Διεργασίες για τις εκλογές στους ΟΤΑ

Posted: 10 Αυγούστου 2010 by admin in Εκλογές Τ.Α. 2010, Καλλικράτης, Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση

Tην προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το δεύτερο «πακέτο» υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Θα πρόκειται και πάλι για υποψηφίους Δημάρχους, όπως έγινε και με το προηγούμενο «πακέτο» που ανακοινώθηκε και το οποίο περιελάμβανε, κατά κανόνα, νυν Δημάρχους, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τη σημαία του Κινήματος στις εκλογές του 2006.

Η νέα ανακοίνωση θα περιλαμβάνει, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ονόματα περίπου 100 υποψηφίων, δημάρχων, οι οποίοι θα έχουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ανακοινώσει το 50% των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έχουν το «χρίσμα» της «Ιπποκράτους».

Όσον αφορά στους υπόλοιπους Δήμους, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να μη δώσει «χρίσματα», κεντρικά, αλλά να αφήσει τις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις του να επιλέξουν μια προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής, στην οποία θα δώσουν τη στήριξή τους.

Η επιλογή αυτή του κυβερνώντος κόμματος σχετίζεται με τη νέα αντίληψη που θέλει να περάσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θέση του Πρωθυπουργού είναι ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να είναι ούτε προέκταση της κεντρικής εξουσίας, ούτε των πολιτικών κομμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δοθεί έντονος πολιτικός χαρακτήρας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στις Περιφέρειες, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν αναμένεται ότι θα ακολουθηθούν οι κανόνες επιλογής υποψηφίων δημάρχων. Οι υποψήφιοι που θα στηριχθούν, εκτός, όπως αναφέρθηκε, ορισμένων, ίσως, περιπτώσεων, θα είναι γνωστά κομματικά στελέχη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρόκειται για τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα» στελέχη.

Τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος, που θα γίνει, φέτος, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτέμβρη. Η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων ως υποψηφίων Περιφερειαρχών αναμένεται ότι θα επηρεάσει και το ζήτημα του φημολογούμενου ανασχηματισμού, τουλάχιστον στην περίπτωση κατά την οποία θα υπάρξουν κυβερνητικά στελέχη (υφυπουργοί, όπως λέγεται) που θα θέσουν υποψηφιότητα.

Μέχρι τώρα το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που έχει θέσει υποψηφιότητα είναι ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης για την Περιφέρεια της Κρήτης. Ωστόσο, για την ίδια Περιφέρεια, το χρίσμα διεκδικεί και η Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, η οποία δεν παραιτείται του δικαιώματός της να είναι υποψήφια. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κα Σχοιναράκη, αν επιλεγεί ο κ. Αρναουτάκης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια κατ΄ εξοχήν συντηρητική περιοχή, όπου το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να βρει πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη νίκη.

Η υποψηφιότητα του «ανεξάρτητου» Πέτρου Τατούλη θα ήταν μια λύση και είναι αρκετά τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που την υποστηρίζουν. Το γεγονός, όμως, ότι έσπευσε να δώσει την υποστήριξή του, στον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δυσκολεύει τα πράγματα και πολλά στελέχη έχουν ήδη αντιδράσει. Τη μάχη για τις πολιτικές εντυπώσεις, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη δώσει ούτε στην Κρήτη, ούτε στην Πελοπόννησο. Οι Περιφέρειες που έχουν επιλεγεί γι αυτό, είναι η Περιφέρεια Αττικής, πρωτευόντως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δευτερευόντως, λόγω της συντηρητικής σύνθεσης του εκλογικού σώματος.

Στην Περιφέρεια Αττικής, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «χρίσμα» θα δοθεί σε γνωστό κομματικό στέλεχος, όχι, όμως, σε υπουργό, κάτι που θα μετέτρεπε, αυτόματα, την αναμέτρηση σε μείζονα πολιτική αναμέτρηση. Στην Κεντρική Μακεδονία αναζητείται το «κατάλληλο» πρόσωπο. Ένα από τα πρόσωπα που έχουν προταθεί είναι αυτό του υφυπουργού υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος δεν δείχνει πρόθυμος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, αν δεν έχει, τουλάχιστον, τη στήριξη όλων των υπουργών και βουλευτών που εκλέγονται στην περιοχή.

