Τα ανώνυμα κουπόνια κρύβουν μαύρο πολιτικό χρήμα

Posted: 23 Ιουλίου 2010 by admin in Εκλογές Τ.Α. 2010, Καλλικράτης, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση

Την απόλυτη απαγόρευση των ανώνυμων κουπονιών για τη διακίνηση «πολιτικού χρήματος» προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης (φωτογραφία), επιμένοντας ότι στο εξής όλες οι οικονομικές ενισχύσεις των κομμάτων θα είναι ονομαστικές.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητεί το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζονται νέοι κανόνες για την προεκλογική εκστρατεία στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Ραγκούσης όχι μόνο δεν κάμφθηκε από τις πιέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΚΚΕ να άρει τη διάταξη που δεν επιτρέπει τη διακίνηση κουπονιών από τους υποψήφιους συνδυασμούς στις τοπικές κάλπες, αλλά έκανε γνωστή την πρόθεσή του να τις επεκτείνει και στις βουλευτικές εκλογές.

«Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Πίσω από την ανωνυμία των κουπονιών χρόνια τώρα υποκρύπτεται ροή μαύρου πολιτικού χρήματος προς τα κομματικά ταμεία» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. «Αυτή η υποκρισία δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί έχει κάνει την Ελλάδα διεθνώς δακτυλοδεικτούμενη» συμπλήρωσε επικαλούμενος εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, που στηλιτεύουν την κατάσταση αδιαφάνειας που επικρατεί στη χώρα μας.

«Οποιος θέλει να δώσει χρήματα σε έναν συνδυασμό ή σε ένα κόμμα, μπορεί να τα δώσει με το όνομά του» συνέχισε και σχολιάζοντας τις ενστάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκου που αντέδρασε εντόνως στην «ονομαστικοποίηση», υποστήριξε: «Προσβάλλει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός σας να λέτε ότι φοβούνται να δώσουν το όνομά τους όταν σας ενισχύουν οικονομικά».

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι οι αυστηρές ρυθμίσεις που θεσπίζονται «θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα» στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου, προβλέποντας μάλιστα ότι « θα υπάρξουν εκπτώσεις αιρετών» σε περίπτωση παραβιάσεων, καθώς οι επιτροπές ελέγχου απαρτίζονται από δικαστικούς.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα της Βουλής την προσεχή Παρασκευή, έγινε δεκτό επί της αρχής του από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας κκ. Αθ. Νάκος και Χρ. Ζώης εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ενώ αρνητικά ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια
 1. Ο/Η iconology2009 λέει:

  Ναι, ναι βέβαια !Γιατί ως γνωστό ό,τι μαυρο πολιτικό χρήμα διακινείται στην Ελλάδα αυτό γίνεται σχεδόν αποκλειστικά απ’το ΚΚΕ! Αυτό το ξέρουν οι πάντες και κυρίως οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ, που ΠΟΤΕ΄τους δεν είδαν τέτοιο στα ταμεία τους!

  Είναι αστείο το όλο σκπεπτικό και επί της ουσίας δεν κάνει κάτι άλλο παρά να στερεί από τα μικρά κόμματα ακόμη και αυτή την ελάχιστη δυνατότητα συλλογής οικονομικών πόρων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα δυό μεγάλα κυβερνητικά κόμματα συμφωνούν (νάταν το μόνο άλλωστε;)

  Η τηλεοπτική δημοκρατία νικά κατά κράτος σε κάθε επίπεδο. Η ηθική του Τσουκάτου επιτέλους δικαιώνεται!

  • Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

   ας αφήσει το ΚΚΕ να ελέγξουν τα οικονομικά του στοιχεία και μετά ας μιλήσει για θέματα διαφάνειας στα κόμματα. Είναι επίσης αστείος ο τρόπος που το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το σύνταγμα. Όπως και είναι γνωστό το πάρτι που γίνετε στην Τυποεκδοτική. Όταν υπάρξουν σοβαρές απαντήσεις σε αυτά μπορεί να κάνει και κριτική στα άλλα κόμματα.

