Η αλήθεια για τις προσλήψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Posted: 26 Αυγούστου 2010 by admin in Παιδεία, κοινωνία

Γ. Σάπκας: «Ζητείται διαφάνεια»

Το θέμα της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με συμβάσεις έργου κατά του Δημοτικού Οργανισμού Βρεφονηπιακών – Παιδικών Σταθμών Δήμου Λαρισαίων (ΔΟΒ-ΠΣΔΛ), διεκδικώντας παράκαμψη του ΑΣΕΠ και διατήρηση των θέσεών τους, προκαλεί την άμεση και έντονη αντίδραση την δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» και του επικεφαλής της Γ. Σάπκα. Στην επιστολή της η παράταξη κάνει λόγο για περίεργες και ύποπτες καθυστερήσεις αλλά και μεθοδεύσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής, που άφησαν τη διαδικασία των προσλήψεων να εκκρεμεί, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών.

Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά:

«Προ ημερών εμφανίστηκε στον τοπικό ημερήσιο τύπο προκήρυξη του Δήμου Λάρισας για την πρόσληψη 50 ατόμων ως προσωπικό σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με σύμβαση έργου. Η προκήρυξη ωστόσο αποσύρθηκε πάραυτα με την αιτιολογία ότι ήταν λανθασμένη και δημοσιοποιήθηκε εκ παραδρομής. Το γεγονός αυτό μας προβλημάτισε δεδομένου ότι οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί  πρόκειταί να ανοίξουν σε λίγες μέρες και σύμφωνα με το Δήμο δεν πρόκειται να γίνει άλλη προκήρυξη, χωρίς να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, που να ακυρώνει την αναρτηθείσα προκήρυξη. Επομένως, η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 21/8/2010 στον Ημερήσιο Κήρυκα είναι καθόλα νόμιμη και εν ισχύ.

Μετά την «επεισοδιακή» απόσυρση της προκήρυξης, έπεσε σαν βόμβα στην πόλη της Λάρισας η πληροφορία πως εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΔΟΒ-ΠΣΔΛ, διεκδικώντας τη μη επανάληψη της προκήρυξης και την διατήρηση των θέσεών τους, μολονότι οι συμβάσεις τους έχουν λήξει. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα πήρε ακόμη πιο περίεργες διαστάσεις, καθώς συνοδευόταν από την πληροφορία πως ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση εκ μέρους των εργαζομένων έχει στενές σχέσεις συνεργασίας με επίσημους φορείς του Δήμου Λαρισαίων!

Η παράταξή μας ζήτησε και πραγματοποίησε προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΟΒ-ΠΣΔΛ, Κώστα Γιαννούλα, αναζητώντας σαφείς απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και να λάβει πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς παρά το πλήθος των εξελίξεων η τελευταία σύγκληση του  Δ.Σ. του ήταν στα τέλη Μαΐου. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής ο κ. Γιαννούλας επιχείρησε να αιτιολογήσει την καθυστέρηση της ανακοίνωσης της προκήρυξης, ενώ υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Ιούνιο, αποδίδοντάς την σε καθυστέρηση της τελικής έγκρισης από τον ΑΣΕΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή έφτασε στα χέρια του Οργανισμού πριν μόλις 5 ημέρες. Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει για ποιο λόγο θεωρούν άκυρη και «προς απόσυρση» την ορθή και εγκεκριμένη προκήρυξη που δημοσιεύτηκε. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων και παρά τις έντονες πιέσεις μας για προστασία της διαφάνειας και της νόμιμης διαδικασίας με την άρνηση του αιτήματος των εργαζομένων από το Δήμο Λαρισαίων και την επανάληψη της προκήρυξης, σύμφωνα πάντα με τους όρους που θέτει ο ΑΣΕΠ, αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση και περιορίστηκε να μας παραπέμψει στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης.

Χαμένο το παιχνίδι της διαφάνειας για το δήμο Λαρισαίων;

Προφανώς, η περίπτωση των βρεφονηπιακών φέρνει για μια ακόμη φορά το δήμο Λαρισαίων αντιμέτωπο με τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες. Αποτελεί, μάλιστα, μοναδική ευκαιρία για την παρούσα δημοτική αρχή να αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει και προωθεί τη διαφάνεια στις διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων στις δημοτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τα γεγονότα δημιουργούν εύλογα τεράστιες αμφιβολίες για τις αγαθές προθέσεις της. Και τα γεγονότα δείχνουν πως δημιουργείται ένα, τουλάχιστον ύποπτο, τετελεσμένο που επιτρέπει για ακόμη μια φορά τα περιθώρια και την ευκαιρία στο δήμο να «αναθέσει» κατά ιδία κρίση και προτίμηση τις θέσεις εργασίας που προβλέπονται και να παρακάμψει με τη διαδικασία του επείγοντος τις νόμιμες προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όσον αφορά το μείζον θέμα του εργασιακού καθεστώτος και τις προσλήψεις στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς πιστεύουμε ότι συνδέονται άμεσα με το γενικότερο πρόβλημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δήμο της Λάρισας. Οι μέχρι τώρα παγιωμένες πρακτικές και πολιτικές προσλήψεων και αναθέσεων στο δήμο έχουν θέσει τόσο τους συμβασιούχους εργαζόμενους όσο και αυτούς που ελπίζουν σε μία θέση εργασίας, σε ένα είδος κοινωνικής ομηρίας, απελπίζοντας και αποθαρρύνοντας ταυτόχρονα όλους όσους, ενώ έχουν τα ανάλογα προσόντα τη θέληση και ανάγκη για εργασία, βλέπουν ότι δεν μπορούν να  έχουν πρόσβαση με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες

Κάποιοι, ως συνήθως, κλείνουν τα αυτιά τους στην αλήθεια, και θα προσπαθήσουν όπως κάνουν πάντα να βουλώσουν με λάσπη τη φωνή μας και να θολώσουν την κρίση των Λαρισαίων. Εμείς ωστόσο δηλώνουμε όπως πάντα παρόντες και δεν σιωπούμε. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αδαείς, και όπως δείχνουν τα γεγονότα άλλοι είναι οι ψεύτες. Έχουν γνώση και κρίση οι πολίτες της Λάρισας».

πηγή: Λαρισαίων Πόλις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s