Αγοραστός με «εκτροπές»…

Posted: 6 Αυγούστου 2010 by admin in Εκλογές Τ.Α. 2010, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση

Θεωρώ ότι η επιλογή του Κ. Αγοραστού να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για Περιφερειάρχης Θεσσαλίας από τον χώρο του Αχελώου και να συνδέσει με αυτό τον τρόπο το όλο έργο με την υποψηφιότητά του είναι μεγάλο λάθος, το έργο το ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και επί διακυβέρνησης Ν.Δ. και υπουργό τον Γ. Σουφλία δεν έγινε απολύτως τίποτα, ουσιαστικά η επιλογή είναι λάθος ακόμα και σημειολογικά.

Η ανακοίνωση του Κώστα Αγοραστού για την υποψηφιότητα

Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα "Κόσμος"

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο κ. Κώστας Αγοραστός επισημαίνει τα ακόλουθα: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα αυτοδιοικητική και αναπτυξιακή πρόκληση. Το νέο τοπίο που δημιουργείται μετά την εισαγωγή του «Καλλικράτη» στην καθημερινότητα μας, αποτελεί για την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία μία ευκαιρία να κάνει πράξη την άμεση Δημοκρατία. Με την μετεξέλιξη της νομαρχίας σε ένα θεσμό ισχυρό, σύγχρονο και ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών. Την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Έτσι που η Περιφέρεια να εξυπηρετεί τον Θεσσαλό πολίτη και όχι ο πολίτης την Περιφέρεια.

Ο «Καλλικράτης» που μπήκε στη ζωή μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας και της Θεσσαλίας.
Η Αυτοδιοίκηση, ως έκφραση της άμεσης δημοκρατίας καλείται μέσω της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, να κερδίσει το στοίχημα ενός καλύτερου «αύριο» για τις τοπικές κοινωνίες. Δρώντας αποκεντρωτικά και συμβάλλοντας, στην ουσιαστική ισχυροποίηση των αυτιδοικητικών θεσμών μέσα από την μετεξέλιξη τω νομαρχιών σε Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο και τις καθημερινές του ανάγκες. Και ταυτόχρονα δημιουργεί την πρόκληση να στελεχωθεί αυτός ο νέος θεσμός από ανθρώπους που αφουγκράζονται τις ανάγκες της Περιφέρειας και των πολιτών της.
Οι πολίτες της Θεσσαλίας καλούμαστε στις 7 Νοεμβρίου να εκλέξουμε – για πρώτη φορά με την ψήφο μας – τον αιρετό περιφερειάρχη και συνολικά την αυτοδιοικητική αρχή της περιφέρειάς μας σ’ ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον το οποίο συνδιαμορφώνουν:

  • η δυσμενής θέση στην οποία «εγκλωβίζεται» η ελληνική κοινωνία,
  • βαθιά ύφεση στην οποία διολισθαίνει η εθνική οικονομία,
  • η συντελούμενη αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης του τόπου μας,
  • η ολοένα αυξανόμενη απαξίωση των συνιστωσών που χαρακτηρίζουν το κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πλήρης απασχόληση, φροντίδα για τους μειονεκτούντες, δράσεις υπέρ της ισότητας και κατά του κοινωνικού αποκλεισμού),
  • και η ιστορικών διαστάσεων κρίση αναξιοπιστίας κι όχι μόνο που διέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου.

Έχουμε την δύναμη να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες του τόπου μας, της Θεσσαλίας μας.
Θέτω στην κρίση των πολιτών της Θεσσαλίας την υποψηφιότητά μου ως – του πρώτου – αιρετού περιφερειάρχη.
Υποψηφιότητα η οποία θα συνοδευτεί από ένα ψηφοδέλτιο όπου θα εκπροσωπηθούν πολίτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, που θα αγκαλιάσουν ισότιμα όλους τους νομούς».

Ακολούθησε απάντηση του νομάρχης Μαγνησίας και εκ των διεκδικητών του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη κ. Απ. Παπατόλια, την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Κ. Αγοραστού. Ο κ. Παπατόλιας επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τους συμβολισμούς» της υποψηφιότητας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κώστας Αγοραστός, με μια κίνηση ατυχούς συμβολικού περιεχομένου, ανακοίνωσε την «εκτροπή του προσωπικού πολιτικού του ρου», από τη Βουλή προς την αιρετή Περιφέρεια, χρησιμοποιώντας μάλιστα «ισχυρούς συμβολισμούς».

