μήνυμα νίκης του Γιάννη Σάπκα

Posted: 4 Νοεμβρίου 2010 by admin in Εκλογές Τ.Α. 2010, Λάρισα
Ηχηρό το μήνυμα νίκης αλλά και οι βολές  κατά της σημερινής δημοτικής  αρχής του υποψήφιου δημάρχου Λαρισαίων Γιάννη Σάπκα στη χθεσινή  του ομιλία στην Κεντρική Πλατεία  της Λάρισας. Ο επικεφαλής της  παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» κάνοντας τον απολογισμό της 12ετούς θητείας του σημερινού δημάρχου έκανε λόγο για μικροπολιτική, λαϊκισμό αδιαφορία, απραξία και αδιαφάνεια. Παράλληλα ο Γιάννης Σάπκας παρουσίασε το σύνολο του προγράμματος της παράταξής του για το νέο δήμο και δεσμεύτηκε ο ίδιος προσωπικά να κάνει πράξη τα λεγόμενά του, με γνώμονα πάντα τη συλλογική δουλειά και το συμφέρον των πολιτών.

Αναλυτικά ο κ. Σάπκας ανέφερε τα εξής: «Την ώρα που κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, η κοινωνία μας περνά  την πιο δύσκολη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση. Η ύφεση είναι  αισθητή. Η ανεργία καλπάζει. Η φτώχεια χτυπά την πόρτα των σπιτιών μας. Η ανησυχία του πολίτη για το αύριο είναι έντονη και δικαιολογημένη. Η καθημερινότητα όλων μας έγινε ακόμη πιο δύσκολη υπό το βάρος των σκληρών μέτρων, που πάρθηκαν πρόσφατα. Μέτρα, που πλήττουν ακόμα και όσους δεν φέρνουν καμία ευθύνη.

Στο πλαίσιο  αυτό καλούμαστε να επιλέξουμε νέο  δήμαρχο και νέα δημοτική αρχή. Η επιλογή αυτή συνδέεται άμεσα  με την καθημερινότητά μας, με όσα  αντικρίζουμε βγαίνοντας από την  πόρτα του σπιτιού μας. Καμία σκοπιμότητα δε μπορεί να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε ευθεία κομματική αναμέτρηση έξω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορεί να αποτελέσει θύμα της σκοπιμότητας και των μικροκομματικών στοχεύσεων. Οι Λαρισαίοι διαθέτουν την ωριμότητα που χρειάζεται. Στις 7 Νοεμβρίου θα εκλέξουν δήμαρχο και δημοτική αρχή. Όχι πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

Στη δύσκολη  μάχη που έχουμε μπροστά μας έχουμε όπλα νέα και ισχυρά. Έχουμε τις  αρμοδιότητες και τις αυξημένες  δυνατότητες, που μας προσφέρει ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση.  Η πρόνοια, η πρωτοβάθμια υγεία και η παιδεία θα είναι υπόθεση του δήμου. Απέναντι στην τεράστια αυτή ευθύνη δεσμεύομαι προσωπικά ότι ο νέος δήμος Λαρισαίων θα αποτελέσει πρότυπο στις δομές της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας.

Σε περίοδο  οικονομικής κρίσης και ανεργίας εμείς ως δημοτική αρχή είμαστε έτοιμοι  και θα ξεκινήσουμε από την  πρώτη στιγμή μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Η προνομιακή μας σχέση με την αγροτική παραγωγή, η κεντροβαρής θέση της πόλης μας στη χώρα, ο φυσικός μας πλούτος, δηλαδή το μεγάλο ποτάμι, ο Πηνειός, και η πολιτιστική μας κληρονομιά στο σύνολό της θα κάνουν τη Λάρισα πόλη ανταγωνιστική, πόλη μαγνήτη για επενδύσεις. Στόχος μας να κάνουμε το νέο δήμο πραγματική ατμομηχανή της ανάπτυξης και της προκοπής σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Από εδώ, από τη Λάρισα, από την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, όπου χτυπά η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της  χώρας, πρέπει να ξεκινήσει η πράσινη  ανάπτυξη. Στη διαδικασία αυτή οι Λαρισαίοι πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι απλοί θεατές. Επιβάλλεται η δημιουργία ενός γραφείου αγροτικής ανάπτυξης στο δήμο. Η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας έχει ανάγκη από ένα πραγματικό, μεγάλο εκθεσιακό κέντρο. Ένα εκθεσιακό κέντρο που θα αποτελεί έδρα εμπορικών βιοτεχνικών και αγροτικών εκθέσεων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και δραστηριοτήτων για τις νέες τεχνολογίες, για τις νέες καλλιέργειες, για όλες τις νέες ευκαιρίες. Η Λάρισα μπορεί να γίνει πράγματι το επίκεντρο της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας.

