Σημαντικά κειμήλια από τον πρόεδρο της Βουλής

Posted: 18 Ιανουαρίου 2011 by admin in Λάρισα, Πολιτιστικά

Σημαντικά κειμήλια από τον πρόεδρο της Βουλής «Ο πολιτισμός πρέπει να γίνεται με οικονομία, αλλά όχι με τσιγκουνιά», επεσήμανε σήμερα από την Αγιά Λάρισας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος παρέδωσε εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βουλής τρία ευαγγέλια και ένα ευχολόγιο στην Εκκλησία της Αγιάς.
Πρόκειται για κειμήλια, τα δύο εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, και τα οποία είχαν σταλεί για συντήρηση προ διετίας με τη μεσολάβηση του σημερινού υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, την εποχή που πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Δημήτρης Σιούφας.

Συγκεκριμένα, είναι τρία ευαγγέλια (των ετών 1593, 1599, 1775, αντίστοιχα) και ένα ευχολόγιο (1806) που αποκαταστάθηκαν από το αρμόδιο τμήμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής, η οποία, όπως παρατήρησε ο κ. Πετσάλνικος, είναι η μεγαλύτερη μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Αναφορικά με τα αποκατασταθέντα κειμήλια, παρατήρησε ότι το 1593 που χρονολογείται το ένα από αυτά, ήταν μόλις 86 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, και αυτό, όπως τόνισε, δείχνει ότι οι Ελληνες, παρά τα προβλήματα και τον τουρκικό ζυγό, βρήκαν τρόπους να τυπώσουν βιβλία και να διατηρήσουν την παράδοση και τον πολιτισμό.

Ακόμη, ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Αγιάς, δεσμεύτηκε η Βουλή να βοηθήσει και στην ψηφιοποίηση σημαντικών χειρογράφων του Μουσείου της Αγιάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s