τα θέματα και η εισήγηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Posted: 9 Μαρτίου 2011 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία

– Το Σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και την βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης με εισηγητή τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χ. Καστανίδη.

Στο σχέδιο νόμου έκανε αναφορά και ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του, τονίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η εκτεταμένη ανομία και έλλειψη απονομής δικαίου, σε σημείο που να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους συλλογικούς μας θεσμούς, συμπληρώνοντας ότι:

«Ο πολίτης ορθά διαμαρτύρεται για τις έντονες δυσλειτουργίες του συστήματος, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος και εξαιρετικά αρνητικές κοινωνικές συνέπειες.

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας και γι αυτό παρεμβαίνουμε σήμερα στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης, όπως έχουμε ήδη κάνει στο χώρο της ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης.»

– Τα σχέδια νόμου για τη Σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και για την αντικατάσταση του 6ου κεφαλαίου του Νόμου 3588/2007 – τον πτωχευτικό Κώδικα,  με εισηγητή τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

– Το σχέδιο νόμου για την εναρμόνιση του Εθνικού Δικαίου με τις προβλέψεις των Οδηγιών για την ενεργειακή δέσμευση με εισηγήτρια την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κα Κ. Μπριμπίλη.

– Το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση της αγοράς παιγνίων με εισηγητή τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

– Το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών έργων και υπηρεσιών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με εισηγητή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ε. Βενιζέλο.

– Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη παρουσίασε πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας που συνδέει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στην Αν. Θράκη – μια περιοχή με τεράστια προβλήματα ανεργίας – όπου άνεργοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα κοινωνικής εργασίας για συγκεκριμένα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που τα έχει επιλέξει η ίδια η κοινότητα.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι, «Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, θα προτείνουμε στους πολίτες και θα μας προτείνουν προγράμματα κοινωνικής εργασίας μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, εμπλέκοντας έτσι τον πολίτη και στην επιλογή των κοινωνικών δράσεων που θα στηρίξουμε, και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου εθνικού φορέα κοινωνικής εργασίας. »

Εισήγηση Πρωθυπουργού

Στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνοντας ότι:

«Στόχος μου ήταν να τους παροτρύνω να στηρίξουν και δημόσια αυτό που πέτυχαν οι Έλληνες πολίτες όλο αυτό το διάστημα και να συμβάλουν με την δική τους φωνή στα ευρωπαϊκά κόμματα που εκπροσωπούνται.

Και αν στο εσωτερικό της χώρας μπορώ να κατανοήσω –έστω οριακά- τα αντιπολιτευτικά κίνητρα του καθενός, είναι σαφές ότι πολλά κρίνονται και από αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της ΕΕ και εκεί όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού συσχετισμού δυνάμεων.»

Έκανε, επίσης, αναφορά σε μια σημαντική διαπραγμάτευση που ξεκινάει για το μέλλον του κοινοτικού προϋπολογισμού, τις λεγόμενες δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2013. Αφορούν την Κοινή Γεωργική Πολιτική, την Πολιτική Συνοχής και εν γένει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, αρχικά, την συνεργασία των Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Κώστα Σκανδαλίδη για το θέμα,

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ε.Ε.:

«Θα δώσουμε μια μάχη για την χώρα μας αλλά και μια μάχη για την Ευρώπη. Για το κοινό μας μέλλον, για την κοινή μας οικονομία και τους κοινούς μας θεσμούς. Τελικά μια μάχη για τις αξίες που διέπουν τον τρόπο που λειτουργούμε σαν Ένωση.

Ένα από τα πολλά που πετύχαμε τους δύσκολους αυτούς μήνες προσπαθειών και θυσιών του Ελληνικού λαού, είναι να ενισχύσουμε τη φωνή μας, να της δώσουμε πάλι κύρος και αξία. Γι αυτό σήμερα, σε αυτές τις συζητήσεις πηγαίνουμε με πολλά περισσότερα εφόδια και όπλα από ότι είχαμε πριν από 12 μήνες. Η συλλογική δουλειά που έχουμε κάνει αυτόν τον χρόνο μας το έχει επιτρέψει.

Οι συνθήκες είναι αντίξοες, αλλά να είναι βέβαιοι οι πολίτες ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με τις ιδέες μας, με τις προτάσεις μας, με την αξιοπιστία και τις συμμαχίες που διαμορφώνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η 25η Μαρτίου είναι ένας ακόμα σταθμός στην πορεία μας, δύσκολος σταθμός. Όμως εμείς συνεχίζουμε, με την ίδια ένταση και βούληση, την προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξει η χώρα.

Η χώρα μας πρέπει να αλλάξει και αλλάζει. Ήταν η δέσμευσή μας, ανεξάρτητα της κρίσης, την οποία περνάμε σήμερα. Άσχετα από αυτή την κρίση χρέους, ανεξάρτητα από το μνημόνιο και τη στήριξη που μας παρέχει, και πάλι τις ίδιες μεγάλες αλλαγές θα έπρεπε να κάνουμε.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s