Οι δράσεις  της σημερινής δημοτικής αρχής  στον ευρύτερο τομέα της ανάπτυξης  αποδεικνύονται δυστυχώς κατώτερες  των περιστάσεων και των δυνατοτήτων  της πόλης μας. Τα αρνητικά παραδείγματα στον τομέα αυτό είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω το «βιοτεχνικό πάρκο» και το «εμπορευματικό κέντρο» του ΟΣΕ, που έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά δυστυχώς δεν έχουνε καν δρομολογηθεί.

Το λουκέτο  στο εργοστάσιο Ζαχάρεως και το επακόλουθο κλείσιμο της βιομηχανίας του  οινοπνεύματος έγιναν χωρίς να ιδρώσει το αυτί της δημοτικής αρχής. Τρεις χιλιάδες οικογένειες αφέθηκαν αβασάνιστα στο έλεος της ανεργίας και η δημοτική αρχή κρύφτηκε ασυγχώρητα πίσω από το άλλοθι της μη αρμοδιότητάς της.

Ο σημερινός  δήμαρχος είναι στο τιμόνι της  πόλης από το 1998 και μετά από 12 χρόνια θητείας καλεί τους Λαρισαίους να τον εμπιστευθούν για μια ακόμη τετραετία,

Στην  προσπάθειά του να πείσει χρησιμοποιεί το σύνθημα «δύναμή μας η γνώση». Πόση αλαζονεία και πόση υπεροψία κρύβει πίσω από το κάλεσμα αυτό. Από τον εμπνευστή του λείπει σίγουρα το «γνώθι σ’ αυτόν».

Χρησιμοποιεί  και δεύτερο σύνθημα. Λέει, «μαζί  συνεχίζουμε». Η παράταξή μας και  εγώ προσωπικά καλούμε τους συμπολίτες μας Λαρισαίους να απαντήσουν την  Κυριακή στο σύνθημα αυτό. Να απαντήσουν με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης και να του πουν ένα ευγενικό αλλά και ιδιαίτερα ηχηρό ΟΧΙ.

Όχι, κύριε  δήμαρχε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε  μαζί. Ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε αυτά τα 12 χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο μαζί. Γιατί  αυτό λέει η κοινή λογική: τα 12 χρόνια δεν είναι ούτε λίγα ούτε πολλά. Τα 12 χρόνια είναι αρκετά!

Η Λάρισα σας έδωσε πίστωση χρόνου δωδεκαετίας. Πόσο ακόμα αλήθεια χρειάζεστε; Η  πόλη που παραλάβατε πριν από 12 χρόνια, χάρη στο πάθος και στη συλλογική  δουλειά των προηγουμένων δημοτικών αρχών και με τις θυσίες του κόσμου, είχε σχεδόν ολοκληρωμένα όλα τα έργα υποδομής που χρειάζεται μια μεγάλη πόλη.

Στα 12 χρόνια που η πόλη σας εμπιστεύτηκε την  τύχη της στη σημερινή δημοτική αρχή υπήρξαν ευκαιρίες να γίνουν πολλά. Υπήρχε θετικό κλίμα στη χώρα. Υπήρχε χρήμα. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε η σημερινή δημοτική αρχή,. Κατάφερε, όμως, πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Προτίμησε να λειτουργήσει με απόλυτα συγκεντρωτικό  τρόπο, με μυστικοπάθεια πολλές φορές, αποφεύγοντας τις συνεργασίες και καταφεύγοντας συχνά στο λαϊκισμό και στην μικροπολιτική. Θα μείνουν αξέχαστες στη Λάρισα οι ιστορίες με το τραμ που ποτέ δεν πέρασε, με την έφιππη αστυνομία, σε μια πόλη που ούτε οι πεζοί δεν μπορούν να περπατήσουν, πόσο μάλλον τα άλογα, η αναγγελθείσα δημοτική αεροπορική εταιρεία, την ώρα που χάναμε το πολιτικό αεροδρόμιο και το έπαιρνε ο Βόλος. Τα υδροπλάνα στον Πηνειό και τα βαποράκια μιας δήθεν αστικής συγκοινωνίας, σ’ ένα ποτάμι που είναι άρρωστο βαριά. Τι να πει κανείς!

