Ανάπτυξη στην πράξη

Posted: 11 Απριλίου 2011 by admin in e-gov, Παπανδρέου, Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία, οικονομία

Την υπηρεσία «Επιχείρηση σε μια μέρα και σε ένα σημείο» και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) παρουσίασε σήμερα στον Πρωθυπουργό η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η Υπηρεσία Μιας Στάσης απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες σύστασης και λειτουργίας για κάθε εμπορική εταιρεία της χώρας. Οι πολίτες που επιθυμούν να ανοίξουν επιχείρηση, μπορούν πλέον να το πράξουν ευκολότερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν:

– επισκεπτόμενοι μόνο μια (1) υπηρεσία αντί για οχτώ (8),

– με μια (1) μοναδική διαδικασία αντί για έντεκα (11) διαφορετικές,

– σε μια (1) μέρα αντί για τριάντα οχτώ (38).

Έτσι, οι νέοι επιχειρηματίες εξοικονομούν χρόνο και χρήμα και απαλλάσσουν την δημόσια διοίκηση από σημαντικό διοικητικό κόστος. Στα σημαντικά οφέλη είναι και η καταπολέμηση της διαφθοράς που πήγαζε από την πολυπλοκότητα του διοικητικού μηχανισμού μέχρι στιγμής.

Επίσης, για πρώτη φορά συστήνεται Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μια μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής επιχείρησης.

Μετά την παρουσίαση ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε συνομιλία με τους δύο πρώτους επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιχείρησης με το νέο σύστημα, και στην συνέχεια τόνισε:

«Είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, σε μια εποχή όπου όλοι θέλουμε την ανάπτυξη. Καταρρίπτουμε για μία ακόμα φορά έναν μύθο ότι, «στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές».

Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, όσο απλή κι αν ακούγεται. Ακριβώς αυτή η απλοποίηση σπάει το παλιό σύστημα, το πελατειακό, το γραφειοκρατικό, το αδιαφανές, που ταλαιπωρεί τον Έλληνα πολίτη και, βεβαίως, τον Έλληνα επιχειρηματία.

Και ουσιαστικά, απελευθερώνει δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα μας. Γιατί αυτό είναι το θέμα, ότι υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις στη χώρα μας, στους νέους, στους έμπειρους επιχειρηματίες και, όπως είπατε, και στον Ελληνισμό της Διασποράς.

Τώρα πια, δίνουμε τη δυνατότητα, να βγάλουν αυτή τη δημιουργικότητα και να την αξιοποιήσουν, όχι στο πώς θα βρουν το μέσο ή πώς θα αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία, αλλά στο πώς θα δημιουργήσουν πραγματικά μέσα στην επιχείρησή τους, και ανταγωνιστικά, και με όφελος γενικότερα για τη χώρα.»

Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση του Πρωθυπουργού.

Δείτε την παρουσίαση στο slideshare.

Μάθετε περισσότερα για την Υπηρεσία Μιας Στάσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s