Λάθος υπολογισμοί…

Posted: 17 Μαΐου 2010 by admin in Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση

Για μία ακόμη φορά κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος.

Η μόνη κουβέντα που γίνεται για τον Καλλικράτη τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά, των εκλογικών υπολογισμών, είναι σχετικά με τη χωροταξική κατανομή.

Οι ενστάσεις, οι επιδοκιμασίες ,η κριτική κινείται γύρω από αυτό το δεδομένο και μάλιστα ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονται υποψήφιοι Δήμαρχοι – κυρίως – με τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς.

Για αυτούς θα τα πούμε στη συνέχεια. Πιστεύω όμως ότι μια τεράστια αλλαγή στη διοίκηση του κράτους δεν μπορεί να κρίνεται με βάση μόνο αυτή την παράμετρο. Και το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που θα πρέπει επαρκώς και να συζητηθούν αλλά και να γίνουν κτήμα όσων θα διεκδικήσουν τη διοίκηση των νέων Δήμων.

Αρμοδιότητες ( Μόνο η διαχείριση του ΕΣΠΑ αποτελεί μια τεράστια αναπτυξιακή πρόκληση για τους Δήμους. Μπορούν και ποιοί να τη διαχειριστούν; Είναι έτοιμοι; Υπάρχουν οι μηχανισμοί; )

Οικονομική Αυτοτέλεια ( Τα πράγματα αλλάζουν και επειδή η περίοδος των παχιών αγελάδων τελείωσε, μπορεί κάποιος από τους αυριανούς υποψηφίους να σκεφτεί πως θα προγραμματίσει όσα ενδιαφέροντα αναφέρονται στο νομοσχέδιο;)

Εργαζόμενοι και αλλαγές στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ( Εδώ παρά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να απαντηθούν. Πως θα γίνουν οι μετατάξεις των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις στους Δήμους, πως θα διατηρήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα,  πως θα οργανωθεί η διοίκηση του νέου Δήμου).

Τι θα γίνει τελικά με τα Δημοτικά Ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Τα άρθρα 107 και 112 του νομοσχεδίου δεν βοηθούν τη συνέχεια όσων δημοτικών ραδιοφώνων –όπως αυτό της Λάρισας – που λειτουργούσαν εντός άλλων επιχειρήσεων. Εδώ χρειάζεται άμεση προσαρμογή και αλλαγή στη διατύπωση αλλιώς οδηγούνται στο κλείσιμο και οι τοπικές κοινωνίες θα τα στερηθούν μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας. Αλλά ακόμα και η μετατροπή τους σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού με δυνατότητα χρηματοδότησης από το Δήμο αφήνουν εκ των πραγμάτων στη διάθεση του εκάστοτε Δημάρχου τη χρηματοδότηση και άρα τη λειτουργία τους. (Θα τα πούμε πιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο θέμα).

Με λίγα λόγια :

Όλα αλλάζουν και τίποτα από όσα χαρακτήριζαν τη λειτουργία των Δήμων δεν θα είναι το ίδιο.

Αυτό είναι που μου κάνει και εντύπωση. Εκτός και αν όλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του Καλλικράτη και δεν το έχω καταλάβει…

Σε ότι αφορά την «εκλογική ανάγνωση» του νομοσχεδίου:

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές στο χωροταξικό δεν θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους πάντες. Θα ήτανε και παράδοξο τη στιγμή που στην ανάγνωση των δεδομένων εισέρχεται και ο υποκειμενικός παράγοντας της προοπτικής του καλύτερου εκλογικού αποτελέσματος.

Αυτή όμως θα ήτανε μια διαλυτική λογική που θα ακύρωνε στην πράξη το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Αν δηλαδή κάποιος με προσθέσεις και αφαιρέσεις στη βάση των αποτελεσμάτων των προηγουμένων δημοτικών εκλογών, προχωρούσε σε συνενώσεις και δημιουργία νέων δήμων, θα ήτανε πραγματικά αξιοθρήνητος.  Το ίδιο και όσοι ξεκινώντας την προεκλογική τους εκστρατεία θεωρούν δεδομένα κάποια πράγματα από το χθες.

Το πολιτικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το 2006. Και ο Νοέμβριος επίσης δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εκλογικά υπολογίσιμος. Το σίγουρο είναι ότι σε μια περίοδο αμφισβήτησης του παλιού πολιτικού σκηνικού αλλά και των εμπλεκόμενων σε αυτό προσώπων το αίτημα της ανανέωσης και της διαφάνειας θα είναι το κυρίαρχο, ικανό να κερδίσει κατεστημένες λογικές σε όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς φορείς.

Μετά την οριστική ψήφιση του Νομοσχεδίου ανοίγει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδος για όλους μας και ιδιαίτερα για εκείνους που θα θελήσουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

πηγή: ΡαούληςΣχόλια
  1. Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Ενώ ο Καλλικράτης είναι ένα ισχυρό χαρτί για τους πολίτες και το Κράτος γενικότερα, τελικά εξετάζεται μόνο μέσα από το μυωπικό γυαλί της δημαρχιακής καρέκλας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s