Το πρώτο βήμα για εκλογικές συνεργασίες

Posted: 10 Νοεμβρίου 2010 by admin in Εκλογές Τ.Α. 2010

Συνέντευξη  τύπου στους εκπροσώπους των  ΜΜΕ παραχώρησε σήμερα ο υποψήφιος  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος  Παπατόλιας, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε τις τεκμηριωμένες απαντήσεις της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη», στις προτάσεις των ανθυποψηφίων του κ.κ. Κουρέτα και Ζαχαρόπουλου.

«Τεκμηριωμένες  απαντήσεις στις προτάσεις  Κουρέτα»

¨Οι προγραμματικές συγκλίσεις χτίζονται με πειστικά επιχειρήματα¨

Απαντώντας  στα 9 θέματα της παράταξης «ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ» και του επικεφαλής της κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο κ. Παπατόλιας  τόνισε:

1.Το γεγονός επίσης ότι η Θεσσαλία καταγράφει μια αρνητική πρωτοπορία  στην αυτοχρηματοδότηση των επενδύσεων, μπορεί να ανατραπεί με μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων ευαισθητοποίησης του αγροτικού πληθυσμού και της επιχειρηματικής κοινότητας. Στο πρόγραμμά μας κάνουμε συγκεκριμένες αναφορές στην υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα. Προσθέτουμε σε αυτό το σημείο επίσης, ότι θα πρέπει να  ακολουθηθεί μια διπλή στρατηγική ανάπτυξης, για την εσωτερική (Θεσσαλική) και για την εξωτερική (εκτός συνόρων Θεσσαλίας) αγορά.Οι παραπάνω δράσεις θα χρηματοδοτηθούν είτε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, είτε από το Πρόγραμμα Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε από δράσεις του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης του νέου ΕΤΕΑ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης). Στόχος της πολιτικής αυτής θα είναι εντός 5ετίας να έχει καλυφθεί κατά το ήμισυ η υστέρηση που παρουσιάζει ο μέσος όρος των επενδυόμενων ιδίων κεφαλαίων των Θεσσαλικών επιχειρήσεων από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

2.Για τον καταδυτικό τουρισμό ο κ. Παπατόλιας σημείωσε πως στις Σποράδες σχεδιάζονται ήδη υποβρύχια μουσεία, ενώ το βραβευμένο πρότυπο καινοτόμο σχέδιο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι» αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τον τόπο και η στήριξή του από την Κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη.Σε ότι αφορά τον Όλυμπο τώρα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης ήπιου και οικολογικού τουρισμού.Συνεπώς, η προστασία του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, τόνισε, καθώς και η αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες της ιδέας της προστασίας του, είναι η εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για κάθε είδους ανάπτυξη.

3.Στο ζήτημα της επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών από εργοστάσια στη Θεσσαλία ο κ. Παπατόλιας τόνισε την ανάγκη τροποποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού και μέσα από προγραμματικές συμφωνίες, και δήλωσε απόλυτα σύμφωνος για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας που θα επεξεργάζεται το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλία. «Έτσι μέσα από έναν συνδυασμό των αδιάθετων πόρων του ΠΕΠ Θεσσαλίας (άξονας προτεραιότητας 4), του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΕΡΑΑ και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑ) του Υπουργείου Οικονομίας, μια επένδυση της παραπάνω μορφής, αφενός μεν θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας, αφετέρου μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Έχουμε, επίσης, προτείνει στο πλαίσιο της τόνωσης της κοινωνικής οικονομίας, τη συμμετοχή των κοινοτήτων ROM στην εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης». Ανέφερε μάλιστα τα εξαιρετικά παραδείγματα των επενδύσεων, στη Μαγνησία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιομάζας και τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων».

4.Στο θέμα της πρόληψης επεσήμανε πως όλες αυτές οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να οργανωθούν από ειδικούς στα Κέντρα Υγείας, μπορούν όμως οι στελεχωμένες κινητές μονάδες να  προσεγγίσουν ακόμη και δυσπρόσιτες περιοχές. «Στο πρόγραμμά μας όμως εμείς λέμε επίσης ότι η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει κόμβος υγείας. Στα πρότυπα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών να δημιουργηθεί ένα campus, που θα περιλαμβάνει το Πανεπιστημιακό και τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, τα τμήματα Ιατρικής και Βιοχημείας/Βιοτεχνολογίας και τα αντίστοιχα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας, τα  Ερευνητικά Ινστιτούτα, ( Ινστιτούτο Βιοϊατρικής έρευνας ) και τις ιδιωτικές Εταιρείες έντασης γνώσης».Η παράδοση, ο πληθυσμός του ιατρικού κόσμου και οι υπάρχουσες δομές της πόλης, σε συνδυασμό με τη θέση της, μπορούν να καταστήσουν τη Λάρισα σε Ιατρικό Κέντρο της Ελλάδας. Και το θέλουμε και το μπορούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατόλιας.

