εγκληματική διαχείριση…

Posted: 15 Ιανουαρίου 2010 by admin in Γενικά

1. Πλήρως εκτροχιασμένο έλλειμμα, με διαδοχικές αναθεωρήσεις: ξεκινώντας από τον Προϋπολογισμό του 2009 τον Ιανουάριο που ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή με έλλειμμα στο 2%, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης η αναθεώρηση έφθασε στο 3,7%. Τον Ιούνιο είχαμε μία ανακοίνωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 6%, για να κλείσει τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας στο 12,7% του Α.Ε.Π. στο τέλος του 2009.


2. Απόλυτη εκτροπή του Προϋπολογισμού του 2009, με τις δαπάνες να βρίσκονται 5 δισ. παραπάνω και τα έσοδα 9 δισ. παρακάτω από ό,τι προϋπολογίστηκαν.


3. Ασφαλιστικά ταμεία. Από 850 εκατ. ευρώ το 2008, το 2009 χρειαστήκαμε 2,47 δισ. ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης, τα τριπλάσια δηλαδή, για να δώσουμε συντάξεις Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και το δώρο των εορτών…


4. «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου δεν είχε πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Σύζευξις» η σύμβαση του οποίου έληγε στις 31-12-2009. Επεκτείναμε για ένα χρόνο τη σχετική σύμβαση αφού σε διαφορετική περίπτωση, λόγω της απουσίας πρόνοιας της προηγούμενης κυβέρνησης, η δημόσια διοίκηση θα έμενε χωρίς πληροφοριακό σύστημα!


5. ΕΣΠΑ. Αποκαρδιωτική ήταν η κατάσταση και στο ΕΣΠΑ. Οι δαπάνες π.χ. για το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, τρία χρόνια μετά την έναρξή του ΕΣΠΑ, άγγιζαν το…ιλιγγιώδες 0,46% του συνολικού ποσού προς απορρόφηση!


6. Επενδύσεις. Στο τέλος του 2009 εκκρεμούσαν περισσότερες από 2.700 αιτήσεις(!) χρηματοδότησης επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου.


7. Επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις. Περισσότερο από 1 δισ. ευρώ ήταν το ύψος των καθυστερούμενων πληρωμών εγκεκριμένων επιδοτήσεων σε χιλιάδες επιχειρήσεις.


8. Ε.Ο.Τ. Ο μηδενικός έλεγχος ως προς τη λειτουργία των γραφείων του εξωτερικού του άφησε πίσω οφειλές και χρέη προς τρίτους συνολικά ύψους πάνω από 10 εκατ. ευρώ.


9. Υποδομές. Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε πίσω της στον τομέα των υποδομών χρέη και δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ από δημοπρατήσεις και κατασκευές έργων.


10. Ο ΟΣΕ το 2004 είχε έλλειμμα 2,9 δις ευρώ. Το 2009 το έλλειμμα έφθασε τα 9,2 δις ευρώ.


11. Χρέη. Παραθέτουμε ενδεικτικό κατάλογο των εκκρεμών χρεών που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στο Υπουργείο Παιδείας:

 • Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας: 57 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε ερευνητικά ινστιτούτα και προγράμματα.
 • Για έργα από το ΕΠΕΑΕΚ, Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο: 30 εκατ. ευρώ.
 • Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς: 5,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο το 1.150.000 αφορά νόμιμες πληρωμές.
 • Πανεπιστημιακά συγγράμματα. Χρέη 8 εκατ. ευρώ σε συγγραφείς.
 • Αποζημιώσεις ωρομισθίων: Τα χρέη φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ.
 • Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πύλη που παρέχει τηλεματικές υπηρεσίες σε 14.390 σχολεία, 2.937 διοικητικές μονάδες κ.λπ. σε όλη τη χώρα.
 • Μεταφορά μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές: 110 εκατ. ευρώ.
 • Χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε φορείς όπως Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων κ.λπ.
 • Οφειλές ύψους 12 εκατ. ευρώ στις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, οι οποίες είναι και οι μόνες που έχει δρομολογηθεί να αποπληρωθούν…


