Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε και πάλι ο Γ.Παπανδρέου

Posted: 6 Ιανουαρίου 2011 by admin in Παπανδρέου, Πολιτική, κυβέρνηση, οικονομία

Τη θέση ότι το «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη» επανέλαβε από το Παρίσι ο Γ.Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός». Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως δεν ήταν «φιλανθρωπία η βοήθεια που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία», καθώς «η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή», ενώ άφησε αιχμές κατά των διεθνών αγορών λέγοντας πως πρέπει να δουλεύουν για το κοινό καλό και να μην αποτελούν «εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων».

Τον Έλληνα πρωθυπουργό καλωσόρισε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Ερίκ Μπεσόν, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στη διοργάνωση, κάνοντας λόγο για «το θάρρος και το κουράγιο», με το οποίο αντιμετωπίζει την κρίση, και χαρακτηρίζοντάς τον «διάδοχο τής Άνγκελα Μέρκελ και του Τόνι Μπλερ».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε με τη σειρά του για την πρόσκληση σε ένα «τόσο υψηλού επιπέδου συνέδριο», προσθέτοντας ότι έχει την επίγνωση ότι η πρόσκληση οφείλεται κυρίως στον αγώνα που δίδουν ο ίδιος και η χώρα, αγώνα που -όπως τόνισε- «αφήνει ανοιχτές ουλές και που προσπαθούμε να βελτιώσουμε».

Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «δεν θα πρέπει να αναβάλει τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη».

«Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.

Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία στις αγορές. «Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεδρία της Γαλλίας στο G20, δηλώνοντας υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει η χώρα. Παράλληλα, κάλεσε την Ευρώπη να παίξει τον ρόλο, που της αξίζει διεθνώς. «Εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο και πράσινο για τους πολίτες μας στον πλανήτη ολόκληρο» είπε.

«Η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας. Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη» επισήμανε.

«Τρεις μύθοι»

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «υπήρξαν πολλοί μύθοι και πολλοί καταστροφολόγοι για την Ευρώπη και το ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «τρεις είναι οι σημαντικότεροι μύθοι, που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της κρίσης. Ο πρώτος μύθος αφορά το χρέος», το οποίο «δεν ήταν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα, η κορυφή του παγόβουνου». Είπε πως «η πραγματική αιτία ήταν η έλλειψη διαχείρισης, η κακή χρήση των πόρων, η άνιση κατανομή του χρήματος, ο πελατειακός χαρακτήρας της διακυβέρνησης κ.λπ.».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις, που επιχειρούνται στη χώρα. «Εάν δεν έχουμε λάβει ακόμα όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα έχουμε αναγνωρίσει ως αναγκαία», είπε.

Ο δεύτερος μύθος αφορά τις διεθνείς αγορές και τη μεγάλη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής εξουσίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκληση είναι οι αγορές να δουλεύουν για το κοινό καλό και να μην αποτελούν «εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων». «Σ’ έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, θα πρέπει να ρυθμίσουμε και να ελέγξουμε τη δύναμη των αγορών για να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα και ισοτιμία σήμερα» υπογράμμισε.

Ο τρίτος μύθος είναι «η εντύπωση ότι κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να πάρει μέτρα από μόνο του, ότι εθεωρείτο πως δεν υπήρχε ανάγκη αλληλεγγύης, ή ανάγκη ισχυρότερης διακυβέρνησης».
«Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν μεγάλα προβλήματα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Αναφερόμενος στο μελλοντικό οικονομικό τοπίο, τόνισε ότι «αλλάζει η δύναμη, πηγαίνει προς την Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες» και πρόσθεσε: «Πρόκλησή μας είναι να αντισταθούμε στον ανταγωνισμό, δεν θέλουμε να έχουμε άμιλλα με τις χώρες, όπου κυριαρχεί η άναρχος εργασία και οι άθλιες συνθήκες. Θέλουμε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα, να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανανεωτικές δομές, στην ποιότητα και κοινωνική ανάπτυξη».

Επ’ αυτού διευκρίνισε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «φιλανθρωπία, αλλά κέρδος χρόνου, προκειμένου να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s