Στις λοιπές Περιφέρειες δύο είναι εκείνες στις οποίες θεωρείται ότι έχουν «κλείσει» οι υποψηφιότητες: Πρόκειται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου, κατά τις πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα της βουλευτού Χίου Ελπίδας Τσουρή.

Μάχη αντίστοιχη με αυτή που θα δώσει στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει και στους τρεις μεγάλους Δήμους, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στην Αθήνα προβάλει ως φαβορί η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία, στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, φέρεται να προηγείται του Νικήτα Κακλαμάνη. Από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονταν, κατά καιρούς, από τα μέσα ενημέρωσης, ως πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας, π.χ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άννα Διαμαντοπούλου κλπ, κανένα δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ αναζητεί υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής, την οποία δεν έχει βρει ακόμα. Η περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη έχει δύο αρνητικά στοιχεία. Πρώτον, η ηλικία και δεύτερο το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε την προηγούμενη φορά, όταν το Κίνημα επέλεξε να υποστηρίξει την Χρύσα Αράπογλου. Η κα Αράπογλου είχε εκδηλώσει, αρχικά, την επιθυμία να είναι και πάλι υποψήφια, δείχνει, όμως, να αποδέχεται τη λογική της επιλογής ενός προσώπου ευρύτερης αποδοχής, η οποία κρίνεται μάλλον απαραίτητη, προκειμένου να «κερδηθεί» ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Ο δήμαρχος Π. Φασούλας, λένε στην «Ιπποκράτους», για ένα μεγάλο διάστημα δεν είχε καμία επαφή με το κόμμα. Αμέσως δε μετά την επανεμφάνισή του δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Πειραιά. Το πρόβλημα, εδώ, ονομάζεται «χρέος του Δήμου» το οποίο ξεπερνά τα 200 εκατ. Ευρώ και καταλογίζεται στην παρούσα διαχείριση, η οποία, σύμφωνα με όσα λέγονται στους διαδρόμους της «Ιπποκράτους», δεν άλλαξε τις συνήθειες και τις επιλογές της προηγούμενης.

Σχόλια
 1. […] This post was mentioned on Twitter by papano, DimitriosPetsaloudas. DimitriosPetsaloudas said: RT @papano: Διεργασίες για τις εκλογές στους ΟΤΑ: http://wp.me/p29u-1ds […]

 2. Ο/Η George Birbilis λέει:

  ο Τατούλης φαίνεται σοβαρός, αλλά θυμάμαι την αγωγή στο ΣτΕ κατά του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (που την πήρε πίσω αν δεν κάνω λάθος όταν πήγε στο Υπ. Πολιτισμού)

 3. Ο/Η George Birbilis λέει:

  ο Φασούλας στην TV πρόσφατα ανέφερε πως το χρέος το έχει κληρονομήσει ο δήμος από τους προηγούμενους δημάρχους

 4. Ο/Η Matina letsa λέει:

  O Γ. Καμίνης, με αφορμή το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, μας έπεισε όλους πως είναι σοβαρός και αποτελεσματικός. Η σ. Γεννηματά στη θητεία της στο υπουργείο υγείας δεν έδειξε πως αξίζει να της εμπιστευτεί ξανά κανείς τη ψήφο του. Δυστυχώς το ίδιο και η Μ.Ξενογιαννακοπούλου.Υπήρξαν μέχρι στιγμής αναποτελεσματικές.
  Γι αυτό καλό είναι να επιλεγούν νέες πρωσοπικότητες. Στους ΟΤΑ τα πράγματα είναι σκέτη απελπισία από οικονομικής άποψης.
  Ο λαός λέει πως «Οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν καινούργια περπατησιά!». Ο «Καλλικράτης» πρέπει να πετύχει. Η χώρα δεν αντέχει άλλες δυσκολίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s