Κατατέθηκε το ν/σ για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Posted: 27 Απριλίου 2011 by admin in κυβέρνηση, κοινωνία

Το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε στη Βουλή ενώ τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο, πέραν των αλλαγών που στοχεύουν στον περιορισμό της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, περιλαμβάνει και τη διάταξη σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι ώρες εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ από 37,5 σε 40.

Αναλυτικά, με τις αλλαγές που φιλοδοξεί να επιφέρει ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης στον δημόσιο τομέα στοχεύει να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών κάθε φορά που επισκέπτονται δημόσιο οργανισμό. Το σκεπτικό του ν/σ, το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα του υπουργού, είναι να κάνει σύμμαχο το Διαδίκτυο ώστε μέσω αυτού και μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας την οποία θα προμηθευτούν οι πολίτες να πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες ζητώντας έγγραφα, πιστοποιητικά ή πληρώνοντας λογαριασμούς.

Επιπλέον, κάθε δημόσια αρχή, φορέας δημόσιου τομέα, υποχρεούται να ιδρύσει και να διατηρεί διαδυκτιακό τόπο με τις κατάλληλες εφαρμογές, ενώ «επανάσταση» στις απαρχαιωμένες υπηρεσίες  θα φέρει η «ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ δημόσιων αρχών», ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες οι οποίοι αναγκάζονται να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία για την ίδια υπόθεση. Οι πληρωμές των φόρων, παραβόλων, τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ το κόστος όλων των παραπάνω θα επαναπροσδιοριστεί μια και με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει κόστος χαρτιού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s