   • Ο/Η iconology2009 λέει:

    Είδαμε τα μπακαλοδέφτερα που επεδείκνυαν στον εμβρόντητο ελληνικό λαό γιά να αποδείξουν(τί αμηχανία κι αυτή αλήθεια!) το αβάσιμο των ομολογιών Τσουκάτου. Το βρήκαμε τώρα:όλα τα στραβά ψωμιά η νύφη μας τα πλάθει!
    Αντί να ευλογούμε που υπάρχει ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ που εν πάση περίπτωση λειτουργώντας σαν κάποιας μορφής ανάχωμα, αγωνίζεται να κρατήσει καποια από τα αποκεφαλισμένα κοινωνικά δικαιώματα, το διώκουμε ακόμη πιό λυσσαλέα. Είναι η πρώτη φορά που συνειδητοποίησατη χρησιμότητα αυτού του κόμματος, γιατί είναι το μόνο που με συνέπεια και ενάργεια πολέμησε συντονισμένα τα μέτρα του ΔΝΤ. Και αυτό μού έδωσε κι εμένα μιά κάποια -όχι ελπίδα, που τέτοια πολυτέλεια πιά! αλλά πώς να το πώ μιά υποψία ελπίδας γιά ανάσχεση της νεοφιλεύθερης λαίλαπας. Μόνο το ΚΚΕ (άντε και ο Συνασπισμός-Σύριζα) από τα κοινοβουλευτικά κόμματα λειτούργησαν σαν αληθινό αλλοθι και σώσαν κάπως την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου και αυτό οφείλω να τους το αναγνωρίσω ακόμη και αν δεν τους έχω ψηφίσει ποτέ(ο μαλάκας ο σοσιαλιστής εγώ!).
    Και φυσικά ο τρόπος που σέβεται ή ασεβεί πάνω στο Σύνταγμα το ΚΚΕ ωχριά σε σύγκριση με τις συνταγματικά μετέωρες μειψηφικές αποφάσεις της Βουλής γιά την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ. Αν το ΚΚΕ αψηφεί το Σύνταγμα στα λόγια(και πολύ κακά κάνει αν το κάνει) η κυβερνητική πλειοψηφία-συνταγματική μειοψηφία, είναι έκθετη για σκανδαλώδη παραβίαση του στην πράξη.

 2. Ο/Η George Birbilis λέει:

  Ως γνωστόν το ΚΚΕ δηλώνει υπεράνω του νόμου. Θα τολμήσουν επιτέλους να ελέγξουν τα οικονομικά του, την εκδοτική εταιρεία κλπ.;

 3. Ο/Η George Birbilis λέει:

  Τα ανώνυμα κουπόνια μου θυμίζουν τα ανώνυμα δελτία ΛΟΤΤΟ κλπ.- ξέπλυμα μαύρου χρήματος…

 4. Ο/Η iconology2009 λέει:

  Θα είχε ίσως κάποια σημασία αν βρισκόμασταν πριν το 1990 όταν θα επλανάτο η η βάσιμη υποψία χρηματοδότησης από τη Σοβιετική Ενωση. Σήμερα όμως αυτό δεν ισχύει και είναι προφανές ότι το ΚΚΕ δεν έχει αλλο τρόπο να εισπράττει παρά μονο από τα κουπόνια-κάτι που είναι εμφανές αφού συνεχώς βλέπουμε παιδιά της ΚΝΕ με τα κουπόνια και ποτέ μα ποτέ της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.
  Είναι προφανές λοιπόν ότι το ΚΚΕ ή όσα άλλα μικρά κόμματα διαλέγουν αυτή τη μεθοδο, την επιλέγουν σαν μόνη εναλλακτική γιά χρηματοδότηση τους και είναι επίσης σαφές ότι τα κυβερνητικά κόμματα δεν εφάρμοσαν ποτέ αυτή τη μέθοδο παρά μόνο καταχρηστικά, δηλαδή γιά να εισπράξουν μαύρο χρήμα.
  Χωρίς να ανήκω στο ΚΚΕ ή άλλα μικρά κόμματα θεωρώ ότι αυτή η κίνηση στοχεύει κυριολεκτικά μόνο τα μικρά κόμματα και τα στραγγαλίζει οικονομικά. Είναι αδίστακτοι αληθινά αυτοί οι νεοφιλεύθεροι σοσιαλιστές! Και μοναχοφάηδες και αχόρταγοι!

  • Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

   ποιο είναι το πρόβλημα στην συγκεκριμένη διάταξη το «ανώνυμο» και γιατί να μην είναι ονομαστικές. Η διαφάνεια δεν είναι το ζητούμενο; Ας αρχίσουμε από εκεί από την ονομαστικοποιήσει των χορηγιών υπέρ των κομμάτων. Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

   • Ο/Η iconology2009 λέει:

    Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι θα δίνει ο κόσμος στοιχεία ταυτότητας και ΑΦΜ γιά την έκδοση ενός επώνυμου κουπονιού σε μιά πορεία ή σε μιά διαδήλωση;
    Αν το ΠΑΣΟΚ και το Γιωργάκι θέλει να δείξει μιά τέτοια λαχτάρα γιά διαφάνεια και έλεγχο ας το κάνει με τα παγκάρια του φίλου του Ιερώνυμου. Να πεδίον δόξης λαμπρόν! Αλλά από κεί μας έρχεται μπόλικη πελατεία εκλογική και δεν στέργει να κακοκαρδίσουμμε τις μαύρες φούστες…

