Φ. Σαχινίδης: Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης

Posted: 26 Ιουνίου 2011 by admin in Διάβασα, Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία

«Όποιος προτείνει την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου αρνείται την ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα». Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στέλνει μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που φλερτάρουν με την ιδέα να μην στηρίξουν το μεσοπρόθεσμο, ενώ απαντώντας στην πρόταση της Βάσως Παπανδρέου να απειλήσουμε την ευρωζώνη με στάση πληρωμών, υποστηρίζει πως: «Δεν είναι θέση υπεύθυνου κόμματος να απειλεί ότι θα κάνει την Ευρώπη «Κούγκι».

Η αντίληψη του εκβιασμού προς την Ευρώπη είναι παιχνίδι με τη φωτιά». Ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση του κινδύνου «να ξεσπάσει εξέγερση», αλλά συμπληρώνει πως «αν δεν τα καταφέρουμε, η χώρα θα βρεθεί στα Τάρταρα». Αναφέρει επίσης ότι «αν δεν δώσουμε λύση, το πολιτικό σύστημα μέσα από μια διαδικασία φυσικής επιλογής θα εξαφανιστεί».

Ε Από το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο μόνον εσείς «γλιτώσατε». Τυχερός ή άτυχος;

Α Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει, με απόφαση του πρωθυπουργού, τη θέση ευθύνης του και καλείται να προσφέρει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη χώρα και τους πολίτες.

Ε Οσα είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών ότι θα έπαιρνε πίσω, τελικώς παραμένουν στο μεσοπρόθεσμο. Δεν τα δέχτηκε η τρόικα;

Α Οι διαπραγματεύσεις έχουν μία δυναμική μέχρι την τελευταία στιγμή. Η συζήτηση στα όργανα και στο υπουργικό συμβούλιο επίσης. Οπου υπήρχε περιθώριο, έγιναν κινήσεις εξομάλυνσης.

Ε Με τους φόρους και τις έκτακτες εισφορές σπρώχνετε την κοινωνία στην απόγνωση. Ξέρετε, η απόγνωση μπορεί να οδηγήσει στην εξέγερση.

Α Εχουμε επίγνωση του κινδύνου, στον οποίο αναφέρεστε. Εχουμε όμως και επίγνωση του κινδύνου για το πού θα βρεθεί η χώρα. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα βρεθεί η χώρα στα «Τάρταρα». Στόχος είναι να μην οδηγηθεί η κοινωνία στην απόγνωση από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ε Αναρωτιέμαι πώς θα συνεργαστείτε με τον άλλο υπουργό αναπληρωτή, τον Π. Οικονόμου, ο οποίος είχε ζητήσει να καταγγείλουμε το μνημόνιο.

Α Συνεργάζομαι και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με όλους τους συναδέλφους μου με αίσθημα ευθύνης για την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε.

Ε Ενα από τα αιτήματα της «πλατείας» είναι «να φύγει η κυβέρνηση, να φύγει το μνημόνιο, να φύγει το χρέος». Απ’ αυτήν δεν παίρνετε ψήφο εμπιστοσύνης…

Α Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία, όχι μόνο αυτών που είναι στην «πλατεία» αλλά και αυτών που δεν διαδηλώνουν, αλλά έχουν τις ίδιες αγωνίες. Νιώθω ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Αυτό φάνηκε σε μεγάλο βαθμό στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες. Τα κόμματα έχουν ευθύνη όχι μόνο για τη διατύπωση προτάσεων αλλά και την υλοποίησή τους. Αν δε δώσουμε λύση, τότε το πολιτικό σύστημα, ως έχει, δεν θα μπορεί να νομιμοποιεί την παρουσία του. Και τότε μέσα από μια διαδικασία «φυσικής επιλογής» θα εξαφανιστεί, για να αντικατασταθεί από κάτι που αυτή τη στιγμή αδυνατώ να περιγράψω. Οπως ήταν αδύνατο να εκτιμήσει κάποιος ποια βιολογικά όντα θα επιβίωναν και γιατί και ποια θα εξαφανίζονταν.

Ε Πάντως πρέπει να παραδεχθείτε ότι το κίνημα των αγανακτισμένων εξ αντικειμένου βοηθάει την κυβέρνηση, με την έννοια ότι αυτή μπορεί να υποστηρίξει στους δανειστές της ότι υπάρχει μεγάλη λαϊκή πίεση και πρέπει να χαλαρώσουν τα δεσμά. Και ο «άγιος» φοβέρα θέλει.

Α Αν αύριο έφευγαν η τρόικα και το μνημόνιο, θα λύναμε το προβλήματά μας; Εκτιμώ πως όχι. Τα προβλήματά μας είναι βαθιά πολιτικά και θεσμικά και αντανακλώνται στην κακή λειτουργία της οικονομίας και στα δημόσια οικονομικά. Τα «δεσμά», επομένως, στη χώρα δεν τα έφερε η προσφυγή στο μνημόνιο. Τα «δεσμά» μπήκαν όταν η χώρα δανειζόταν υπέρμετρα, για να καλύπτονται τα διογκούμενα ελλείμματα του Δημοσίου, ενώ η ανταγωνιστικότητά της διαρκώς διολίσθαινε.