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουμε τους συμβολισμούς αυτούς, διαπιστώνουμε τα εξής:

Μήνυμα ενότητας: Η αναγκαία πολιτική ενότητα για την υλοποίηση του έργου του Αχελώου πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα και να μην υπονομεύεται «κάτω από το τραπέζι»… Του θυμίζουμε ότι κορυφαία στελέχη της παράταξής του. την ίδια στιγμή που αυτός επικαλείται αόριστα την ανάγκη της ενότητας, επιχειρούν να αποδώσουν αδίκως και μονομερώς ευθύνες στην παρούσα Κυβέρνηση, παραβλέποντας ότι για το σημερινό αδιέξοδο πρωτίστως ευθύνονται η προχειρότητα και η απρονοησία που επέδειξε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ στο ζήτημα της τήρησης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. “Ενότητα”, κ. Αγοραστέ , σημαίνει ότι πασχίζουμε από κοινού να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και όχι να προσπαθούμε να αντλήσουμε μικροκομματικά οφέλη από ένα έργο εθνικής σημασίας.

Μήνυμα πίστης στις δυνάμεις των Θεσσαλών: Δεν αρκεί να ομνύουμε «στις δυνάμεις των Θεσσαλών», υποβαθμίζοντας έτσι σε τοπικό, ένα έργο εθνικής σημασίας. Αντιθέτως, πρέπει να αναδείξουμε τον Εθνικό χαρακτήρα του έργου και να πείσουμε όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της χώρας, για την περιβαλλοντική του διάσταση, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα διαπεριφερειακής συνεργασίας και ανατρέποντας το όποιο δυσμενές κλίμα δημιουργούν αντιεπιστημονικές απόψεις και τοπικιστικά συμφέροντα. Τον τοπικισμό δεν τον αντιμετωπίζεις με έναν ακόμη τοπικισμό, αλλά με συντονισμένες ενέργειες πειθούς και προβολή ορθολογικών επιχειρημάτων στο δημόσιο διάλογο. Εμείς έχουμε εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή στο πλαίσιο των ενεργειών της ΠΑΣΕ. Αλήθεια, τι έχει πράξει μέχρι σήμερα ο κ. Αγοραστός;

Μήνυμα αποφασιστικότητας: Η «αποφασιστικότητα» δεν είναι ζήτημα ανέξοδης ρητορικής, αλλά πρέπει να συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών για να υπερβούμε τα εμπόδια που ορθώνονται τόσο στο δικαστικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Εμείς έχουμε ήδη προτείνει, στο πλαίσιο της ΠΑΣΕ, και ακολουθούμε ένα πολύ συγκεκριμένο «σχέδιο διάσωσης» του έργου του Αχελώου. Αλήθεια, ποιο είναι το αντίστοιχο σχέδιο του κ. Αγοραστού, το οποίο είναι «αποφασισμένος» να ακολουθήσει;

Μήνυμα διεκδίκησης: Ο κ.Αγοραστός, κινούμενος με βάση θεσμικά δεδομένα του παρελθόντος, αναδεικνύει άθελά του την αναχρονιστική του αντίληψη και την αδυναμία του να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Νέας Αρχιτεκτονικής του «Καλλικράτη». Δυστυχώς, δεν έχει αντιληφθεί ότι η νέα αιρετή Περιφέρεια δεν θα είναι ένας ακόμη «πτωχοπρόδρομος – επαίτης» των Υπουργείων που θα διεκδικεί απλώς έργα από την κεντρική διοίκηση, αλλά ένας αυτόνομος διαμορφωτής των εξελίξεων που δε θα τα περιμένει όλα από το Αθηνοκεντρικό κράτος. Ο κ. Αγοραστός εμφανίζεται δέσμιος του γενετικού συντηρητισμού της παράταξής του, η οποία υπονόμευσε συνειδητά όλες τις μεγάλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, απ’ τον «Καποδίστρια» μέχρι και τον «Καλλικράτη», και αντέδρασε σθεναρά στη θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφέρειας, θεσμό τον οποίο παραδόξως διεκδικεί σήμερα με «ισχυρούς» κατά τα λοιπά «συμβολισμούς».

Μήνυμα ισοπολιτείας και ισόρροπης ανάπτυξης: Εδώ, ο «ισχυρός συμβολισμός» αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, τα σύνορα του κωμικού. Δηλαδή όσοι ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους στις πρωτεύουσες των Δήμων, ή των Περιφερειών, δε διαθέτουν «αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της ισοπολιτείας και της ισόρροπης ανάπτυξης»; Έλεος…

Τέλος, μια φιλική συμβουλή στον αγαπητό Κώστα Αγοραστό: Το έργο, στο συμβολισμό του οποίου στηρίχθηκε η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, δεν ονομάζεται «εκτροπή, μερική ή ολική, του Αχελώου», αλλά «μερική μεταφορά του άνω ρου του Αχελώου», τουλάχιστον σύμφωνα με τη διεθνή δόκιμη επιστημονική ορολογία…»

Σχόλια
  1. Ο/Η George Birbilis λέει:

    μου θυμίζει αυτό με τον ξένο αχυρώνα… την Αιτ/νία και την ΕΕ τη ρώτησε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s