυ φθηνά.

Γι’ αυτο και διαρρέουν δεξιά και αριστερά ότι θα γίνει αφελληνισμος των τραπεζών. Χρησιμοποιούν το πιο παλιό και δοκιμασμένο προπαγανδιστικο επιχείρημα ώστε να πιέσουν για προνομιούχες μετοχές. Δεν Πρέπει να τους περάσει, ούτε των τραπεζιτών ούτε όσων τάσσονται στο πλευρό τους και όχι σε αυτο των πολιτών.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s