«Λαρισαίων πόλις» με τη δική μου οπτική

Posted: 29 Αυγούστου 2010 by admin in Εκλογές Τ.Α. 2010, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία

του Μιλτιάδη Γ. Δεληχά

Πάντοτε προτιμούσα την πολιτικοποίηση από την κομματική ένταξη και τη σύνθεση από την αντιπαράθεση. Έτσι, το άρθρο μου αυτό που αφορά στην παράταξη «Λαρισαίων πόλις» και τον επικεφαλή της Γιάννη Σάπκα, έχει μια υφή περισσότερο συναισθηματική καθώς αποτυπώνει αποκλειστικά τη δική μου οπτική.

Αν και έζησα τα παιδικά μου χρόνια στον Τύρναβο, αισθάνομαι περισσότερο Λαρισαίος γιατί αγάπησα την πόλη αυτή σαν μέτοικος. Ήταν τότε που η γειτονιά μου, ο Άγιος Βελισάριος αναβαθμίστηκε, καθώς ο αείμνηστος Δήμαρχος Αγαμέμνων Μπλάνας, με κόστος την μη επανεκλογή του, γκρέμισε τα παλιά χασάπικα και ψαράδικα για να φτιάξει μια όμορφη καταπράσινη πλατεία. Σήμερα όμως, η πλατεία υποβαθμίστηκε ξανά αφού μετατράπηκε σε ιδιωτικό parking που φέρνει πλήθος αυτοκινήτων στην καρδιά της πόλης. Ένα σημαντικό έργο σε υποδομές επιτελέστηκε στις 4 τετραετίες δημαρχίας του αειμνήστου Αριστείδη Λαμπρούλη, με κορυφαίο αυτό της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού ενώ η κατασκευή των πεζοδρόμων άλλαξε πραγματικά την όψη της πόλης. Ήταν στα εφηβικά μου χρόνια, τότε που το στέκι της νεολαίας βρίσκονταν στο Δικαστικό. Τότε που συμμετείχαμε με το μουσικό μας συγκρότημα στα πολλά φεστιβάλ ερασιτεχνικής δημιουργίας στο ανοιχτό θέατρο «Αυλή», που σήμερα μετατράπηκε – κι αυτό – σε πολυόροφο πάρκινγκ. Ήταν οι εποχές που δεν περιμέναμε να μας ανταμείψει το Δημαρχείο με δωρεάν κουπόνια για… ποτό επειδή πετύχαμε στα ΑΕΙ, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια… Αργότερα, το όραμα της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου και της αναμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής του φρουρίου, τέθηκε σε εφαρμογή. Το κόστος το πλήρωσε τότε, ο Δήμαρχος Καφφές ενώ τη χαρά και τα οφέλη εισέπραξε η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Η Λάρισα σήμερα επεκτείνεται, αλλάζει, γίνεται μεγαλούπολη. Συνεχίζω να ζω στην ίδια γειτονιά και να κινούμαι στο κέντρο, στην καρδιά της πόλης. Κι αυτό που δυστυχώς τη χαρακτηρίζει πλέον είναι η πολιτιστική της παρακμή. Ευδιάκριτη είναι η έλλειψη εκείνων που παλιότερα έκαναν τη διαφορά σε κάθε τομέα δραστηριότητας. Ο νεοπλουτισμός και ο λαϊκισμός κυριαρχούν. Η καφετέρια, ο θόρυβος, το καυσαέριο, η βιτρίνα και η μπάλα, συνθέτουν το νέο πρόσωπο της πόλης. Η αστική τάξη που ανέκαθεν εγγυούνταν την ποιότητα της δημοκρατίας, μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν. Λαϊκιστές με απωθημένα και νεόπλουτοι με σύνδρομα μειονεξίας ή επιδειξιομανίας, βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις πίστες μιας πόλης που δεν κοιμάται ποτέ τα βράδια αφού βρίσκεται σε διαρκή πολιτιστική ύπνωση. Ευθυγραμμισμένες με αυτήν, οι υπό την αιγίδα του Δήμου παρουσίες των Στανίση, Αρναούτογλου, Καρεμπέ, Μενεγάκη, ΛεΠά κλπ, επιβεβαιώνουν ότι ο πήχης έχει χαμηλώσει επικίνδυνα.

