Παρουσίαση νέας προμελέτης Σκλήθρο – Κεραμίδι στην ΤΕΔΚ Νομού Λάρισας

Posted: 3 Αυγούστου 2010 by admin in Τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία

Παρουσιάστηκε σήμερα στην ΤΔΕΚ Νομού Λάρισαςαπό το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια κι το Δήμαρχο Μελιβοίας κ. Αντώνη Γκουντάρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλία, η  νέα προμελέτης του δρόμου Σκλήθρο – Κεραμίδι.
Στο πλαίσιο  της παρουσίασης ο Νομάρχης Μαγνησίας, επισημαίνοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα  της συγκεκριμένης οδικής σύνδεσης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι  αλήθεια ότι η συγκεκριμένη σύνδεση  των παραλίων δηλαδή της Λάρισας και των παραλίων της Μαγνησίας, αποτελεί οραματική επιδίωξη και στόχο δεκαετιών του συνόλου των φορέων των δύο περιοχών.
Δυστυχώς η αρχική προμελέτη η οποία εκπονήθηκε υπό τις οδηγίες της τότε Περιφερειακής διοίκησης απορρίφθηκε από της υπηρεσίες του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, για το λόγο ότι δεν σεβόταν το φυσικό ανάγλυφο μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλους.  Η σημερινή λοιπόν παρουσίαση, είναι συνέχεια της προηγούμενης παρουσίασης που είχε εδώ στον ίδιο χώρο, στα γραφεία της ΤΕΔΚ Νομού Λάρισας πριν από 8 μήνες περίπου, όταν το τότε Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και νυν Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε απορρίψει την πρώτη προμελέτη  προκαλώντας απογοήτευση σε όλους όσους προσπαθούν εδώ και δεκαετίες, να ενώσουν τους δύο Νομούς στην παραλιακή τους ζώνη. Με πρωτοβουλία λοιπόν τότε των αυτοδιοικητικών φορέων των δύο Νομών, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να προσαρμοστεί αυτή η προμελέτη στις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συμφωνήθηκε λοιπόν τότε η κάθοδός μας στην Αθήνα, όπου έγινε συνάντηση με την ειδική υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου, από την οποία και ζητήσαμε να τεθούν όροι έτσι ώστε να μην τεθεί στο αρχείο αυτή η σταθερή στόχευση των δύο Νομών. Συμφωνήθηκε τότε, ότι μπορεί να υπάρξει μία ήπια παρέμβαση στη φύση, με τις ελάχιστες δυνατές αποκλείσεις από τον παλιό αγροτικό δρόμο. Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, οι μελετητές θα μας παρουσιάσουν το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης, αυτής της προσπάθειας, να σεβαστούμε το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής στον παλιό αγροτικό δρόμο και τις επιταγές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας οι οποίες ετέθησαν από την πλευρά της υπηρεσίας περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει  όλους, ότι έχουμε ακολουθήσει  πιστά  τις οδηγίες, ότι έχουμε προσαρμοστεί σε αυτές τις κατευθύνσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που δεν είναι άλλος από την περιβαλλοντική έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Καταλήγοντας  στη σύντομη τοποθέτησή του ο  Νομάρχης Μαγνησίας, αναφέρθηκε στο  πρόβλημα που εντοπίζεται πλέον και στην πλευρά της Μαγνησίας και εξέφρασε την κοινή βούληση για την ανάγκη ένταξης του συγκεκριμένου έργου στις άμεσες προτεραιότητες της νέας αιρετής Περιφέρειας και των Καλλικρατικών Δήμων:

«Επιτρέψτε  μου να πω, ότι το όραμά μας αυτό, θα έχει υλοποιηθεί πλήρως, στο βαθμό που η χάραξη αυτή από το Κεραμίδι θα επεκταθεί μέχρι το Πουρί του Δήμου Ζαγοράς. Δυστυχώς παρουσιάζεται πρόβλημα στην πλευρά της Μαγνησίας, δυστυχώς επίσης η διερεύνηση που είχε επιλέξει η προηγούμενη Νομαρχιακή αρχή , η παραλιακή χάραξη, φαίνεται ότι και αυτή σύμφωνα με την Περιβαλλοντική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, τις επιταγές της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, για αυτό το λόγο πρόκειται να απορριφθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δεσμευτεί και η επόμενη Περιφερειακή Αρχή, να διερευνήσει τη νέα οδική σύνδεση μέσω Βένετου και Άνω Κερασιάς, αυτό που σχηματικά αποκαλούμε Ορεινή χάραξη, όπου ήδη υπάρχει Αγροτοδασικός δρόμος διανοιγμένος σε ποσοστό περίπου 90%.

Είναι αλήθεια επομένως και νομίζω ότι  σήμερα εδώ πρέπει να εκφράσουμε την κοινή μας βούληση ότι στις άμεσες προτεραιότητες των νέων Καλλικρατικών Δήμων αλλά και της νέας αιρετής Περιφέρειας πρέπει να ενταχθούν αφενός η έγκριση της οριστικής μελέτης της σύνδεσης των παραλίων από το Σκλήθρο μέχρι και το Πουρί και κατά δεύτερο λόγο η διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου πλέον απόμ πόρους του ΠΕΠ. Όλοι οφείλουμε να δεσμεύσουμε τις δυνάμεις μας τους πόρους της περιοχής μας ,  έτσι ώστε αυτό το όνειρο να γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα αξιοποιήσουμε το διάστημα έως την έναρξη του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, έτσι να ξεκινήσουμε τις προκαταρκτικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διερεύνηση αυτής της νέας ορεινής χάραξης στην πλευρά της Μαγνησίας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s