Οικολογικό σήμα στη «Βιοκεράλ»!

Posted: 26 Φεβρουαρίου 2010 by admin in Περιβάλλον
Ετικέτες: , ,

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΕΝΩ ΑΠΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ… ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ

http://www.papandreou.gr/

http://ethelontes.pasok.gr/?p=203

πηγή: www.eleftheria.gr

Με υπογραφή… Μπιρμπίλη (!) και υπουργική απόφαση… φρεσκότατη, η εταιρία «TERRA AE – BIOKERAL» (που με την καύση του pet coke και των «περίεργων» πυρκαγιών στον αύλειο χώρο της στο 6ο χιλιόμετρο Λάρισας – Συκουρίου, αποτελεί τις τελευταίες ημέρες την πέτρα του σκανδάλου και της περιβαλλοντικής ανησυχίας διάφορων φορέων και Αρχών της Λάρισας) μπορεί να καίει νομιμότατα, εναλλακτικά καύσιμα, φυσικά το γνωστό πλέον pet coke και ό,τι άλλο προβλέπει η έγκριση που έλαβε στις 31 Δεκεμβρίου 2009(!) από το γραφείο της νέας υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η αποκάλυψη που κάνει σήμερα η «Ε» αναμένεται να αλλάξει άρδην το καταγγελτικό πλαίσιο στη βάση του οποίου φορείς και παρατάξεις στοχοποίησαν μόνο μια (και συγκεκριμένη) βιομηχανία, η οποία υποτίθεται ότι, με βάση πάντα τις καταγγελίες, ελάμβανε τις άδειες λειτουργίας και καύσης επικίνδυνων υλικών από τοπικό πολιτικό παράγοντα και πρώην υπουργούς της ΝΔ.
Μόλις την τελευταία ημέρα του 2009 με απόφαση της υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνας Μπιρμπίλη, (αρ. Η.Π. 1931/87/Ε 113 – 31 12 09) η «TERRA AE – ΒΙΟΚΕΡΑΛ» ενεγράφη στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS), που σημαίνει ότι αυτή η άδεια είναι μεγαλύτερης βαρύτητας από εκείνη που είχε λάβει η βιομηχανία στις 20 Μαρτίου 2009 από τον τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά αφού ουσιαστικά είναι η επικύρωση αυτής. Είναι κάτι σαν «γαλάζια σημαία» βραβείο και στάδιο που οδηγεί κατευθείαν στον τίτλο της οικολογικής βιομηχανίας, ουσιαστικά είναι η επικύρωση των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν και που επιβάλλονταν από την τελευταία άδεια ΠΕΧΔΩΔΕ με υπουργό τον Γ. Σουφλιά τον Μάρτιο του 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Τετάρτη, ημέρα απεργίας και των δημοσιογράφων, η υπουργός κ. Μπιρμπίλη, ενώ ενημερώθηκε από τον βουλευτή κ. Αστ. Ροντούλη για την υπόθεση που απασχολεί την κοινωνία της Λάρισας με τη φωτιά στη «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», (της παραδόθηκε δε από τον βουλευτή φάκελος με τα σχετικά δημοσιεύματα), δήλωσε άγνοια του θέματος και επρόκειτο να ασχοληθεί αμέσως – όπως δήλωσε στο βουλευτή.
Η «Ε» που κατέγραψε όλες αυτές τις ημέρες τις καταγγελίες των φορέων αλλά και τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την «περίεργη» φωτιά στους χώρους του εργοστασίου της «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», φέρνει στο φως σήμερα και την άποψη της άλλης πλευράς, του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης κ. Φίλιππου Σαπουνά, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η επιχείρηση έχει παύσει τη λειτουργία της καύσης υλικών εδώ και 25 μέρες και πως για την πρόκληση της πυρκαγιάς στο καύσιμο υλικό που ήταν αποθηκευμένο στον αύλειο χώρο έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό!
