Χρυσό δώρο από Τρισέ

Posted: 26 Μαρτίου 2010 by admin in Διάβασα, Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία, οικονομία

Μεγάλη ανάσα στις τράπεζες, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, προσέφερε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει και μετά το τέλος του 2010 να δέχεται ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία.

Η δήλωση Τρισέ έκλεψε την παράσταση τη χθεσινή ημέρα από τη Σύνοδο Κορυφής, αφού- σε αντίθεση με το αμφιλεγόμενο πακέτο βοήθειας των Ευρωπαίων ηγετών- προσέφερε ξεκάθαρη προοπτική ασφάλειας όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις ξένες τράπεζες που διακρατούν ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα, ο κ. Τρισέ διαχώρισε τη θέση του από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι πιθανή εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας είναι «πολύ πολύ κακή». Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η παράταση για έναν χρόνο του ευνοϊκού καθεστώτος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ προσφέρει τη βεβαιότητα στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ότι θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, τους λύνει τα χέρια για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν το Δημόσιο θα βγει να δανειστεί, αφού θα είναι σίγουρες ότι οι τίτλοι αυτοί θα τους χρησιμεύσουν ως εγγυήσεις και στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τις τράπεζες και την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ρευστότητα με χαμηλότερα επιτόκια.

Λιγότερη πίεση
Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα αποκλιμακωθεί η πίεση που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας ανησυχιών και ανυπόστατων φημών, οι οποίες οδήγησαν σε εκροές κεφαλαίων. Επίσης, αναμένεται να ανοίξουν οι κάνουλες χρηματοδότησής τους, που αυτή τη στιγμή είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από χθες το spread (διαφορά επιτοκίων δανεισμού Ελληνικού και Γερμανικού Δημοσίου) υποχώρησε α πό τις 333 μονάδες βάσης που ήταν το πρωί σε 313 μονάδες βάσης το βράδυ, έπειτα βεβαίως και από τη γνωστοποίηση των πρώτων πληροφοριών για τη συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άνοδος του ευρώ
Αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές οι μετοχές ανέκαμψαν και η ισοτιμία του ευρώ βελτιώθηκε, έναντι του χαμηλού ρεκόρ 10μήνου που σημείωσε το πρωί. Το ευρώ έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που επικρατούσε σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ και η υποβάθμιση της Πορτογαλίας προχθές συνέτεινε στην περαιτέρω πτώση του. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, το πρόβλημα των μεγάλων spread άρχισε όταν ο ίδιος ο κ. Τρισέ είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι στο τέλος του 2010 η Τράπεζα θα σταματήσει να δέχεται ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία ως εγγύηση. Σημειώνεται ότι έως το φθινόπωρο του 2008 η ΕΚΤ δεχόταν ως εγγύηση μόνο ομόλογα με βαθμολογία στην κλίμακα του Α (έως Α-). Λόγω κρίσης χαλάρωσε τις απαιτήσεις της και έτσι τώρα δέχεται και ομόλογα με βαθμολογία στην κλίμακα του Β (έως ΒΒΒ-). Τα ελληνικά ομόλογα βαθμολογούνται με ΒΒΒ+ από τους οίκους Standard & Ρoor΄s και Fitch και με Α- από τον οίκο Μoody΄s. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονταν δεκτά ακόμη και αν η ΕΚΤ επέστρεφε στους παλιούς, αυστηρότερους κανόνες της, αφού αρκεί ένας οίκος να τα αξιολογεί με βαθμό Α. Αν όμως, για κάποιον λόγο, η Μoody΄s προχωρούσε και αυτή σε νέα υποβάθμιση (δεδομένου ότι ο βαθμός της συνοδεύεται από «αρνητικές προοπτικές») και η ΕΚΤ άλλαζε στο τέλος του χρόνου τις απαιτήσεις της, τότε θα υπήρχε πρόβλημα. Με τις χθεσινές δηλώσεις Τρισέ η πίεση αποκλιμακώνεται.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ

δήλωσε ότι θα συνεχίσει και μετά το τέλος του 2010 να δέχεται ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία

Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης

«Η ΑΠΟΦΑΣΗ του κ. Τρισέ είναι πάρα πολύ σημαντική, ίσως περισσότερο και από το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έναν χρόνο ακόμη ως εγγύηση για άντληση ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες. Είναι ένα μήνυμα που δείχνει εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ελπίζω, όμως, ότι το 2011- ακριβώς επειδή θα έχουμε αποδείξει ότι τηρούμε το Πρόγραμμά μαςθα υπάρξει και αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τους οίκους αξιολόγησης».

Σημαντικότερη κι απ΄ τη βοήθεια

«Η ΔΗΛΩΣΗ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ καθησυχάζει τους φόβους σχετικά με την αναχρηματοδότηση του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου. Από αυτήν την άποψη ίσως είναι σημαντικότερη από το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

πηγή: Τα Νέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s