5η πιο μολυσμένη πόλη στην Ευρώπη

Posted: 2 Μαρτίου 2010 by admin in Περιβάλλον
Ετικέτες: , , , , ,

Θύελλα διαμαρτυριών, έχει προκαλέσει πυρκαγιά που ξέσπασε προ ημερών στον αύλειο χώρο της κεραμοποιίας «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», πυροδοτώντας ταυτόχρονα νέο κύκλο ενστάσεων και διαφωνιών σχετικά με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία καίει επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως πετ-κοκ και λυμματολάσπη.

Παρότι, η πρόσφατη πυρκαγιά ανέδειξε την πιθανότητα να καίγονται και υγειονομικά απόβλητα, σε αναμονή των αποτελεσμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους -μετά από σχετική δειγματοληψία- αναζωπυρώθηκε η συζήτηση περί της καύσης του πετ-κοκ και των συνεπειών που αυτή μπορεί να έχει στην υγεία.

Αν και η βιομηχανία καίει τόσο το πετ-κοκ όσο και την λυμματολάσπη έχοντας άδεια από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και με το σημερινό υπουργείο Περιβάλλοντος να μην έχει λάβει θέση στο θέμα, ωστόσο οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων αλλά και κατοίκων κυρίως των γύρω περιοχών είναι έντονες, με αίτημα: να σταματήσει η καύση των υλικών αυτών κατόπιν πολιτικής απόφασης του αρμοδίου υπουργείου.

Στο μεταξύ το Νομαρχιακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του εισηγήθηκε προς τον Νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρό, την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου για την μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων-γιατί αυτή είναι και η μόνη δικαιοδοσία που έχει η Νομαρχία εκ του Νόμου.

Ωστόσο για να εφαρμόσει την απόφαση ο νομάρχης και αυτή να είναι διοικητικά σύννομη, απαιτείται σχετική εισήγηση του Κέντρου Ελέγχου Περιβάλλοντος, το οποίο σε συνεδρίαση του αποφάνθηκε υπέρ της αναστολής λειτουργίας της κεραμοποιίας. Όμως και πάλι, θα παρεμβληθεί ένα διάστημα 5 ημερών προκειμένου ο «εγκαλούμενος» εργοστασιάρχης να μπορεί να καταθέσει τις ενστάσεις του.

Στη συνέχεια, οι ενστάσεις θα εξεταστούν και το ΚΕΠΕ θα καταλήξει στην τελική του εισήγηση προς το Νομάρχη ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα πράξει ότι του εισηγηθεί το εν λόγω όργανο. Σε κάθε περίπτωση όμως, για την ικανοποίηση του βασικού αιτήματος περί παύσης της καύσης του πετ-κοκ και άλλων επικίνδυνων υλικών, απαιτείται πολιτική βούληση και απόφαση. Η όποια απόφαση του νομάρχη δεν μπορεί παρά να έχει προσωρινή ισχύ καθώς αφορά στενά στο θέμα της ικανοποίησης των περιβαλλοντικών όρων.

Στο μεταξύ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, έχει κατακλυσθεί από σχετικά ενημερωτικά υπομνήματα των κομμάτων που δια των παρατάξεων τους εκπροσωπούνται στο νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ σχετικό υπόμνημα προς την υπουργό θα αποστείλει και η Νομαρχία Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν το νομαρχιακό συμβούλιο έχει κατ΄ επανάληψη πάρει σχετικές αποφάσεις οι οποίες όμως δεν λήφθηκαν υπόψιν από την Πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με υπογραφή της νυν υπουργού Περιβάλλοντος, μόλις την τελευταία μέρα του 2009, η εταιρεία ενεγράφη στον Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (ΕΜΑΣ) δίνοντας έτσι και «οικολογική» διάσταση στο θέμα.

Την σχετική απόφαση έφερε στο φως η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, και στο πλαίσιο του θορύβου που δημιουργήθηκε η υπουργός ανακάλεσε την απόφαση της αυτή και έδωσε εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τους χειρισμούς της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κατά τους διαδοχικούς ελέγχους 2006-2009 και τη μη προώθηση της προβλεπόμενης, κατά το Νόμο, διαδικασίας έκδοσης σχετικών Πράξεων Βεβαίωσης Παράβασης και επιβολής προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Τέλος τις επόμενες μέρες θα εγκατασταθεί στον οικισμό Ομορφοχώρι που κυρίως γειτνιάζει με την κεραμοποιία, η Κινητή Μονάδα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Λαρισαίων προκειμένου να προβεί σε μετρήσεις. Ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, πρότεινε προς την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, την χρηματοδότηση επιδημιολογικής μελέτης που θα διεξαχθεί από την Ιατρική Σχολή προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει έξαρση ασθενειών εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λάρισα, βάσει μετρήσεων, έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η 5η πιο μολυσμένη πόλη στην Ευρώπη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s