12. Εξοργιστική κακοδιαχείριση και στο Υπουργείο Πολιτισμού:

 • Τα χρέη που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση σε δεδουλευμένα εργαζομένων έφτασαν τα 5,3 εκατ. ευρώ!
 • Άφησαν πίσω τους 4.200 κενές οργανικές θέσεις και περίπου 4.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Η δε κατανομή του προσωπικού γινόταν κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα την ύπαρξη  απογυμνωμένων από προσωπικό Υπηρεσιών, ακόμη και μονοπρόσωπων (!) εφορειών (π.χ. Βυζαντινή Εφορεία Ναυπάκτου).

ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ…


13. «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες του «Σύζευξις», του συστήματος ενιαίας επικοινωνίας των Υπηρεσιών του κράτους, με αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, το ελληνικό κράτος να ξοδεύει 110 εκατ. ευρώ!


14. Επιτροπές. Μόνο στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δόθηκαν  8 εκατ. ευρώ σε επιτροπές, για περίπου 150-160 αποφάσεις, από το 2005 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009!


15. Κρατική διαφήμιση.

 • Μόνο η διαφήμιση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού – ναι, για να διαφημίσει η κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού –  κόστιζε στο ελληνικό κράτος 1 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο!
 • Διατέθηκαν 10 εκατ. ευρώ (!) από τον προϋπολογισμό για να διαφημιστεί η εκποίηση της Ολυμπιακής, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα οι συγκοινωνίες παρέμειναν στην κατάσταση του 2004.


16. Κινητά τηλέφωνα. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το δημόσιο χρήμα, αντί να πάει στη τσέπη του Αγρότη, χανόταν στους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων. Λογαριασμούς που τα τελευταία χρόνια έφταναν τα 20 εκατ. ευρώ!  Σε ορισμένες περιπτώσεις το μηνιαίο κόστος για μια συσκευή έφτασε και μέχρι τα 11.874 Ευρώ! Δεκάδες κινητά τηλέφωνα με προσωπικές κλήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας, κλήσεις προς γραμμές 090, τηλεπαιχνίδια και τηλε-κληρώσεις.


17. ΟΠΕΚΕΠΕ – ΑΓΡΟΓΗ. Δεν βρήκαμε καμία σημαντική προετοιμασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ καμία  πρόοδο στην ΑΓΡΟΓΗ. Το μόνο που έγινε προσεκτικά και με συνοπτικές – εκτός πλαισίου – διαδικασίες ήταν η πρόσληψη 1.270 ατόμων στην ΑΓΡΟΓΗ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που οδήγησαν σε δαπάνη συνολικού ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ!


18. Υπερβάσεις προϋπολογισμών φορέων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Λυρικής Σκηνής: Το κράτος είχε πει στη διοίκηση της Λυρικής ότι έχει 16,5 εκατ. ευρώ να ξοδέψει το 2009. Οι οφειλές της Λυρικής Σκηνής στο τέλος του 2009 έφτασαν τα 34 εκατ. ευρώ!


19. Προμήθειες αναλώσιμων. Στο Υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία χρόνια έγιναν προμήθειες τόνων χαρτιού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φωτοτυπίες και μπήκαν στις αποθήκες.


20. Διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό. Στον τουρισμό, η συστηματική κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε χρέη μέχρι και 130 εκατ. ευρώ για τις διαφημιστικές καμπάνιες, φεσώνοντας κυριολεκτικά ξένους οργανισμούς και Μέσα Ενημέρωσης!


21. Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Α.Ε. Όργιο προκλητικών αμοιβών και παχυλών αποδοχών, σε golden boys (π.χ. 88.200 ευρώ ετησίως αμείβεται η Νομική Σύμβουλος, 88.566 ευρώ ορισμένοι από το Τεχνικό Προσωπικό κ.ο.κ…)


22. Αυτοκίνητα. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν δεσμευτεί εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες για φορείς που συστάθηκαν, στελεχώθηκαν, εγκαταστάθηκαν σε γραφεία και τελικά δεν λειτούργησαν! Παράδειγμα;  53 αυτοκίνητα τύπου «Jeep» το 2008αξίας 1,8 εκατ. ευρώ!


23. Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Ο αριθμός τους είχε φτάσει τους 18.000!


24. Στελέχωση και επιχορηγήσεις φορέων. Στο Υπουργείο Πολιτισμού,  η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε αδιαφανείς διαδικασίες για τη διοίκηση σ’ όλους σχεδόν τους εποπτευόμενους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 5 χρόνια δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένας Οργανισμός εποπτευόμενου νομικού προσώπου.

 • Είχαν υιοθετήσει επίσης αδιαφανείς διαδικασίες επιχορήγησης φορέων που δεν εποπτεύονταν από το Υπουργείο. Οι επιχορηγήσεις αποτελούσαν ρουσφέτι και ουδείς γνώριζε που και πόσα χρήματα και για ποιο λόγο δίδονταν.


25. ΕΡΤ. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Παραλάβαμε μια ΕΡΤ η οποία αφενός είχε αποκλειστική στρατηγική το να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια και όχι να αποτελεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της ανεξάρτητης ενημέρωσης και του πολιτισμού και αφετέρου είχε καταστεί ο φορέας τακτοποίησης όλων των φίλα προσκείμενων με προκλητικά υψηλές αμοιβές χωρίς αντικείμενο εργασίας και σε πολλές δε περιπτώσεις χωρίς καν παρουσία.


26. Υπόθεση Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Η απόλυτη απόδειξη της ρουσφετολογικής λογικής και των πελατειακών προσλήψεων (προσελήφθησαν συγγενικά πρόσωπα μελών του Δ.Σ., μέχρι και μέλος του Δ.Σ. αυτοπροσώπως), όπως αναφέρεται και σε σχετικό πόρισμα του ΑΣΕΠ, που απεστάλη στον Εισαγγελέα.


27. Υπόθεση FIFPro-Ram Media Ltd. Για την διοργάνωση μίας φιέστας για τη βράβευση ποδοσφαιριστών τον Νοέμβριο του 2006 υπεγράφη μία σύμβαση με εταιρία με αποικιακούς όρους. Επειδή η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, το Ελληνικό Δημόσιο βρέθηκε να χρωστάει 12 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται στο ποσό αυτό οι αμοιβές των δικηγόρων που χρησιμοποίησε η εταιρεία ενώπιον των αρμοδίων κατά τη σύμβαση αγγλικών δικαστηρίων.


ΚΑΙ ΟΜΩΣ…


28. …Γενικός Γραμματέας της προηγούμενης κυβέρνησης δαπάνησε περίπου 70.000 ευρώ για να αποκτήσει πόρτα υψίστης ασφαλείας


29. …Συνεργάτες υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης έφτασαν να μοιράζονται πάνω από 80 κινητά τηλέφωνα!


30. …Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης επιχείρησε να μοιράσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φορείς, συλλόγους, εκκλησίες της εκλογικής του περιφέρειας, ακόμη και στην προεκλογική περίοδο!


31. …Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης διέθεσε 10 ημέρες πριν τις εκλογές υπηρεσιακά αυτοκίνητα – ναι, υπηρεσιακά αυτοκίνητα – σε Δήμους της εκλογικής περιφέρειάς του!

Σχόλια
 1. Ο/Η koulpa λέει:

  όποιος έχει το δάκτυλο στο μέλι.. το γλυφει.. και οι πριν και οι πολύ πιό πριν.. αν δε κόπουν κάποια δάκτυλα.. και κάποιες γλώσσες δε βλέπω προκοπή.. αλλά η μισή ελλάδα δε θα μπορούσε να δείξει κι η αλλη μισή να μιλήσει.. :):)
  την καλημέρα μου :):)

 2. […] πόσους (συνολικά οι αποσπασμένοι ανά την επικράτεια υπολογίζονται σε 18000). Και παρά το γεγονός […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s