Η επιστολή Παμπούκη προς την Siemens

Posted: 24 Ιανουαρίου 2011 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: ,

Τη στήριξη της Siemens Ελλάδος, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» ζήτησε με επιστολή του προς το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης. Παράλληλα, γνωστοποιεί στην ελληνική θυγατρική του ομίλου ότι το Δημόσιο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τη ζημία που υπέστη.

Η επιστολή Παμπούκη:

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011

Αξιότιμε κ. Ξυνή,
Επανέρχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προς εσάς για να σας γνωστοποιήσω τις θέσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του προκειμένου.
Καταρχήν η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε η νέα διοίκηση της εταιρίας Siemens. Αυτό διαφαίνεται από την αναγνώριση της ζημίας και την καταβολή του τιμήματος στις διάφορες χώρες εμπλοκής.

Το γύρισμα της σελίδας περιλαμβάνει την πλήρη εκκαθάριση και έρευνα των υποθέσεων αυτών. Έτσι θα επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της εταιρίας σας με την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλεται από το νόμο ως προς τις μελλοντικές σχέσεις και φυσικά ως προς τα θέματα που δεν άπτονται της περιόδου της προηγούμενης διοίκησης.
Για τις ήδη επίδικες ερευνώμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έχουν ομολογηθεί και προκύπτουν από έγγραφα και μαρτυρίες θα συνεχισθεί η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας από τα διατεταγμένα πολιτειακά όργανα εντός της Βουλής ή και από τη Δικαιοσύνη. Θα θέλαμε να μπει ένα τέλος στη δυσάρεστη και εξοργιστική αυτή υπόθεση. Και αυτό το τέλος δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς την εξάντληση κάθε περιθωρίου απόδοσης συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων ευθυνών σε πρόσωπα που αναμείχθηκαν αποδεδειγμένα στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο πεδίο αυτό αναμένουμε μία ενεργητική στήριξη της προσπάθειας αυτής.

Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε τέτοια προσπάθεια.

Η αποτελεσματική συμβολή σας επί αυτού θα επισπεύσει ασφαλώς την έρευνα και την ολοκλήρωση της και θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και από τον ελληνικό λαό.

Παράλληλα η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας. Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιριών όπως επιβάλλει ο νόμος.

Και ασφαλώς η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες «εμπλοκής», κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων.

Φυσικά θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσατε, επαναλαμβάνω, να βοηθήσετε εποικοδομητικά και στην αποκάλυψη της αλήθειας κάτι που θα μας παράσχει τη δυνατότητα επιβολής δίκαιης τιμωρίας. Η ελληνική νομοθεσία παρέχει πλέον τα εχέγγυα να γίνει αυτό κατά τον καλύτερο τρόπο.

Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει μόνο η νέα Siemens, όπως αναγνώρισα στην αρχή της επιστολής μου.

Δημιουργούμε με κόπο και μία νέα Ελλάδα που θέλει να αποκαθάρει τις παράνομες αυτές πρακτικές και να δημιουργήσει ένα καθαρό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον σεβόμενο το νόμο και τους κανόνες της διαφάνειας και του ανταγωνισμού.

Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει στους Έλληνες πολίτες την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας. Αναμένουμε εντούτοις την ενεργητική συμβολή σας για τη έναρξη της νέας φάσης των σχέσεων της εταιρίας σας με τη χώρα μας και προσβλέπω με εμπιστοσύνη προς τη νέα διακεκριμένη διοίκηση της εταιρίας σας ότι θα το πράξει. Προσθέτω τέλος ότι θα ήμουν διατεθειμένος επί της αρχής να ανταλλάξω απόψεις και δια ζώσης όποτε και εφόσον κριθεί χρήσιμο.

Χάρης Παμπούκης
Καθηγητής Νομικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών

Ανάλογη επιστολή προς το διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ελλάδος είχε στείλει ο Χάρης Παμπούκης και πριν από περίπου έξι μήνες

Γ. Πεταλωτής: Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις

«H  κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα και με συγκεκριμένα βήματα, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του Δημοσίου και από την υπόθεση της Siemens», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Έκανε λόγο για «ισχυρή βούληση» της κυβέρνησης να αποζημιωθεί το Δημόσιο, αναφέροντας ότι το 2008 ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να στραφεί νομικά εναντίον της μητρικής εταιρείας και της Siemens Ελλάδος, διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις, αλλά και να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύλληψη των φυσικών αυτουργών του σκανδάλου.

Ερωτηθείς για την έρευνα στα ταμεία των κομμάτων, εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλες οι τοποθετήσεις περί μη διερεύνησης του πολιτικού χρήματος και στα ταμεία των κομμάτων […] θα απαντηθούν από την Εξεταστική».

Όσον αφορά στη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία, απάντησε πως «είναι λογικό ότι δεν μπορούν να λειτουργούν συγχρόνως πολλές εξεταστικές και φυσικά η βούλησή μας είναι να φέρουμε σε πέρας και εκείνη την υπόθεση, εφ όσον υπάρχουν στοιχεία ότι παραποιημένα στοιχεία – και το γνωρίζουμε όλοι αυτό – πήγαιναν στους εταίρους μας στην ΕΕ και φτάσαμε σε ένα τεράστιο σημείο αναξιοπιστίας».

πηγή: enet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s