Η Τίνα Μπιρμπίλη για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα

Posted: 6 Σεπτεμβρίου 2010 by admin in Περιβάλλον, Πολιτική
Ετικέτες: , ,

Την έμφαση της κυβέρνησης στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα, με την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα δώσει την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας υπογράμμισε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της ομιλίας της, στην ενότητα «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα & Ανταγωνιστικότητα», στην 9η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Σε μια περίοδο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στον έλληνα πολίτη, μας επιβάλει την αναζήτηση και υποστήριξη μέτρων και επενδύσεων με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση ερευνητικών προτάσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής πράσινης τεχνογνωσίας» τόνισε η Υπουργός.

Όπως ανέφερε, το περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντιθετικές έννοιες, αλλά συμπληρωματικές και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι βάρος, αλλά προϋπόθεση για υψηλή ανταγωνιστικότητα.

Η περιβαλλοντική ανταγωνιστικότητα αποτελεί πρόκληση και για την ελληνική οικονομία, καθώς ο τομέας του περιβάλλοντος και οι σχετικές τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Σημείωσε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας και εξασφαλίζει εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη:

«Είναι θέμα της κοινωνίας και απαιτεί μια νέα, πλατιά συμμαχία των πολιτών. Η πράσινη επιχειρηματικότητα προσαρμόζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε διαφορετικά επιχειρηματικά μεγέθη. Από τις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, μέχρι τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές, που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μιας περιοχής. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που τόσο σε επίπεδο φυσικών πόρων, όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η πράσινη επιχειρηματικότητα παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης».

Μιλώντας για την πράσινη επιχειρηματικότητα εξήγησε ότι αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα με τρόπους που καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας, από την παραγωγή και εμπορία πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις τοπικές παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες ανακύκλωσης, ως και την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Πέραν της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η προώθηση της οικολογικής καινοτομίας σημαίνει, επίσης, ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, ως προς την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της σε σχέση με το περιβάλλον.

Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτικές που έχει ήδη υλοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, όπως στην ανακύκλωση με την εισαγωγή θεσμικού πλαισίου που οδηγεί σε μείωση και αξιοποίηση απορριμμάτων, την προστασία των δασών και των καμένων περιοχών, με την αναστολή οικοδομικών δραστηριοτήτων, την αποκατάσταση υδάτινων πόρων, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την απελευθέρωση παραλιών στην Αττική, καθώς και την εκπόνηση του μεγάλου σχεδίου «Αθήνα-Αττική 2014».

Στον τομέα της ενέργειας η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε την εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου, με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε ένα ενεργειακό κέντρο της περιοχής, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Κλείνοντας, η Υπουργός ενημέρωσε για το μεγάλο Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων του ΥΠΕΚΑ, με βασικά χαρακτηριστικά την προσέλκυση και πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό €44,44 δισ. έως το 2015 και τη δημιουργία περισσότερων των 210.000 νέων θέσεων εργασίας.

πηγή: econews.gr

Σχόλια
  1. […] This post was mentioned on Twitter by papano and Christos, George Birbilis. George Birbilis said: Η Τίνα Μπιρμπίλη για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα: http://t.co/4DuUeyv […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s