Υπάρχουν όμως ακόμα ζωντανοί σε κάθε τομέα θύλακες πολιτισμού και αξιών. Λειτουργούν με λίγους κι ως συνήθως έχουν χαμηλούς τόνους. Ως τέτοια μονάδα, διακρίνω την παράταξη «Λαρισαίων πόλις» και τον αρχηγό της Γιάννη Σάπκα. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, τολμώ να πω ότι η παράταξη μάλλον λειτουργεί καλύτερα – έστω και σιωπηλά – από τότε που αποδεκατίστηκε γιατί είναι περισσότερο αυθεντική! Για το Γιάννη Σάπκα, έχω αποτυπώσει την εικόνα του αστού από την εποχή που ήταν νομαρχιακός σύμβουλος. Και όχι απλά χάριν ενός ονόματος που παραπέμπει σε αστική καταγωγή αλλά ενός σεμνού γιατρού που κυκλοφορούσε με το ποδήλατό του στους πεζοδρόμους της πόλης. Τα ακούσματα που είχα και έχω συγκλίνουν στο ότι ξεχωρίζει ανάμεσα στους (λίγους) ιατρούς που εξυπηρετούν στο ΙΚΑ με την ίδια ευγένεια και τυπικότητα ακόμα και τον τελευταίο πολίτη. Μια κλασσική συμπεριφορά ευρωπαίου αστού.

Δεν είναι όμως μόνος του ο Γιάννης Σάπκας. Από τότε που εργαζόμουνα ως εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ της πόλης, άκουγα διαρκώς τα καλύτερα για τον σύμβουλο της παράταξης, Γιώργο Σούλτη. Εκτός από τους φοιτητές, όλοι οι συνάδελφοί του είχαν έναν καλό λόγο να πουν, ακόμα δε περισσότερο οι πολιτικοί του αντίπαλοι όταν μάλιστα ήταν Αντιπρόεδρος. Ένας απλός άνθρωπος στην εμφάνιση, στη συμπεριφορά, ένας αντικομφορμιστής. Στον ίδιο χώρο συνάντησα έναν ακόμα σύμβουλο της παράταξης «Λαρισαίων πόλις», τον Κώστα Καραμπάτσα, γιο του κυρ-Γιάννη, του παλιού Βουλευτή του νομού. Κι εκείνος, χαρακτηριστικά ευγενής κι απλός, με ήπιους τόνους που σπάνια συναντά κανείς σε επιτυχημένο δικηγόρο. Αμφότεροι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ήταν εκείνοι που στήριξαν το Γιάννη Σάπκα στην διάρκεια των εσωκομματικών τριβών το περυσινό καλοκαίρι, περισσότερο ανθρώπινα παρά πολιτικά. Και το όλο ιστορικό των αντιπαραθέσεων περικλείεται σε μια λέξη : «χρίσμα»… Πρόκειται για ένα χρίσμα που έδωσε ο νυν πρωθυπουργός το 2006 για να λύσει το γόρδιο δεσμό των πολλών υποψηφιοτήτων. Ωστόσο, μετέφερε το βάρος (της λύσης) στον ίδιο το Γιάννη Σάπκα που είχε την ατυχία να χάσει τον Δήμο του 42% μόλις για 200 ψήφους, με αποτέλεσμα στη συνέχεια πολλοί να ξεσπάσουν επάνω του ακόμα και λασπολογώντας…

Το χρίσμα αυτό, το έχει ήδη πληρώσει ακριβά με τις τόσες επιθέσεις ενάντια στο πρόσωπό του. Με βαρύ προσωπικό κόστος, με τον ίδιο να «φταίει» επειδή απλά το αποδέχθηκε. Συμπάθησα ακόμα περισσότερο το Γιάννη Σάπκα γιατί ποτέ δεν έκρυψε πως οι αντιπαραθέσεις αυτές, τον κόστισαν συναισθηματικά. Για μένα, είναι προνόμιο το ότι δεν είναι ο τυπικός πολιτευτής, ο «γεννημένος» για την πολιτική της ίντριγκας. Δεν είναι ο τυπικός πολιτικός-παχύδερμο που κοιτά το επόμενο βήμα, τον επόμενο στόχο κρατώντας το προφίλ του ισχυρού. Διότι είναι σοβαρός και όχι σοβαροφανής, πολιτικός και όχι συλλέκτης ψήφων. Αυτός που δεν έγινε ούτε θα γίνει ξαφνικά οπαδός του ποδοσφαίρου για να ψηφοθηρήσει πηγαίνοντας στα επίσημα των γηπέδων. Κι ας είχε τόσο πολύ ανάγκη τις 200 ψήφους. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά και την ποιότητα.

Η νέα ευκαιρία που δίνεται στην πόλη για να φύγει από τη στασιμότητά της δεν πρέπει να χαθεί. Και πιστεύω ότι η παράταξη «Λαρισαίων πόλις» και ο επικεφαλής της Γιάννης Σάπκας, μπορούν να εγγυηθούν μια τέτοια αλλαγή πορείας. Το εγγυάται η κοινωνική τους συμπεριφορά και ο τίμιος αγώνας τους.

Ο Μιλτιάδης Γ. Δεληχάς είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Από την εφημερίδα «Ελευθερία»

Σχόλια
  1. […] This post was mentioned on Twitter by papano, DimitriosPetsaloudas. DimitriosPetsaloudas said: RT @papano: "Λαρισαίων πόλις" με τη δική μου οπτική: http://wp.me/p29u-1e7 […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s