επανέρχονται τα πειραματικά σχολεία

Posted: 30 Δεκεμβρίου 2010 by admin in Παιδεία, Πολιτική, κυβέρνηση
Το σχέδιο για την αναβίωση των πρότυπων-πειραματικών σχολείων ήταν στα θέματα που θα συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως αναφέρει η σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας, προχωρεί άμεσα η αναμόρφωση των πειραματικών και προτύπων σχολείων σε «κυψέλες αριστείας και εφαρμογής πειραματικών εκπαιδευτικών πολιτικών». Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το κείμενο που θα συζητηθεί αύριο: «Τα πειραματικά-πρότυπα σχολεία μπορούν να αποτελέσουν εργαστήρια ανασυγκρότησης της ελληνικής εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει με την καθιέρωση του Νέου Σχολείου και των συναφών δράσεων που το συνοδεύουν. Να γίνουν σημεία αναφοράς για τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία. Να καταστούν κέντρα παραγωγής και διάχυσης καλών πρακτικών, που θα αποτελούν για τα υπόλοιπα σχολεία προτάσεις και όχι συνταγές επιτυχίας. Να γίνουν σχολεία αναφοράς ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου, με στόχο την προώθηση της αριστείας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης. Να λειτουργήσουν με πρωτοβουλίες, ελευθερία επιλογών και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Να αποτελέσουν τις εστίες που θα κινητοποιούν τις υπάρχουσες δυνάμεις στον εκπαιδευτικό χώρο, προσφέροντας τελικά την επαγγελματική ικανοποίηση, που τόσο πολύ έχουν στερηθεί για χρόνια οι εκπαιδευτικοί μας. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αυτές ακριβώς τις ανάγκες έρχεται να ικανοποιήσει». 

Προϋποθέσεις λειτουργίας και σύνδεση πειραματικών-πρότυπων σχολικών μονάδων διαφορετικής βαθμίδας

Υφιστάμενα πειραματικά σχολεία που διαθέτουν Δημοτικό και Γυμνάσιο διατηρούν τη μεταξύ τους σύνδεση ώστε οι απόφοιτοι του Δημοτικού να εγγράφονται στο Γυμνάσιο με βάση προϋποθέσεις οι οποίες ορίζονται από το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΕΣ) κάθε σχολείου και εγκρίνονται από τη ΔΕΠΠΣ (Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών-Προτύπων Σχολείων).

– Ο αριθμός των μαθητών που εισάγονται στο πειραματικό Γυμνάσιο είναι δυνατόν να είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον αριθμό των φοιτούντων στο συνδεδεμένο δημοτικό σχολείο, ύστερα από εισήγηση του ΕΕΣ και έγκριση της ΔΕΠΠΣ. Το αυξημένο αυτό ποσοστό μαθητών στα πειραματικά-πρότυπα Γυμνάσια καλύπτεται από μαθητές των άλλων Δημοτικών. Η εισαγωγή αυτών των μαθητών γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις. Η εισαγωγή των μαθητών στα πειραματικά-πρότυπα Λύκεια γίνεται κατόπιν εξετάσεων και τεστ δεξιοτήτων.

– Η επιλογή των μαθητών γίνεται στο δημοτικό πειραματικό-πρότυπο σχολείο με κλήρωση ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Η επιλογή των μαθητών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω (περίπτωση Α) ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

– Στα πειραματικά-πρότυπα σχολεία, όλων των βαθμίδων, μπορούν να εισάγονται παιδιά με υψηλές μαθησιακές δυνατότητες, χωρίς να υπονομεύεται η κοινωνικοποίησή τους, την οποία θα προκαλούσε η αποκοπή τους από την ομάδα των συνομηλίκων τους και η ένταξή τους σε ειδικά τμήματα.

Τέλος, όργανα διοίκησης των πειραματικών σχολείων θα αποτελούν: α) η Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών-Πρότυπων Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) σε εθνικό επίπεδο, β) το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΕΣ) του κάθε πειραματικού-πρότυπου σχολείου, γ) ο διευθυντής του πειραματικού-πρότυπου σχολείου, δ) ο υποδιευθυντής του πειραματικού-πρότυπου σχολείου και ε) ο Σύλλογος Διδασκόντων του πειραματικού-πρότυπου σχολείου.


Σχόλια
  1. Ο/Η Konstantis λέει:

    Πολύ καλή είδηση.Αν και δεν έχω πάει σε πειραματικό ξέρω αρκετά άτομα,έχω και εγώ αρκετούς φίλους,που έχουν περάσει από τέτοιο.Η διαφορά στη ΄’δουλειά» που γίνεται εκεί μέσα μπορώ να απλά να πω ότι »φαίνεται»
    Ελπίζω τα λειτουργικά του έξοδα να κρατηθούν χαμηλά,για να μην τα ξανακλείσουμε μετά από 10 χρόνια.

    anakatevontas.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s