Πρόγραμμα: Ο Πολιτισμός Πρωταγωνιστής

Posted: 17 Οκτωβρίου 2010 by admin in Εκλογές Τ.Α. 2010, Λάρισα

Οι θέσεις της παράταξης Λαρισαίων Πόλις για τον πολιτισμό και το νέο έντυπο που παρουσιάστηκε χθες 15/10/2010.

Η πολιτιστική κληρονομιά αφορά οτιδήποτε έγινε ή γίνεται και είναι αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μεμονωμένων ατόμων, ομάδων και ολόκληρων κοινωνιών. Πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες.

Εξώφυλλο Εντύπου για τον ΠολιτισμόΤο χθες στον τόπο μας είχε σκοτεινές και φωτεινές περιόδους. Οι σκοτεινές ξεκινούν από την περίπτωση του αρχαίου θεάτρου, τη μη ανάδειξη και τη σύληση του μνημείου και φτάνουν μέχρι την ασέλγεια, που υπέστη ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, το κτίριο του «Ξενία  Λάρισας.

Το σήμερα είναι θλιβερό, γιατί μετά από μια 12ετή κακοποίηση της έννοιας του πολιτισμού κινδυνεύει ο τόπος μας να ταυτίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεάματα και δράσεις που ακουμπούν συχνά την ευτέλεια.

Το σήμερα είναι ένας προβληματισμός για το πώς είναι δυνατόν να παραμένουν σε εκκρεμότητα μετά από 12 χρόνια έργα πολιτισμού που είχαν δρομολογηθεί προ πολλού: η Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, το Θέατρο του ΟΥΗΛ, το Αρχαιολογικό – Βυζαντινό Μουσείο. Την ίδια στιγμή η αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου βαδίζει με ρυθμούς χελώνας, ενώ τεράστια πληγή αποτελεί η απαξίωση και περιφρόνηση της πολιτιστικής παρακαταθήκης του τόπου, όπως ο Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό υπήρξε η αβασάνιστη κατάργηση του Σύγχρονου Κέντρου Εικαστικής Τέχνης Λάρισας, η χαμηλή επισκεψιμότητα της Δημοτική Πινακοθήκης Λάρισας, ενώ σε αναμονή για ουσιαστική αξιοποίηση έχει τεθεί η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, η Ανώτερη Σχολή Χορού και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων.

Το αύριο για το νέο Δήμο είναι η μεγάλη πρόκληση να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να αντιμετωπίσει τον πολιτισμό ως αυτοτελή αξία, αλλά, κυρίως, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Να αξιοποιήσει δηλαδή τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας με τρόπο που να είναι συγχρόνως και ωφέλιμος. Από την πολιτιστική μας κληρονομιά, με τους κατάλληλους χειρισμούς, θα προκύψουν θέσεις εργασίας και πλούτος για την περιοχή μας. Η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων αλλά και η δημιουργία νέων θεσμών, όπως π.χ. ο Ετήσιος Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Τάκης Τλούπας», υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και ο Ετήσιος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Λογοτεχνών «Μ. Καραγάτσης», στο χώρο της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, με μεγάλο δημοτικό βραβείο. Κατά τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε αφενός την ανάδειξη των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του νέου Δήμου και αφετέρου τη σύνδεση με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι ο επιτελικός νους για την προώθηση ενός σχεδίου συνολικής πολιτιστικής πολιτικής. Καλείται επομένως να αποτελέσει το συνδετικό δεσμό ανάμεσα στην πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό. Να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα σύνολο πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα φέρουν ανάπτυξη και θα κάνουν τον άνθρωπο «πιο τρυφερό, σε πολιτείες χτισμένες πάνω στη σοφία του λαού», όπως αναφέρει ο Μπέρτολ Μπρέχτ.

Δείτε το εσώφυλλο του νέου εντύπου για τον πολιτισμό εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s