«Εγώ, θα πει ο διευθύνων σύμβουλος, παράγω ενέργεια από την καύσιμη εναλλακτική αυτή ύλη για την παραγωγή του εργοστασίου, ποιον λόγο είχα να βάλω τη φωτιά και να καταστρέψω την ποσότητα αυτή;». Επιχείρημα που θεωρείται λογικό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δηλώνει κατηγορηματικά ότι και γι’ αυτή την ποσότητα των 1000 τόνων περίπου καύσιμης ύλης, όπως και για όλες τις προηγούμενες, υπάρχουν παραστατικά προέλευσης, νόμιμα με όλες τις προδιαγραφές. «Ουδέποτε έκαψα με οποιονδήποτε τρόπο ιατρικά απόβλητα» θα δηλώσει ο κ. Σαπουνάς και θα εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί επειδή κανείς δεν ρισκάρει τέτοιο πράγμα, πόσο μάλιστα οι κλινικές, οι γιατροί και τα νοσοκομεία που έχουν αυστηρούς κανόνες και ειδικούς κλιβάνους για την καύση τέτοιων υλικών.
Στην ερώτησή μας, τι ακριβώς υλικό κάηκε την περασμένη Κυριακή, ο κ Σαπουνάς θα αποκαλύψει ότι στον όγκο του καύσιμου υλικού περιλαμβάνονταν και μεγάλη ποσότητα τσιγάρων που αποσύρθηκαν από την αγορά, αλλά και υλικά που έχουν στη σύνθεσή τους το βαμβάκι, πάντως όλα με τη σχετική άδεια καύσης και όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά.
«Καίω τα υλικά που μου φέρνουν μαζί με τα πιστοποιητικά τους – θα πει. Και θα συνεχίσει: «Εδώ και ένα μήνα είμαι σταματημένος για ετήσια συντήρηση. Αυτό το υλικό προχθές ανεφλέγη είτε από εμπρησμό, είτε από αυτανάφλεξη. Ήταν αποθηκευμένο στον εξωτερικό χώρο. Αυτό το υλικό ήταν στερεό καύσιμο, ήταν χαρτιά, ήταν λαθραία τσιγάρα τα οποία είχαν καταστραφεί από την εταιρία που νομίμως συμβεβλημένη με το κράτος τα καταστρέφει, τα ανακατεύει με άλλα υλικά και μου τα φέρνει για κάψιμο με παραστατικά».
Όσο για την πυρκαγιά (με αέρα 7 μποφόρ) η εξήγηση που δίνεται είναι ότι επενέβη η Πυροσβεστική η οποία προσπαθούσε να σβήσει με νερό (αδύνατον) ποσότητες βαμβακιού αναμεμιγμένου με αστικά λύματα και ποσότητα τσιγάρων που αποσύρονται από βιομηχανίες. Και σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, αν ο χειριστής γκρέιντερ του εργοστασίου δεν απουσίαζε εκείνη την ημέρα στη Θεσσαλονίκη, η φωτιά θα κρατούσε ελάχιστα και δεν θα υπήρχε αναστάτωση αφού μόνο με χώμα όπως και σκεπάστηκε, έσβησε γρήγορα.
«Οι βιομηχανίες – λέει ο διευθύνων σύμβουλος – πρέπει να έχουν ένα ισοζύγιο. Όταν παίρνω μία περιβαλλοντική άδεια, περιγράφω ποιες είναι οι πρώτες ύλες μου, ποια είναι η παραγωγική μου διαδικασία, ποια τα καύσιμα που θα χρησιμοποιώ και ποια πιθανολογώ θα είναι τα απόβλητά μου. Στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένοι φορείς διαχείρισης αποβλήτων. Για τα καμένα λάδια, για τα τηγανέλαια που θέλουν να κάψουν κάποιοι, να μαζεύουν δηλαδή τα τηγανέλαια από τα σουβλατζίδικα.

