Ελεύθερη Μουσική επιτέλους και στην χώρα μας

Posted: 21 Μαρτίου 2011 by admin in Ελεύθερο Λογισμικό, κοινωνία

Εδώ και αρκετό καιρό, έχουν εισαχθεί στο εθνικό δίκαιο οι άδειες creativecommons, για την διανομή πνευματικών έργων. Παρ’ όλο που αυτές οι άδειες ήταν στο νομικό οπλοστάσιο των ανθρώπων που ήθελαν να διανέμουν την μουσική ελεύθερα, υπήρχε ένα νομικό πρόβλημα, καθώς οι δήμοι απαιτούσαν άδεια από τις εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας όπως η ΑΕΠΙ για να μπορούν να παίζουν μουσική στα καταστήματά τους, οι επαγγελματίες. Η fairmusic βλέποντας την ανάγκη να ξεπερασθεί το πρόβλημα, ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τα συμβόλαια που δίνει η εταιρεία διάθεσης ανοικτής μουσικής jamendo στην Ελλάδα.

Μετά από αίτηση συνδρομητή της fairmusic στον Δήμο Αγίου Δημητρίου o οργανισμός πνευματικής ιδιοκτησίας, έκανε γνωμοδότηση, που μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής:

Εφ’ όσον ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης <<ΑΕΠΙ>> και <<ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ>> θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986, ότι η μουσική που χρησιμοποιεί στο κατάστημά του, ανήκει σε δημιουργούς ή άλλους δικαιούχους, που δεν έχουν αναθέσει την διαχείριση του περιοσιακού τους δικαιώματος σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και κυρίως στην ΑΕΠΙ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Αντίγραφο της υπέυθυνης δήλωσης κοινοποιείται άμεσα από τον δήμο στους δύο προαναφερόμενους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Εϊναι μια σημαντική απόφαση, καθώς ανοίγει τον δρόμο, ώστε να διαδοθεί η χρήση της ελεύθερης και ανοικτής μουσικής που διατίθεται στο διαδίκτυο. Από εδώ και πέρα, οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να εκδίδουν Άδεια Μουσικής σε όλους τους συνδρομητές της JAMENDO οι οποίοι έχουν υποχρέωση να καταθέτουν την άδεια χρήσης που δίνει η Jamendo και την υπέυθυνη δήλωση ότι η μουσική που παίζουν δεν ανήκει σε δημιουργούς που έχουν δώσει την διαχείριση των δικαιωμάτων στους δύο προαναφερόμενους οργανισμούς. Περισσότερες πληροφορίες για την απόφαση στην ιστοσελίδα της fairmusic.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s