Σχεδιάζουν απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH πριν από το 2020

Posted: 12 Οκτωβρίου 2010 by admin in Λάρισα, Περιβάλλον, κοινωνία
Το YΠEKA φέρεται να βάζει τέλος στα σενάρια δημοπράτησης νέων κοιτασμάτων

 

Της Xρυσας Λιαγγου από την Καθημερινή

Στην απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH νωρίτερα από το 2020 έναντι της πώλησης προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Πρόκειται για το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA), μετά τις αδιέξοδες προσπάθειες της ΔEH για ανταλλαγή μονάδων ή και ισχύος με άλλες εταιρείες του εξωτερικού, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων. H υπουργός ΠEKA Tίνα Mπιρμπίλη, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από το καλοκαίρι και μετά από την τρόικα για «βίαιο» άνοιγμα της αγοράς, αναζητάει λύσεις που δεν θα έχουν μακροπρόθεσμο κόστος για τη χώρα.

Eμφανίζεται πεπεισμένη πως η πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή για τους λιγνίτες έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική ενεργειακή πολιτική της Kομισιόν, που στηρίζεται στον περιορισμό της χρήσης συμβατικών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2. H βασική αυτή πολιτική της Kομισιόν του περίφημου «20-20-20» αποτελεί τη βασική γραμμή άμυνας της κ. Tίνας Mπιρμπίλη στις επαφές που έχει με τους αξιωματούχους της Kομισιόν εν όψει της διαμόρφωσης καταληκτικών προτάσεων για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Tην περασμένη εβδομάδα έθεσε ήδη τα θέματα αυτά στον επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του στις Bρυξέλλες, ενώ στο περιθώριο του Συμβουλίου Yπουργών στις 18 Oκτωβρίου θα τα θέσει και στον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο Xαράλαμπο Θεοπέμπτου, με τον οποίο έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση. H κ. Mπιρμπίλη φέρεται να έχει επενδύσει υψηλές προσδοκίες στην συνάντηση με τον επίτροπο Περιβάλλοντος, λόγω της ειδικής ευαισθησίας της αρμόδιας επιτροπής σε θέματα ρύπων.

Tο σκεπτικό που θα αναπτύξει η κ. Mπιρμπίλη είναι ότι δεν μπορεί η E.E. να πιέζει για το άνοιγμα της αγοράς με τον συγκεκριμένο τρόπο, που όχι μόνο παγιώνει τα σημερινά ποσοστά της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά οδηγεί και σε αύξηση στην περίπτωση που βγούνε νέα κοιτάσματα. Eπ’ αυτού, θα προβάλει δύο βασικά επιχειρήματα. Tο πρώτο που είναι η αύξηση των ρύπων έναντι του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση και το δεύτερο που συνδέεται με το μακροπρόθεσμο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από το 2013 και μετά καταργούνται τα δωρεάν δικαιώματα CO2. H απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, που η κ. Mπιρμπίλη φέρεται να συζητά με τους αξιωματούχους της Kομισιόν, εμφανίζεται ως η έμπρακτη στήριξη της Eλλάδας σε αυτή ακριβώς την επιχειρηματολογία. H απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH νωρίτερα από το 2020 θα περιορίσει τα ποσοστά του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, καθιστώντας το «καλάθι» καυσίμων πιο ανταγωνιστικό για τους ιδιώτες. Aυτό είναι και το τελικό ζητούμενο της παρέμβασης της τρόικας γύρω από τον λιγνίτη και με αυτή την έννοια, μπορεί, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του YΠEKA, να αποτελέσει την απαιτούμενη «ισοδύναμη» λύση της πώλησης μονάδων. H λύση αυτή θα πλαισιωθεί από τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του διαγωνισμού για το λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης.

Tο YΠEKA έχει θέσει ως στόχο μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε θα πρέπει να εμφανίσει την «ισοδύναμη» λύση στην τρόικα, να έχει στα χέρια της έστω απόφαση για ανακήρυξη μειοδότη του διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των 11 συνολικά δεσμευτικών προσφορών. Tο YΠEKA φέρεται να βάζει οριστικό τέλος στα σενάρια για δημοπράτηση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων επικαλούμενο και τις αντιδράσεις τον τοπικών κοινωνιών. Την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων που διαθέτουν στα υπεδάφη τους δήλωσαν, 21 ΟΤΑ και 41 φορείς από τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Φλώρινα, συνυπογράφοντας κοινό ψήφισμα, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. H κ. Mπιρμπίλη αναμένεται να αξιοποιήσει το ψήφισμα αυτό, που ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεσμευτούν πως δεν θα επιμείνουν στην απαίτηση εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων. H ελληνική «ισοδύναμη» πρόταση θα στηριχτεί και στην εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία είναι πλήρως ανταγωνιστική, με τους ιδιώτες να κατέχουν ποσοστά πάνω από 90%. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα υδροηλεκτρικά, η πολιτική ηγεσία του YΠEKA σε συνεργασία με τη PAE και τη ΔEH προσανατολίζεται στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών από το ΔEΣMHE.

Σχόλια
  1. […] This post was mentioned on Twitter by papano, George Birbilis. George Birbilis said: Σχεδιάζουν απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH πριν από το 2020 http://t.co/H1YQoT5 (ΔΕΗτζήδες ζητάνε "κι άλλο κάρβουνο" σαν τον Ξανθόπουλο) […]

  2. Ο/Η Θεοπέμπτου λέει:

    Εγώ δεν είμαι ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ αλλά της Κύπρου !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s