Φ. Σαχινίδης: ΑΥΤΗ τη στιγμή έχουμε απλώσει τον τραχανά για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση

Posted: 23 Ιανουαρίου 2011 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία, οικονομία

από το Βήμα

«ΑΥΤΗ τη στιγμή έχουμε απλώσει τον τραχανά για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση» λέει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης. Ο «τραχανάς» που έχει απλώσει ο υφυπουργός, μαζί με όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σημαίνει: το άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, «τα οποία είναι αναρίθμητα», όπως λέει, τη θεσμοθέτηση θέσης «οικονομικού εισαγγελέα», το κυνήγι των φοροφυγάδων, «όποιοι κι αν είναι», το «τέλος της ρεμούλας» στο Δημόσιο και συνεχείς προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Ηδη, όπως αποκάλυψε, ο «τραχανάς» απλώθηκε στους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας και στους επικεφαλής όλων των δημόσιων οργανισμών: «Τους προειδοποίησα εγγράφως. Κανείς από αυτούς δεν θα λαμβάνει εφεξής χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών αν προηγουμένως δεν δίνουν οικονομική αναφορά στο ΓΛΚ. Και ίσως επειδή ορισμένοι διοικητές ή πρόεδροι οργανισμών δεν καταλάβουν αυτά που τους λέμε, για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής οικονομικών στοιχείωνθα τους κόβεται μέρος του μισθού τους. Αν εξακολουθήσουν να μην παρέχουν στοιχεία, δεν θα αμείβονται καθόλου» αποκαλύπτει σε συνομιλία του με «Το Βήμα».

O 48χρονος υφυπουργός Οικονομικών, από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «διόσκουρους της οικονομίας» τους χαρακτηρίζουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα), με σπουδές στο Queen College και με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, από οικονομολόγος αναλυτής στην Εθνική Τράπεζα βρέθηκε ως σύμβουλος στο οικονομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Με καταγωγή από τη Λάρισα, ο κ. Σαχινίδης λέει ότι «γνωρίζει πώς να απλώνει τραχανά». Ισως αυτός να είναι ο λόγος που επιμένει, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, ότι δεν πρέπει να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία: «Δεν μπορεί να υπάρξει Εξεταστική για την Οικονομία. Δεν μπορεί να γίνει γιατί τον απολογισμό των κυβερνήσεωντον κάνουν οι πολίτες. Δεν μπορούμε άλλωστε να κάνουμε εξεταστικές για την Οικονομία για να διερευνήσουμε αν π.χ.η τάδε απόφαση οικονομικού χαρακτήρα που ελήφθη ήταν σωστή ή όχι ή ακόμη να εξετάσουμε αν έπρεπε να γίνει ή όχι υποτίμηση της δραχμής. Αυτό καταντά να είναι γελοίο. Ολα αυτά άλλωστε τα έχει αποτιμήσει ο λαός με τις εκλογές» σημειώνει. Τάσσεται ωστόσο υπέρ της διερεύνησης από τη Βουλή της αποστολής λανθασμένων και ψευδών στατιστικών στοιχείων στη Εurostat από την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της.

«Να δοθούν άμεσα εγγυήσεις στους πολίτες»
Ο κ. Σαχινίδης, και αν ήθελε, δεν είχε τον χρόνο, όπως είπε, να ασχοληθεί με τα άλλα σκάνδαλα που ταλανίζουν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό της Siemens ή του Βατοπαιδίου με τα οποία ασχολήθηκε η Βουλή. Από τη διερεύνηση άλλωστε των σκανδάλων αυτών και από τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών ουδείς ως τώρα πολιτικός τιμωρήθηκε. Τον ενδιαφέρουν πρωτίστως η ανάπτυξη, τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και πώς θα τα διαχειριστεί. «Μία από τις αιτίες που δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο χρέοςείναι η κακή διαχείριση του συστήματος υγείας και κυρίως των νοσοκομείων. Να σκεφθείτε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνατων επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας που αφορούσε συγκεκριμένο νοσοκομείο, για δύο χρόνιαπρομηθεύονταν τρία υλικά πληρώνοντας καθ΄ υπέρβαση 8 εκατ. ευρώ. Αν αυτό δεν είναι σπατάλη, τότε τι είναι;» διερωτάται. Οσον αφορά την ως τώρα ατιμωρησία των πολιτικών, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι έχουν γίνει κάποια βήματα ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, θα γίνουν, πιστεύει, περισσότερα με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει «να δοθούν άμεσα εγγυήσεις στους πολίτεςότι οι πολιτικοί δεν θα παραμένουν επ΄ άπειρον στο απυρόβλητο».

