Δωρεάν φροντιστήριο σε μαθητές!

Posted: 14 Μαρτίου 2011 by admin in Διάβασα

Τα τμήματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα λύκεια και ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια, όπου οι μαθητές μπορούσαν δωρεάν να βοηθηθούν από καθηγητές, στα μαθήματα που υστερούσαν, φέτος δεν λειτούργησαν, ωθώντας τους μαθητές να στραφούν σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, το κόστος των φροντιστηρίων γίνεται αβάσταχτο για πολλές οικογένειες, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τα παιδιά τους από αυτά, με ό,τι συνεπάγεται στη σχολική τους επίδοση.

Οι «αδύνατοι» μαθητές καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Απαξιώνονται γι αυτή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν και με πολύ άδικο τρόπο καταδικάζονται να μην κατακτήσουν τη γνώση, που είναι δικαίωμά τους. Τους φέρνουν σε αδιέξοδο και είναι σαν τους λένε ότι δεν μας ενδιαφέρει να σας βοηθήσουμε.
Η κοινότητα των εκπαιδευτικών, διαπιστώνοντας ότι πολλοί μαθητές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν σε φροντιστήρια για βοήθεια, εγκαταλείπουν το σχολείο, αποφάσισε να δράσει. Θεωρώντας καταρχήν ότι είναι και δική της υπόθεση να κάνει κάτι γι΄’ αυτό και να προσφέρει βοήθεια στους μαθητές, αποδεικνύοντας ότι δεν παρατηρεί απαθής το πρόβλημα που προέκυψε και ότι νοιάζεται για τα παιδιά, πήρε απόφαση να οργανώσει ένα Δίκτυο Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών.
Τι είναι αυτό; Η προσφορά δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές, από εκπαιδευτικούς (εν ενεργεία ή μη) που επιθυμούν να βοηθήσουν εθελοντικά. Συγκεκριμένα αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη στήριξη των μαθητών, με οργάνωση μαθημάτων πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε εθελοντική βάση, αλλά και ευρύτερα και στη στήριξη των θυμάτων της οικονομικής κρίσης.
Η πρόταση και απόφαση λειτουργίας ενός τέτοιου δικτύου, ανήκει στην ΟΛΜΕ και την υιοθέτησε η ΕΛΜΕ Λάρισας, μετά από απόφαση της γενικής της συνέλευσης, ξεκινώντας αμέσως τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίησή του.
Έτσι κλήθηκαν καταρχήν να δηλώσουν ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και οι μαθητές που χρειάζονται βοήθεια.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της δράσης, δημιουργήθηκε πρόσφατα ένας πυρήνας, τουλάχιστον δεκαπέντε εκπαιδευτικών που μπορεί να συμμετέχει, βοηθώντας τα παιδιά σε διάφορα μαθήματα που έχουν ανάγκη στήριξης και θα προχωρήσει προσεχώς η οργάνωση τμημάτων ανάλογα με τη συμμετοχή των μαθητών και τα μαθήματα που έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται στήριξη.
Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Σεφεριάδου που έχει αναλάβει την οργάνωση των δωρεάν φροντιστηριακών τμημάτων, προβλέπεται να λειτουργήσουν σε σχολεία της πόλης μας, τις απογευματινές ώρες, σε συνεννόηση και με τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε αυτά.
Όσο αφορά αναλυτικότερα στο σκεπτικό της δράσης, ορισμένοι από τους καθηγητές που εθελοντικά θέλησαν να συμμετέχουν, δηλώνουν τα ακόλουθα: «Μέρα με τη μέρα η επίθεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι μεγαλώνει. Τα μέτρα που παίρνονται οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και στην εξαθλίωση.
Μια σειρά από κατακτήσεις ενός αιώνα, όπως ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις, δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη.
Στο χώρο της παιδείας τα σχέδια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων είναι στην ημερήσια διάταξη, καθώς και το πέρασμα των σχολείων στους «Καλλικρατικούς δήμους» με την ταυτόχρονη μείωση των δαπανών τους.
Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα προβλέπεται να αυξηθεί φτάνοντας τους 30 σε γυμνάσια και λύκεια και τους 25 σε δημοτικά, ενώ παράλληλα θα ζητείται από τους γονείς να καλύψουν λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.
Οι δρόμοι της παιδείας για τα κατώτερα στρώματα γίνονται όλο και περισσότερο ερμητικά κλειστοί.
Στην επίθεση που δεχόμαστε εμείς, οι μαθητές μας και οι γονείς τους, θα απαντήσουμε με τους αγώνες μας αλλά και με την έμπρακτη στήριξη μας σε όσους μαθητές μας θέλουν να παραμείνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στην γενική συνέλευση των καθηγητών αποφασίστηκε να στηριχθεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης δικτύου αλληλεγγύης στα σχολεία της πόλης με σκοπό την διοργάνωση δωρεάν μαθημάτων.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες ήδη υλοποιούνται σε άλλες ΕΛΜΕ της χώρας.
Καλούμε όποιο συνάδελφο (εν ενεργεία ή μη) θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια».
Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2410-255694 (στην ΕΛΜΕ Λάρισας) και στο τηλ. 6932 -239265 κ. Ελένη Σεφεριάδου).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s