Εξαρτάται από το Γ. Παπανδρέου

Posted: 14 Ιουνίου 2011 by admin in Διάβασα, Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική, κυβέρνηση, οικονομία

του Γιώργος Καριπίδης

Εάν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Οικονομία από τη Βουλή, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και οι Ελληνες στην πλήρη εξαθλίωση. Αυτό η αντιπολίτευση -όλη η αντιπολίτευση- το ξέρει, αλλά επιμένει να παίζει με τη φωτιά, προκειμένου να προωθήσει τα ιδιαίτερα κομματικά συμφέροντά της.

Η Αριστερά νομίζει ότι η εξαθλίωση θα δημιουργήσει επαναστατική κατάσταση ή έστω θα οδηγήσει στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων επιτέλους υπέρ αυτής. Εδώ η ευθύνη απέναντι στους πραγματικούς ανθρώπους υποκαθίσταται από την ευθύνη απέναντι στα φαντάσματα της ιστορίας. Ομως, η ευθύνη απέναντι στα φαντάσματα είναι μια φανταστική ευθύνη, δηλαδή μια επικίνδυνη ιδεολογική ανοησία που μόνον καταστροφές μπορεί να φέρει.

Η Δεξιά πάλι παίζει με τη φωτιά κάνοντας πολύ απλούστερους υπολογισμούς. Υπολογίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επαρκεί για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από τη Βουλή και έτσι η χώρα δε θα πτωχεύσει. Ομως, θα πτωχεύσει το ΠΑΣΟΚ, αφού θα αναλάβει μόνον αυτό όλη την ευθύνη για τα αναγκαία αλλά επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Η Δεξιά, λοιπόν, νομίζει ότι θα πετύχει το ακατόρθωτο: να μείνει και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την ανοησία του ιδεολόγου, αλλά με την ανοησία του τζάμπα μάγκα. Ομως, αυτή η «μαγκιά» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ευρώπη -η οποία, άλλωστε, πληρώνει για τη σωτηρία μας- ενώ χωρίς αμφιβολία επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα, καλλιεργώντας επικίνδυνες ψευδαισθήσεις.

Το δυστύχημα είναι ότι την κυβερνητική πολιτική (Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) δεν την αντιπολιτεύεται μόνο η θεσμική αντιπολίτευση, αλλά επίσης και η τουλάχιστον μισή κυβέρνηση και το μισό ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτή την εκ των έσω αντιπολίτευση οφείλονται οι κυβερνητικές καθυστερήσεις και ταλαντεύσεις, δηλαδή η κυβερνητική αδυναμία στην εφαρμογή του Μνημονίου, κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκρατικοποίηση της οικονομίας. Οι αλληλογρονθοκοπούμενες δηλώσεις διαφόρων υπουργών που θέλουν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους καταργούν κάθε έννοια συλλογικής ευθύνης. Η γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ -που το μόνο που φαίνεται να την απασχολεί είναι η ατομική εκλογική σωτηρία των μελών της- έχει περάσει τα όρια της σοβαρότητας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ανοησία των απελπισμένων του λαϊκισμού.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή η λύση, εκ των πραγμάτων, βρίσκεται στη θέληση και την ικανότητα του πρωθυπουργού. Εάν θέλει και είναι ικανός τότε άμεσα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις που θα σταθεροποιούν την πορεία και θα επιταχύνουν το ρυθμό του κυβερνητικού έργου όπως συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. Η προκήρυξη εκλογών και το δημοψήφισμα δεν αποτελούν λύσεις τουλάχιστον άμεσα. Αυτό που επείγει είναι ένας ριζικός δομικός και λειτουργικός κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα αξιοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, εντός και εκτός της συμβατικής πολιτικής, ώστε να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση των αποφασισμένων, δηλαδή μια κυβέρνηση που θα πιστεύει σ’ αυτό που καλείται να κάνει.

Τα πρόσωπα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει, επίσης, η θέληση και η τόλμη. Και εάν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ανοήτως να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, εάν δηλαδή δε θελήσει να υποστηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση, τότε -και μόνον τότε- ο πρωθυπουργός ας προκηρύξει εθνικές εκλογές συγκροτώντας ψηφοδέλτια υποστήριξης αυτής της κυβέρνησης των αποφασισμένων, ώστε να υποχρεωθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους -του λαού συμπεριλαμβανομένου.

Πηγή: www.metarithmisi.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s