5.Ανέφερε εξάλλου πως η καταγραφή της βιοποικιλότητας και η σύνδεσή της με την παραγωγή προϊόντων στον αγροδιατροφικό  και στον φαρμακευτικό τομέα, αποτελεί προτεραιότητα για τη Θεσσαλών Δύναμη.

6.Στο θέμα του εργοστασίου Ζάχαρης ο κ.Παπατόλιας σημείωσε πως υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση «να αγωνιστούμε σταθερά στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης. Προτεραιότητά μας είναι, σημείωσε, η διερεύνηση των δυνατοτήτων για αύξηση της τευτλοπαραγωγής και πρόσθεσε την πρόταση της παράταξης Θεσσαλών Δύναμη ώστε, μέρος της υπάρχουσας υποδομής να μετατραπεί με τις απαραίτητες αισθητικές και χρήσιμες παρεμβάσεις σε ένα σύγχρονο μουσείο βιοτεχνολογίας ζάχαρης που θα είναι διαθέσιμο για επισκέψεις σε μαθητές και φοιτητές τόσο της χώρας μας όσο και των γειτονικών χωρών που δραστηριοποιείται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Και μάλιστα αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας (άξονας προτεραιότητας 4).

7.Αναφερόμενος δε στο θέμα της  στήριξης των επιχειρήσεων εφαρμογών βιοτεχνολογίας, επεσήμανε: «Εδώ αξίζει να δημιουργήσουμε  μονάδες  παραγωγής  βιοκαυσίμων, ενέργειας, προϊόντων βιοτεχνολογίας, μονάδες μεταποίησης πρότυπων προϊόντων, που θα αποτυπώνουν την ταυτότητα της περιοχής. Κι αυτό με τη  διασύνδεση των Τμημάτων Γεωπονίας στο Βόλο, Βιοχημείας/Βιοτεχνολογίας και ΤΕΙ Ζωικής/Φυτικής παραγωγής στη Λάρισα και Κτηνιατρικής στα Τρίκαλα με τις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής». Συμφωνούμε απόλυτα, σημείωσε, με την υλοποίηση προγράμματος με θέμα «Οικολογική καινοτομία στην αγροτική παραγωγή» και δηλώνουμε έτοιμοι να το εντάξουμε ως έργο, στο υπό αναθεώρηση ΕΣΠΑ.

8.Ως προς την ολική παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων στη Θεσσαλία, ανέφερε τους βασικούς άξονες της πρότασης της παράταξης Θεσσαλών Δύναμη:

 • Άμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και λειτουργία ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων.
 • Ενίσχυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ύδατος
 • Ουσιαστική λειτουργία των Περιφερειακών  Συμβουλίων
 • Λειτουργία Φορέων Διαχείρισης για κάθε σημαντικό έργο διαχείρισης  νερού
 • Συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ
 • Εκπόνηση Προγραμμάτων Μέτρων (άρθρο 8 του Ν. 3199/2003), ως βασικού συστατικού του Σχεδίου Διαχείρισης, στα οποία θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης, που προκαλείται τόσο από την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων όσο και από την μη επαρκώς ελεγχόμενη ρίψη αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής.
 • Δημιουργία και βελτίωση των απαραίτητων υποδομών για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων
 • Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Κάθε τεχνική επιλογή αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού  θα είναι συμβατή με τις σχετικές προβλέψεις του Σχεδίου Διαχείρισης.
 • Επαρκές σύστημα παρακολούθησης της τήρησης των όρων, που προβλέπονται στις άδειες χρήσης ύδατος.
 • Στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ του συνόλου των Υπηρεσιών της περιβαλλοντικής διοίκησης. Ο σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων και δράσεων θα λαμβάνει υπόψη τις βασικές κατευθυντήριες αρχές του Σχεδίου Διαχείρισης.
 • 9.Στο τελευταίο θέμα, αυτό των διοδίων, ο κ.Παπατόλιας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας χαρακτηριστικά:
 • «Καταθέτουμε  σε βάρος της Εταιρίας, αγωγές και ασφαλιστικά  μέτρα για την  εκπλήρωση των  συμβατικών της υποχρεώσεων. Το έχουμε ήδη πράξει σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών, μακάρι να είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά μας και άλλες Νομαρχίες της χώρας. Να διαμαρτύρονται δηλαδή, αλλά και να αξιοποιούν όλα τα νομικά μέσα. Μάλιστα, θυμίζω σε όλους σας, ότι αποκλείσαμε τις Εθνικές οδούς, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την υπέρογκη, άδικη και αντισυμβατική (παράνομη δηλαδή) αύξηση των διοδίων».
 • ¨Προγραμματικό  «ναι» Παπατόλια στις προτάσεις Ζαχαρόπουλου¨
 • Σχέδιο  Εξόδου από την  Κρίση, Πολιτικές  για την ακραία φτώχεια και προγράμματα  για την ενίσχυση της ρευστότητας  των μικρών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Υποψήφιος  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Απόστολος Παπατόλιας απαντώντας στις τρεις προτάσεις που έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινόν των Θετταλών» κ. Ζαχαρόπουλος.
 • Ειδικότερα, στο θέμα του Σχεδίου Εξόδου από  την Κρίση, ο κ. Παπατόλιας τόνισε, πως είναι πάρα πολύ σημαντικό  ότι η πρόταση του κ. Ζαχαρόπουλου στο θέμα αυτό, συμπίπτει με την πρόταση που πρότεινε χθες η «Θεσσαλών Δύναμη» , για τη δημιουργία μιας ¨Χάρτας της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Θεσσαλίας¨, η οποία θα καταρτιστεί από το σύνολο των παραγωγικών, των κοινωνικών και αναπτυξιακών δυνάμεων της περιοχής μας, καθώς επίσης και των μη Κυβερνητικών και των Εθελοντικών Οργανώσεων. Συνεπώς η πρόταση αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, τόνισε ο κ. Παπατόλιας και συμπλήρωσε, «είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των δικών μας προγραμματικών προτεραιοτήτων και μάλιστα, διευρύνουμε και το πλαίσιο των φορέων που θα καταρτίσουν αυτή τη «χάρτα».
 • Στο θέμα των πολιτικών αντιμετώπισης  της ακραίας φτώχειας στη Θεσσαλία, ο κ. Παπατόλιας θύμισε στο πλαίσιο  της συνέντευξης τύπου ότι  το πρόγραμμα της Θεσσαλών Δύναμη περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο με κοστολογημένες και ιεραρχημένες δράσεις για την Κοινωνική Πολιτική, όπου αναφέρεται ρητά ότι θα προκληθεί η ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ έτσι ώστε να βρεθούν οι πόροι για την αντιμετώπιση των φαινομένων του «Κοινωνικού αποκλεισμού» και της ¨ακραίας φτώχειας¨, προχωρώντας κι ένα βήμα παραπάνω, όπως σημείωσε, αφού πριν γίνει η αναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ, με τους πόρους της Περιφέρειας, θα γίνει η αξιοποίηση της περίφημης ¨ρήτρας ευελιξίας¨ που αγνοούσε ο κ. Αγοραστός , μέσα από την οποία και με δική μας πρωτοβουλία, όπως τόνισε ο κ.Παπατόλιας, μπορούμε με το 10% των πόρων να τα διοχετεύσουμε σε δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. «Επομένως, συμφωνούμε και στο 30%, που αποτελούσε για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή, αλλά και στο 10% που είναι η δική μας πρόταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπατόλιας.
 • Σε  ότι αφορά τέλος την ενίσχυση της ρευστότητας, μέσα από την  αξιοποίηση του προγράμματος JEREMY, το οποίο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Περιφερειακού Οργανισμού μικροπιστώσεων, ο οποίος κατά προτεραιότητα θα χρηματοδοτεί αυτές τις επιχειρήσεις , ο κ. Παπατόλιας δήλωσε απόλυτα σύμφωνος, διότι και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλών Δύναμη η συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και δημοσίως την έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πολλές φορές.
 • Άρα και με τις προτάσεις της παράταξης  «Κοινόν των Θετταλών» συμφωνούμε απόλυτα, σημείωσε ο κ. Παπατόλιας και  αναμένουμε άμεσα την απάντησή του κ.Ζαχαρόπουλου, σε σχέση με τη δημόσια τοποθέτησή μας στο ζήτημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s