τι θέλει τελικά η αλεπού (Σημίτης) στο παζάρι…!!

Posted: 18 Απριλίου 2011 by admin in Πολιτική

Ο πρώην πρωθυπουργός με την σημερινή του παρέμβαση στο «Βήμα της Κυριακής»  προσπαθεί για ακόμα μια φορά να καθορίσει της εξελίξεις στο σημερινό πολιτικό σκηνικό και σε αυτό το έργο παίρνουν μέρος και άλλοι βουλευτές από το μπλοκ των εκσυγχρονιστών.

Μήπως τελικά ο κ. Σημίτης και η τότε κυβέρνηση δεν είναι μέρος του προβλήματος, δεν συντέλεσε με επιλογές του να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Τελικά ένας πρώην Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να ακολουθεί την λογική της εκδίκησης απέναντι στον σημερινό Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους η το κούρεμα που υποστηρίζει ο κ. Σημίτης θα οδηγήσει την Ελλάδα για 10-15 χρόνια έξω από της αγορές.

Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για «κούρεμα» του χρέους των 240 δις ευρώ που έχει η χώρα και όχι των 110 δις που πήραμε από την τρόικα το οποίο έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα υποστεί haircut. «Αν μπουμε σ΄αυτή τη λογική και ας πάρουμε παράδειγμα ένα κούρεμα 30%. Το ανώτερο που θα γλιτώσουμε είναι 70 δις ευρώ. Αν πάμε σε 40% θα γλιτώσουμε 96 δις. Είναι δε αυτονόητο πως, όσο πιο μεγάλο είναι το κούρεμα τόσο απόμακρη γίνεται η πιθανότητα να βγούμε στις αγορές. «Δηλαδή είναι προτιμότερο να κερδίσουμε 70 δις και να κάνουμε να ξαναβγούμε 50 χρόνια στις αγορές;»– Με τα ασφαλιστικά ταμεία τι θα γίνει; Δεν δίνει παρά μια αόριστη απάντηση ο κ. Σημίτης ότι «τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προστατευθούν, για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις συντάξεις». Στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αυτό εξηγούν από το οικονομικό επιτελείο.- Κάνει τεράστια ζημιά στο τραπεζικό σύστημα. «Θα καταρρεύσουν την επόμενη ημέρα οι τράπεζες» λέει ο συνομιλητής μας προβλέποντας ότι θα δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια – περί τα 12 δις ευρώ.

«Άρα θα πρέπει να αποκρατικοποιησεις τις τράπεζες, οπότε θα χρειαστούμε περί τα 15-20 δις και άλλα 20 δις για να σώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύνολο; 40 δις. για να κερδίσουμε 30 δις τελικά και να κουβαλάμε τη «ρετσινιά» και τις επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης για δεκαετίες. Αξίζει;»

στοιχεία από iefimerida

Σχόλια
  1. Ο/Η Argos λέει:

    «Μήπως τελικά ο κ. Σημίτης και η τότε κυβέρνηση δεν είναι μέρος του προβλήματος,»
    θυμάσαι κανέναν υπουργό αυτής της κυβέρνησης που να είναι μέλος της σημερινής;

  2. Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

    Αρκετοί ήταν Θωμά και αρκετοί όχι οι τότε όμως συνθήκες καμία σχέση με τις σημερινές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s