Ε Αν δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Α Προϋπόθεση για να καλυφθούν σε βάθος χρόνου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Αρα όποιος προτείνει την καταψήφιση αρνείται την ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα. Ο συνάδελφός μου ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε στη Βουλή ότι σε αυτή την περίπτωση τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το 47% των συντάξεων. Ας μπουν, λοιπόν, στον κόπο να μας πουν όσοι δεν το ψηφίσουν, από πού θα βρεθούν τα χρήματα που έχουμε ανάγκη.

Ε Υπάρχει μια αντίληψη που λέει ότι, όπως και να έρθουν τα πράγματα, οι εταίροι μας τελικώς δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε…

Α Μπορεί να είναι σωστή αυτή η εκτίμηση. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε πολιτική με αυτή; Θεωρώ πως όχι. Η αντίληψη λοιπόν του εκβιασμού προς την Ευρώπη «είναι παιχνίδι με τη φωτιά». Το μέγιστο πολιτικό λάθος αυτής της αντίληψης έγκειται στο ότι θέτει τη χώρα σε καθεστώς απόλυτης εσωστρέφειας και μετατρέπει την εικόνα της Ελλάδας από μια ευρωπαϊκή χώρα σε «Ψωροκώσταινα».

Ε Γιατί δεν χρησιμοποιείτε ως διαπραγματευτικό χαρτί τη στάση πληρωμών, όπως πρότεινε η Βάσω Παπανδρέου;

Α Η διαπραγμάτευση για την προστασία της χώρας δεν μπορεί να έχει τη «λογική του καμικάζι». Δεν είναι θέση υπεύθυνου κόμματος να απειλεί ότι θα κάνει την Ευρώπη «Κούγκι». Βασίζεται σε μια καταστροφική μπλόφα, ότι εάν βουλιάξουμε εμείς, θα βουλιάξει και η Ευρώπη. Εμείς διαπραγματευόμαστε με αίσθηση ευθύνης για το μέλλον της χώρας και την πορεία της Ευρώπης, στην οποία επιλέξαμε να συμμετέχουμε, με δική μας πρωτοβουλία και όχι καθ’ υπαγόρευσιν.

Ε Υπάρχει ένα κομμάτι της αριστεράς που θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής. Οταν έδιωξε το ΔΝΤ πέρασε κάποια δύσκολα χρόνια, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σταθερά θετικός.

Α Η αριστερά σήμερα φαίνεται αμήχανη να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις, παρά το γεγονός ότι διαθέτει πληθώρα αναλυτικών εργαλείων. Ενα τμήμα της λοιπόν καταφεύγει στη εμπειρία άλλων χωρών για να πείσει ότι οι προτάσεις της είναι σοβαρές. Η περίπτωση της Αργεντινής έχει αναδειχθεί σε παράδειγμα άντλησης επιχειρημάτων. Αυτά τα επιχειρήματα αντλούνται κατά τρόπο επιλεκτικό. Για παράδειγμα, αγνοείται επιδεικτικά το γεγονός ότι το μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της Αργεντινής προήλθε από το ότι είναι μια χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και πρώτες ύλες και επωφελήθηκε τα μέγιστα από το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων κατά τη δεκαετία του 2000.

Ε Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να συγκεντρώσετε 5 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2012, 15 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Επί είκοσι μήνες δεν καταφέρατε να μαζέψετε χρήματα. Γιατί θα το πετύχετε τώρα και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο;

Α Γιατί τα έσοδα αυτά αποτελούν μέρος των πόρων με τους οποίους θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ε Ο Ευ. Βενιζέλος έχει πει ότι το δεύτερο μνημόνιο πρέπει να ψηφιστεί με 180 ψήφους. Συμφωνείτε; Μήπως είναι ένα πρόσχημα για να πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Α Η συνεννόηση και η συνεργασία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει με μεγαλύτερη δυναμική το πρόγραμμα των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Οι εκλογές δεν λύνουν τα προβλήματα, κάτι που επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Ε Ολα τα πράσινα συνδικάτα είναι στα κεραμίδια. Το ένα ΠΑΣΟΚ κυβερνά και το άλλο ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται. Οι δύο ψυχές του κόμματος σε μετωπική σύγκρουση. Ποια θα είναι η έκβαση;

Α Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση συναντούν αντιδράσεις γιατί έρχονται σε αντίθεση με νοοτροπίες και κακώς κείμενα δεκαετιών. Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, συχνά διατυπώνονται απόψεις που δεν επικεντρώνονται στα ουσιαστικά θέματα. Στο πώς δηλαδή θα καταστήσουμε το κράτος αποδοτικότερο, πώς θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, πώς θα ξεφύγουμε από την παγίδα του χρέους για να μην επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές.

Ε Τα γκάλοπ πάντως δικαιώνουν το ΠΑΣΟΚ που αντιπολιτεύεται και όχι το ΠΑΣΟΚ που κυβερνά.

Α Μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί, να διαμορφώνει πολιτικές έχοντας διαρκώς τα μάτια στραμμένα στις δημοσκοπήσεις.

Ε Πιστεύετε και εσείς, όπως αρκετοί σύντροφοί σας, ότι ήταν σε εξέλιξη σχέδιο αποστασίας, αλά 1965;

Α Θα απαντήσω με ένα στίχο: «Αλλο 1-1-4 και άλλο 9,84».

πηγή: enet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s