Νίκος Παπανδρέου : «και τούμπες θα κάνω για την πατρίδα»

Posted: 28 Μαρτίου 2010 by admin in Παπανδρέου, κυβέρνηση, οικονομία

ΩΣ ΤΩΡΑ γνωρίζαμε ότι ο κ. Νίκος Παπανδρέου είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας και αδελφός του Πρωθυπουργού. Τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτεται ότι είναι ταυτόχρονα και ένας άτυπος, άμισθος και αφανής ειδικός πρωθυπουργικός απεσταλμένος για διαχείριση κρίσεων και ειδικών αποστολών με στόχο την προσέλκυση ξένων, κυρίως αραβικών,
επενδύσεων. Ο ρόλος του κ. Ν. Παπανδρέου, 53 ετών σήμερα, αποκαλύφθηκε όταν ο φωτογραφικός φακός της κυρίας
Συμέλας Παντζαρτζή τον «εγκλώβισε» στη συνάντηση που είχαν στο Αμπου Ντάμπι η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χ. Παμπούκης με τον εμίρη για τη συμφωνία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πολλοί έσπευσαν να τον κατηγορήσουν: Με ποιον θεσμικό ρόλο βρέθηκε ο αδελφός του Πρωθυπουργού στα Εμιράτα και μετέχει στην προσέλκυση επενδύσεων με τους Αραβες; Ακόμη και ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή γιατί ήταν επιβάτης του πρωθυπουργικού Εμπραέρ. Ο ίδιος δεν δίστασε να αντιδράσει: «Ακόμη και τούμπες είμαι πρόθυμος να κάνω προκειμένου να βοηθήσω την πατρίδα μου. Θέτω το επώνυμό μου στην υπηρεσία της χώρας. Εγώ δεν κλείνω συμφωνίες. Λέω απλώς στους Αραβεςνα έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν» έλεγε σε συνεργάτες του, γυρνώντας την πλάτη του στην κριτική που δέχεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο οικονομολόγος και συγγραφέας (με επτά βιβλία στο ενεργητικό του, μία ταινία- «Πρώτη φορά νονός» και με δεκάδες επιστημονικά άρθρα), αδελφός του Πρωθυπουργού, κινείται για να βοηθήσει «πατριωτικά» γενικώς την Ελλάδα, τις εισαγγελικές αρχές της, ακόμη και την… Ιντερπόλ. Το 1989, μέσω της φίλης του, δημοσιογράφου των «Νew Υork Τimes» κυρίας Κλαούντια Ράιτ, εντοπίζει τον διαβόητο Γ. Κοσκωτά στις ΗΠΑ και αμέσως ειδοποιεί τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Σήφη Βαλυράκη , λέγοντάς του «ελάτε να τον πιάσετε». Ο υπουργός ειδοποίησε εν συνεχεία την Ιντερπόλ για να τον συλλάβει.

Και όπως φαίνεται ακολουθούν και άλλες ειδικές αποστολές στο προσεχές μέλλον, αφού είναι ήδη προγραμματισμένες (αλλά μη ανακοινώσιμες), πάντοτε με τους Αραβες, για προσέλκυση δύο ακόμη αραβικών επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Ν. Παπανδρέου εξελίσσεται σ΄ έναν άτυπο (και άμισθο) κυνηγό αραβικών επενδύσεων. Δεν θέλει να επιβαρύνει, λέει συχνά σε όποιον τον ρωτήσει, «ούτε με ένα ευρώ το Δημόσιο». Για τις μυστικές αυτές αποστολές του αποφεύγει να ομιλεί, αρνείται να κάνει δηλώσεις ή να δώσει συνεντεύξεις, και απλώς ετοιμάζεται με μυστικότητα για την επόμενη αποστολή, που θα είναι πάλι σε αραβικές χώρες.

Ο αδελφός του Πρωθυπουργού μπορεί να μην έχει θεσμικό ρόλο, μπορεί να μη μετέχει στην κυβέρνηση και να μη διατηρεί φιλικές σχέσεις με πολλούς υπουργούς και βουλευτές, παρά μόνο με τους κκ. Θ.Πάγκαλο , Χ. Παμπούκη και τους (Κρητικούς) κκ. Ν. Σηφουνάκη και Βαλυράκη, αλλά την προώθηση των αραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα δεν τη χαρίζει σε κανέναν: «Το όνομα Παπανδρέου παίζει σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, γιατίλοιπόν να το αφήσουμε έτσι;» ακούστηκε να λέει. Γεγονός όμως είναι- και αυτό το παραδέχονται πολλοί στο ΠαΣοΚ- ότι ο κ. Παπανδρέου αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολές επειδή είναι ο πλέον έμπιστος του Πρωθυπουργού. Οπως και να ΄χει το πράγμα, είτε με θεσμικό ρόλο είτε χωρίς, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αμπου Ντάμπι ήρθαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι της αραβικής εταιρείας Μάσνταρ με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συζήτησαν με τον κ. Πάγκαλο και την κυρία Λούκα Κατσέλη.

Και όσο για τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό Εμπραέρ, απλώς απαντά: «Πήγα με πρωθυπουργική εντολή. Δεν πήγα μόνος μου.Ηθελε ο Πρωθυπουργός να μετάσχω στην αποστολή, να μετάσχει και ένας Παπανδρέου στις συζητήσεις με τους άραβες επενδυτές. Δεν είπα ξαφνικά “πάω με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο” και πήγα» έλεγε τις προάλλες σε συνεργάτες του, φανερά οργισμένος για τη διάσταση που πήρε το θέμα.