 5. Ο/Η George Birbilis λέει:

  Παρεμπιπτόντως, όλοι τους (και το ΚΚΕ) έχουν πάρει δάνεια μελλοντικής προεξόφλησης κομματικής χρηματοδότησης για εκλογές (προεξοφλούν πως ο λαός δεν θα τους στείλει από κει που’ρθαν)

  Θυμίζει την προεξόφληση αναδρομικών των δικαστικών από το ΤΤ:
  http://birbilis.spaces.live.com/blog/cns!2335BBEF59B92C54!1404.entry

  Τους συμφέρουν πρόωρες εκλογές και μπόλικες/επεναλαμβανόμενες να γίνουν για να ξεπληρώσουν εις την υγεία των κορόιδων και να μας γεμίσουν πάλι σκουπιδαριό με το ΚΚΕ να σέρνει πρώτο το χορό τις αφίσας, του πλακάτ και του αεροπανό.

  Μετά φάτε και μια κυβέρνηση εθνικής «σωτηρίας» και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα…

 6. Ο/Η George Birbilis λέει:

  Μήπως πάλι το ΚΚΕ είναι αχόρταγο και πέραν από τα μαύρα κουπόνια θέλει και ότι τσιμπίσει έξτρα από νόμιμα κουπόνια; Λέω πάλι εγώ… (γιατί πόρους έχει το ΚΚΕ, έχει μια εκδοτική μεταξύ άλλων και παίρνει και τους μισθούς των βουλευτών του κλπ. και τους δίνει πίσω ένα μέρος τους)

 7. Ο/Η karpidis λέει:

  Δεν θα μπω σε πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της ανωνυμίας των κουπονιών. Είναι γελοίο να λες πως τα κουπόνια είναι το μαύρο χρήμα που εισρέει στα ταμεία των πολιτικών κομμάτων. Το μαύρο χρήμα δεν εισήλθε με κουπόνια αλλά με μαύρες σακούλες και βαλίτσες…
  Όμως η τυποεκδοτική έχει δεχθεί τους περισσότερους ελέγχους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία (και μάλιστα ξαφνικούς αντίθετα με άλλες περιπτώσεις). Αυτά γιατί τελικά βλέπω πως θα πρέπει να διαβάσω Γκαίμπελς για να ακολουθήσω τις τακτικές τους. Πες πες το ψέμα όλο και κάτι θα μείνει… (εσκεμμένα κιόλας δεν χρησιμοποίησα την έκφραση για τα pumpers για την εισροή του μαύρου χρήματος που είναι κιόλας ένα από τα ψέμματα που έχουν μείνει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ)

  • Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

   Πολιτικό μαύρο χρήμα υπήρχε και θα υπάρχει, θα πρέπει όμως να υπάρξει και θεσμοθέτηση κανόνων και ποιο ουσιαστικού ελέγχου όλων τον εισροών χρήματος στα κόμματα.

 8. Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

  @iconology2009 Κατακριτέα τα μπακαλοδεφτερα και οι Τσουκάτοι και Μαντέληδες κατακριτέος και ο τρόπος που τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στην χρηματοδότηση του. Αυτό όμως που πρέπει να παραδεχθούμε είναι ότι κάτι αλλάζει. Φαντάσου λοιπόν τι γινόταν στα μεγάλα κόμματα και τι γίνετε στο ΚΚΕ που θέτει σαν ανάχωμα την μη αποδοχή ελέγχου των οικονομικών του. Σιγά να μην ευλογήσουμε και το ΚΚΕ για την απαράδεκτη στάση του απέναντι στην Ελληνική Οικονομική Πραγματικότητα. Κλείσιμο λιμανιού από το ΠΑΜΕ κτλ.

 9. Ο/Η Πότμος λέει:

  Αν υπήρχε ειλικρινής πρόθεση διαφάνειας, θα λαμβὰνονταν τα εξής μέτρα:

  1) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ιδιωτικής διαφήμισης υποψηφίων σε οποιαδήποτε εκλογή.

  2) Αντικατάσταση της ρύθμισης «τηλεοπτικού (και άλλου) χρόνου», με ενιαία, ισότιμη, υποχρεωτική από τον νόμο προβολή υποψηφίων, συνδυασμών και κομμάτων από τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.

  3) Μετά από αυτή την ρύθμιση, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ οποιασδήποτε χρηματοδότησης προς υποψηφίους, συνδυασμούς ή κόμματα, αφού δεν θα έχει κανένα πλέον νόημα. Κατά τις προεκλογικές περιόδους μπορούν να παραχωρούνται δημόσιοι χώροι ως εκλογικά κέντρα, ώστε να μην υπάρχουν δαπάνες για τους υποψηφίους.

