Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα στον Αχελώο

Posted: 11 Φεβρουαρίου 2010 by admin in Περιβάλλον, Τοπική αυτοδιοίκηση

Παγώνουν προσωρινά για περιβαλλοντικούς και οικολογικούς λόγους τα έργα εκτροπής του Αχελώου,σύμγωνα με την απόφαση της ολομέλειας του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, κάνοντας δεκτή την αίτηση της οικολογικής οργάνωσης «WWF Ελλάς», αποφάσισε την άμεση διακοπή όλων των εργασιών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των έργων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η λειτουργία τους αφορά τη χρήση και την αξιοποίηση των υδάτων. Στην απόφαση αναφέρεται σχετικά ότι

» μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμιού και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας».

Όπως επισημαίνει το ΣτΕ, η περιβαλλοντική επιδείνωση δεν θα μπορεί να επανορθωθεί σε περίπτωση που μετά τις απαντήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει παράνομη τη συνέχιση των έργων. Να σημειωθεί ότι με την αίτημά της η WWF Ελλάς ζητούσε να σταματήσουν προσωρινά τα έργα αποπεράτωσης της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά του φράγματος της Συκιάς, η σήραγγα εκτροπής και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα να συνεχιστούν τα έργα ζητούσαν το δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και η ΔΕΗ.

Πηγή: smartpost.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s