Ο φίλος Καντάφι
Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας με μπάτσελορ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση στο Woodrow Wilson School και ντοκτορά στα Οικονομικά από το Πρίνστον, στράφηκε γρήγορα στη συγγραφή, αποκτώντας το πιο αγαπημένο του πτυχίο, το Μasters of Fine Αrts, από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. Πολλοί στο ΠαΣοΚ τον θεωρούν άτομο με ανησυχίες, με αυτόνομη πορεία από τους υπόλοιπους Παπανδρέου, κάτι που ίσως δεν πολυαπασχολεί τον «κουλτουριάρη», όπως τον αποκαλούν, αδελφό του Πρωθυπουργού. Αλλωστε στη διετή θητεία του στη World Βank έκανε πολλές γνωριμίες, κυρίως με άραβες επενδυτές: «Τριάντα χρόνια μιλάμε με τους Αραβες, θεωρούν δικό τους τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί να μην έρθουν για επενδύσεις στη χώρα μας;» έλεγε σε συνεργάτες του. Με τους Αραβες η επαφή του είναι συνεχής. Δύο από τους καλούς του φίλους, με τους οποίους συνομιλεί τακτικά, είναι και τα παιδιά του συνταγματάρχη Καντάφι, τα οποία επίσης ασχολούνται με επενδύσεις. Το θαμπό δαχτυλίδι
Ισως αυτός και η σύζυγός του κυρία ΑλεξίαΚληρονόμου (υπάλληλος σήμερα στην Εθνική Τράπεζα), την οποία γνώρισε όταν αυτή εργαζόταν στον τότε υπουργό κ. Τάσο Γιαννίτση, είναι οι πιο φανατικοί οπαδοί της πολιτικής του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και του έργου της πολιτικής του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου: «Μόνο να τον βλέπεις με τι θρησκευτική προσοχή παρακολουθεί τις ομιλίες του αδελφού του, τότε θα καταλάβεις πόσο πιστεύει σ΄ αυτόν και στην πολιτική του» λένε οι φίλοι του. Δεν δίστασε, δημιουργώντας τότε τεράστιο ζήτημα, να τοποθετηθεί και στη διαδοχή του κ. Γ. Παπανδρέου από τον κ. Κ. Σημίτη, κάνοντας λόγο για «θαμπό δαχτυλίδι». Ακόμη και στα «πέτρινα χρόνια» του ΠαΣοΚ, ο κ. Ν. Παπανδρέου (μαζί με τη μητέρα του Μαργαρίτα ) έλεγε στους πάντες ότι κάποια στιγμή ο εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου, ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, θα γίνει και αυτός πρωθυπουργός.

πηγή: Το Βήμα

Σχόλια
  1. Ο/Η iconology2009 λέει:

    Πάντα πίστευα ότι αργά ή γρήγορα ο δυναστικός οίκος των Παπανδρέου -Τσαντ θα βρεί και το διάδοχο σχήμα, σε περιπτωση που γιά τον ένα ή άλλο λόγο εκκλέιψει ο παρόν γόνος. Η δυναστεία έχει εγκατσταθεί γιά τα καλά πιά στην Ελλάδα σαν βασιλεύων οίκος, έχει τυπικά δυναστικά χαρακτηριστικά-που επικυρώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ(ποιόν άλλο;)στη πρόσφατη επίσκεψη του τρ’ιτου παπανδρείκού γόνου στην Γουάσινγκτον. Φαίνεται λοιπόν πώς η δυναστεία προωθεί σε θέση δελφίνου τον δευτερότοκο Νίκο Παπανδρέου, αφού ο πρωτότοκος του Γιώργου δεν είναι ακόμα σε ηλικία τέτοια που να διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θρόνο. Όσο λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου εδραιώνει τη δεσποτεία του, τόσο αρχίζει να νιώθει πιό ισχυρός και να προβάλλει σίγά σιγά τη δυναστική φαμίλια του. Οι ίδιες οι δηλώσεις του Νίκου Παπανδρέου έχουν την αλαζονεία που δίνει η αύρα ενός οικογενειακού μεγαλείου. Μπαίνουμε σταθερά στον ελληνικό πολιτικό μεσσαίωνα-αυθεντικό αυτή τη φορά και όχι γιαλαντζί με τους Γλύξμπουργκ-και οι Παπανδρέου θα είναι η πρώτη οικογένεια στην Ευρώπη που θα αναβιώσει σε μιά θλιβερή ρετροσπεκτίβα το κλέος της δημιουργίας των μεγάλων δυναστικών, μοναρχικών οίκων.

    Βέβαια ερωτάται κάποιος; Έχει δικαίωμα ένας μη εντεταλμένος θεσμικά να παρίσταται και να παρεμβαίνει(φαντάζομαι, άλλωστε γιατί άλλο μπορεί να πηγαίνει;) σε συναντήσεις κρατικών αξιωματούχων; Αρκεί η επίκληση της επωνυμίας Παπανδρέου ή ακόμη και της συγγενικής ιδιότητας; Είμαστε ή δεν είμαστε δημοκρατικό κράτος ,με θεσμούς και κατανομή εξουσιών; Πού λογοδοτεί αυτός ο κύριος; Γιατί αν θεωρεί ότι του φτάνει να λογοδοτεί στον εαυτό του , να μάθει ότι αυτό στη δημοκρατία δεν αρκεί.

  2. Ο/Η George Birbilis λέει:

    Δεν έχει και πολλές άκρες μέσα στο ΠΑΣΟΚ ο Ν. Παπανδρέου, οπότε δεν έχει βάση το σενάριο αυτό (άσχετα αν ενδόμυχα η Margaret να το ήθελε)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s