  4) Κατόπιν όλων αυτών, οι υποψήφιοι σε οποιαδήποτε εκλογή, θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα και βασισμένοι σε μια μικρή, ορθολογική, ενιαία επιχορήγηση από το δημόσιο για τα απολύτως απαραίτητα έξοδα συμμετοχής στις εκλογές. Εκτύπωση ψηφοδελτίων κλπ μπορεί να γίνεται από το δημόσιο.

  Όλα αυτά θα εξασφάλιζαν όχι μόνο εξαφάνιση της αδιαφάνειας στη χρηματοδότηση, αλλά και καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας, καθώς θα αίρονταν τα εμπόδια συμμετοχής ανθρώπων χωρίς γνωριμίες και χρηματοδότες.

  Τα υπόλοιπα και δη τα ανακοινωθέντα είναι απλώς οδοντόκρεμες. Πολύ σωστά υποστήριξε ο προλαλήσας iconology2009 ότι όλα αυτά γίνονται για μεγαλύτερο στραγγαλισμό των μικρών «παιχτών» στην ανθούσα «αγορά» των εκλογών της Μπανανίας

  ΥΓ1: Για το ΚΚΕ, έχω βαρεθεί να τα ακούω. Δύο θέματα δεν απαντάνε ποτέ τα παγκαλοειδή: α) Να δεχτώ ότι θησαυρίζουν από την Τυποεκδοτική, αλλά… ΠΟΙΟΙ ακριβώς; Τα βάνει στην τσέπη η Αλέκα; Ποιός; ΟΚ, μπορεί να έχει έσοδα και μεγάλα από την εν λόγω δραστηριότητα, αλλά τελικά ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που τα καρπούται; β) Τελικά δεν υπάρχει ούτε μια διασταυρωμένη καταγγελία ότι οι εργαζόμενοι της Τυποεκδοτικής όντως δεν είναι μέλη του ΚΚΕ και δεν υφίστανται αυτό το καθεστώς ηθελημένα. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν συμφωνώ με το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, αλλά αν κάποιοι εκεί μέσα νιώθουν ότι το κάνουν για να ενισχύσουν το κόμμα τους, δικό τους καπέλο.

  ΥΓ2: Αυτό που δεν δείχνει κανείς προθυμία να εξετάσει είναι το τί διαδρομές κάνουν τα κομματικά λεφτά από τον… χορηγό μέχρι τις τσέπες στελεχών του διαφημιστικού κλάδου που αναλαμβάνουν εργολαβία την επικοινωνιακή καμπάνια κομμάτων όπως… το ΠΑΣΟΚ.

 10. Ο/Η George Birbilis λέει:

  (sorry gia ta greeklish – provlima me to PC)

  >τα pumpers για την εισροή του μαύρου χρήματος που είναι κιόλας ένα
  >από τα ψέμματα που έχουν μείνει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ)

  epeidi efyge proora o Koutsogiorgas den simainei pos den ypirksan pampers

  >Τελικά δεν υπάρχει ούτε μια διασταυρωμένη καταγγελία ότι οι εργαζόμενοι
  >της Τυποεκδοτικής όντως δεν είναι μέλη του ΚΚΕ και δεν υφίστανται αυτό
  >το καθεστώς ηθελημένα

  kai se alles epixeiriseis mporoun na poun to idio epixeirima (alla apo kato yparxei emesos i amesos ekviasmos). To oraio itan se ekpompi pou rotithike vouleftis tou KKE giati den kanei afxisi misthon stin Typoekdotiki kai dinei to katotato imeromisthio. Moko fysika

  >Αντικατάσταση της ρύθμισης «τηλεοπτικού (και άλλου) χρόνου», με
  >ενιαία, ισότιμη, υποχρεωτική

  ap’oti diavasa tha provlepetai dorean emfanisi ton ypopsifion gia kapoia lepta sta topika MME kai episeis symmetoxi enos se ekpompes an einai kai 2 i 3 alloi ypopsifioi stin ekpompi

 11. Ο/Η George Birbilis λέει:

  Episeis provlepetai dynatotita katathesis xrimaton meso trapezas sto logariasmo tou ypopsifiou (arkei to ypourgeio na symazepsei tis trapezes pou kapoies akomi kanoun ton koufo stin telesidiki apofasi tou Areiou Pagou se agogi tis EKPOIZO gia tin paranomi promitheia otan kaneis katathesi xrimaton se logariasmo tritou)

  Fysika tha mporeis kai apo ATM na to kaneis afto (ta kouponia kataligoun etsi arxaiologia, san tis praktikes ton Martyron tou Iexova pou pigainan porta-porta kai sou pipilizan to myalo).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s