Είναι απόβλητο αυτό. Ελεγχόμενο. Εγώ έχω πάρει την εξής άδεια για καύση:
-Μαζούτ νόμιμων προδιαγραφών 15tn/d (ενδεικτική ποσότητα) για χρήση στους κλιβάνους και τα ξηραντήρια (στη μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζούτ νομίμων προδιαγραφών περιεκτικότητας σε θείο μεγαλύτερης του 1,00% κατά μάζα).
-Εναλλακτικά καύσιμα εμπορικής ονομασίας ASF και ALF (προερχόμενα από επεξεργασία επικίνδυνων και μη αποβλήτων) αντί μαζούτ σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 4,5tn/d για χρήση στους κλιβάνους. Τα παραπάνω καύσιμα θα καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να πληρεί το μαζούτ Νο 3 υψηλού θείου όπως αυτές καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
-Pet coke μέχρι 11,4 tn/d για χρήση στους κλιβάνους.
-Ξηρή ιλύς προιόν επεξεργασίας αστικών λυμάτων μέχρι 28,5 tn/d αντί μαζούτ για χρήση στους κλιβάνους. Η δυναμικότητα της μονάδος συναποτέφρωσης ανέρχεται σε 49,3 tn/d».
Δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει κάψει ιατρικά απόβλητα, είτε νόμιμα είτε παράνομα. «Εγώ – θα πει – παραλαμβάνω διάφορες ποσότητες σε χύμα μορφή. Είμαι υποχρεωμένος όμως, να μην ξεφύγω από τα όρια των εκπομπών μου».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δεν εξέδωσε μόνο την από 31/12/2009 απόφαση εγγραφής στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης (EMAS). Μεταγενέστερα στις 8 Φεβρουαρίου 2010, στέλνει και άλλο έγγραφο στη βιομηχανία «TERRA AE – ΒΙΟΚΕΡΑΛ», με το οποίο κάνει γνωστή την εγγραφή στο μητρώο EMAS και την αποστολή του λογοτύπου του EMAS. Γνωρίζει δε στη βιομηχανία, ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2010 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός (ΕΚ) αρ. 1221/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη εκούσια συμμετοχή οργανισμών σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου.
Τι σημαίνει λοιπόν η απόφαση που υπογράφηκε από την υπουργό κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη; Ότι απεδέχθη την εισήγηση της Επιτροπής EMAS για την κεραμοποιία, η οποία υπέβαλε περιβαλλοντική δήλωση επικυρωμένη από τον Επαληθευτή EUROCERT ΑΕ, δεδομένου – όπως περιγράφεται στην απόφαση- ότι «προσκομίστηκαν τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητηθεί από την επιτροπή, οπότε πληρούνται οι όροι του κανονισμού Emas.
Όσον αφορά την ανησυχία που έχει προκληθεί μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και του νομού, ύστερα από τις σοβαρές καταγγελίες των φορέων ο διευθύνων σύμβουλος της «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» θα υπενθυμίσει πως ο ίδιος είναι όλη μέρα στο εργοστάσιο το οποίο απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους, ότι η οικογένειά του κατοικεί στο Ομορφοχώρι, η σύζυγός του μάλιστα εργάζεται στο νηπιαγωγείο του χωριού και σε καμιά περίπτωση έστω και αν υπήρχε η παραμικρή ανησυχία δεν θα θυσίαζε την οικογένειά του.
Ο κ. Φίλιππος Σαπουνάς, δήλωσε πως αισθάνεται στόχος των ανταγωνιστών του λόγω της αποκλειστικής και ποιοτικής ως προς τα προϊόντα δραστηριότητας της επιχείρησής του και δηλώνει πως διαθέτει τέτοια στοιχεία που θα βάλει κυριολεκτικά φωτιά σε τοπικές επιχειρηματικές δράσεις αν αποφασίσει να αμυνθεί πραγματικά. Αν είναι έτσι όπως τα λέει και ιδιαίτερα αν έχουν βάση οι απειλές, τότε χάνει το δίκιο του μη καταγγέλλοντάς τα στις αρμόδιες αρχές.
(Όλα τα παραπάνω αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος, τα έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» είναι πραγματικά και αδιάψευστα, τα παρουσιάζει δε ως οφείλει να πράξει στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και σφαιρικής ενημέρωσης).

Σχόλια
  1. […] ΒΙΟΚΕΡΑΛ, Μπιρμπίλη | by Stefanos N. Papanotas Η μέρα σήμερα ξεκίνησε εντελώς λάθος και δεν με παίρνει να κάνω και […]

  2. […] μέρα σήμερα ξεκίνησε εντελώς λάθος και δεν με παίρνει να κάνω και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s