«Αυτά που ξέρετε να τα ξεχάσατε. Αυτά συνέβαιναν… last year» λέει συχνά στους συνεργάτες του, οι οποίοι καθημερινώς πλέον βλέπουν να διαβαίνουν την πύλη του υπουργείου του οι άνθρωποι του ΔΝΤ, όπως ο κ. Μποπ Τράα, ο ολλανδός μόνιμος επιτηρητής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Αλλες φορές οι υπάλληλοι του υπουργείου δυσανασχετούν αφού θα πρέπει να συνεργασθούν μαζί του, όπως και με τη στενή συνεργάτιδά του κυρία Στέφανι Εμπλε«Ξέρετε, το ΔΝΤ στην Ελλάδαδεν το φέραμε εμείς. Το ΔΝΤ στην Ελλάδααλλά και στην Ευρώπη το έφερε η Ευρωπαϊκή Ενωση.Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία. Και εκεί πήγε το ΔΝΤ. Δεν υπήρχε στην Ευρώπη μηχανισμός στήριξης και η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλησε να συμμετάσχει στη στήριξη των οικονομιών πρώτα της Ελλάδας και εν συνεχεία της Ιρλανδίας και το ΔΝΤ.Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν αυτή που το έφερε». Οι καθημερινές επισκέψεις άλλωστε του ΔΝΤ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν σκοπό, όπως σημειώνει, να βοηθηθεί η κυβέρνηση ώστε να βγαίνουν αξιόπιστα στοιχεία της σε μηνιαία βάση. Να μπορούμε, δηλαδή, όπως εξηγεί, να γνωρίζουμε το ύψος του ελλείμματος κάθε μήνα: «Οχιόπως έκαναν οι προηγούμενοι με τα λανθασμένα στοιχεία που έδιναν».

«Οχι αναδιάρθρωση, μόνο επιμήκυνση»
Εκνευρίζεται όταν γίνεται λόγος για πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους: «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αδίκως γίνεται συζήτηση για το θέμα αυτό. Να τελειώσει εδώ και τώρα η συζήτηση για την αναδιάρθρωση» σημειώνει . «Το μονο ζήτημα που είναι ανοικτό και φαίνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχει η πολιτική βούληση για να λυθεί είναι της επιμήκυνσης των 110 δισ.ευρω και μόνο αυτό» απαντώντας έτσι με αυτόν τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του συνόλου του χρέους της Ελλάδας και όχι μόνο των δανείων. Λίγες ώρες πριν ο υφυπουργός είχε ακούσει τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να παίρνει αποστάσεις από τον κ. Πάγκαλο. Παραδέχεται ότι ο «κόκκινος συναγερμός» για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία δεν έχει ακόμη τελειώσει και προειδοποιεί ότι «όσο χρόνο παραμένει το έλλειμμα σε υψηλά επίπεδαη Ελλάδα θα πρέπει με κάθε τρόπο να παλεύει για τη μείωσή τουδημιουργώντας πρωτογενή πλεονάσματα». Παρά ταύτα, ανακοινώνει: «Η τέταρτη δόση του δανείου, όπως και κάθε δόση, είναι εξασφαλισμένη όσο εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας».

«Και τα κόμματα της Αριστεράς κυβέρνησαν κάποτε…»
Ισως να είναι η πρώτη φορά που μέλος της κυβέρνησης δεν καταλογίζει ευθύνες μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα(«κόμματα εξουσίας» τα χαρακτηρίζει) για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αλλά και στα κόμματα της Αριστεράς:«Αν δεχθούμε ότι υπήρξαν σκιές παλαιότερα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος,τότε αυτό αφορά περισσότερα από τα δύο κόμματα της εξουσίας» αναφέρει.Ο κ.Σαχινίδης ως υφυπουργός Οικονομικών, με γραφείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όπου φυλάσσεταιάδειο πάντοτε- το πρώτο θησαυροφυλάκιο του ελληνικού κράτους),γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα πάντα για τη διαχείριση που έγινε στο παρελθόν του χρήματος του ελληνικού λαού και οι διαπιστώσεις του δεν είναι τυχαίες. Υπενθυμίζει μάλιστα τα εξής: «Υπήρξε περίοδος που τα κόμματα αυτά είχαν ασκήσει εξουσία», υπονοώντας την περίοδο που έχει χαρακτηριστεί «βρώμικο ΄89».Και προσθέτει με νόημα:«Τότε υπήρξαν αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή τους,συνεπώς δεν μπορεί να είναι τα κόμματα αυτά σήμερα τιμητές των πάντων και να κάνουν συνεχώς κριτική». Αλλά ο κ.Σαχινίδης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και υπενθύμισε στην Αριστερά και μια ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη: «Οταν ήμασταν πάνω στο βουνό,αυτοί που έθεταν ζητήματα ηθικής ήταν κατά τεκμήριο αυτοί που τα παρουσίαζαν…»είπε αδιαφορώντας για την πιθανή αντίδραση που θα έχει στην Αριστερά η διαπίστωσή του αυτή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s