Λαϊκισμός και μικροπολιτική, με στόχο να καλυφθούν οι εμφανείς ανεπάρκειες της πολιτικής τους. Την ώρα που η αγορά και η οικονομία της πόλης δοκιμάζονταν σκληρά οι δημοτικοί άρχοντες βομβάρδιζαν τον κόσμο με φωτογραφίες με δήθεν κατορθώματα και επιτεύγματα. Την ώρα που το ποτάμι πέθαινε, αυτοί κατασκεύαζαν λιμανάκια.

Μετά  από 12 χρόνια η πόλη βρίσκεται με πολλά συσσωρευμένα προβλήματα και  πολλά έργα υποδομής που παρέμειναν στάσιμα.

Η Λάρισα, που έχει κρίση, μνήμη και ιστορία, γνωρίζει καλά ότι το μέτρο της  επιτυχίας στην πολιτική δεν είναι το τι έκανε κάποιος, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει και δεν τα κατάφερε.

Όχι, κ. δήμαρχε, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε  μαζί. Η πορεία σας τελειώνει την 7η Νοέμβρη. Η Λάρισα παίρνει νέο δρόμο. Θα το ξεκινήσουμε μαζί. Μαζί θα ανοίξουμε έναν νέο κύκλο στην ιστορία της πόλης και του νέου δήμου. Αλλάζουμε πορεία με πυξίδα μια άλλη πολιτική: την πολιτική της ειλικρίνειας, των συνεργασιών με όλες τις δυνάμεις του τόπου, της εμπιστοσύνης και του σεβασμού. Μια άλλη πολιτική της διαφάνειας και αξιοκρατίας παντού, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Μια πολιτική που θα ενεργοποιεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου. Γιατί εκεί είναι που βρίσκεται η πραγματική γνώση, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Την γνώση όλων μας. Και αυτό κ. δήμαρχε το ξεχάσατε ή πιθανώς δεν το γνωρίζατε ποτέ.

Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την τραυματισμένη  σχέση των πολιτών με το δήμο. Να νιώσει ο Λαρισαίος και η  Λαρισαία πως η πόλη ανήκει σε αυτόν  και όχι στο δήμαρχο και  στο περιβάλλον του. Μαζί μπορούμε καλύτερα, μπορούμε περισσότερα. Η Λάρισα, ο νέος δήμος, αξίζει πράγματι μια καλύτερη τύχη. Έχουμε όλοι δικαίωμα σε μια καλύτερη πόλη.

Οι εκλογές  της 7ης Νοέμβρη είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη Λάρισα και τη ζωή μας. Στο σταυροδρόμι αυτό εμείς καλούμε τους συμπολίτες μας να πορευτούν μαζί μας στο δρόμο της δημιουργίας, της αξιοκρατίας και της αναγέννησης του τόπου μας. Τους καλούμε να γίνουν μέτοχοι στην Αλλαγή στο Δήμο Τώρα!

Δεσμευόμαστε  και δεσμεύομαι και εγώ προσωπικά:

• Για πλήρη διαφάνεια

• Για ίσες ευκαιρίες για όλους

• Για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και της συμμετοχής των φορέων της πόλης στο δημόσιο διάλογο.

• Για άμεση επίλυση του κυκλοφοριακού με μελέτη, πράσινες διαδρομές, περιφερειακά δημοτικά πάρκινγκ και με πραγματικούς ποδηλατόδρομους.

• Για δίκτυο κοινωνικών δομών με φροντίδα για την οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

•  Για διαμόρφωση νέας τιμολογιακής πολιτικής με ελαφρύνσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

• Για μετατροπή του αρχαίου θεάτρου σε μοχλός ανάπτυξης της περιοχής

• Για ολοκλήρωση των βασικών πολιτιστικών δομών της πόλης μας (Θέατρο ΟΥΗΛ, Λαογραφικό Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Διαχρονικό Μουσείο.)

• Για σχεδιασμό και υλοποίηση του μεγάλου οικολογικού πάρκού του Πηνειού

•  Για αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν από το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Άγιος Θωμάς, Τερψιθέα κλπ.)

• Για φροντίδα για τις παραμελημένες συνοικίες και τα χωριά της πόλης μας.

ΑΛΛΑΓΗ  ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΩΡΑ. Έτσι θα την κάνουμε!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s