Εξοικονόμηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ο Π.Γερουλάνος

Posted: 14 Ιανουαρίου 2010 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση
Ετικέτες:

Την εξοικονόμηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΡΤ σε πρώτη φάση ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος τονίζοντας ότι στόχος αποτελεί μια ΕΡΤ όχι εμπορική, αλλά ανταγωνιστική στην ποιότητα.

Τόνισε ότι «κληρονομήσαμε μια πολύ αρνητική κατάσταση, κυρίως λόγω της αναξιοκρατίας, της σπατάλης και του κακού τρόπου λειτουργίας», ενώ χαρακτήρισε την ΕΡΤ «σπάταλο οργανισμό, χωρίς στρατηγική».

Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, ήρθε από τη μη ανανέωση συμβάσεων 14 ειδικών συμβούλων του προέδρου της ΕΡΤ (εξοικονόμηση 1.080.000 ευρώ), από την κατάργηση δύο θέσεων εντεταλμένων συμβούλων (εξοικονόμηση 450.000 ευρώ), από την κατάργηση αμοιβών επιτροπών (εξοικονόμηση 400.000 ευρώ), από τη μη ανανέωση συμβάσεων 68 ατόμων λόγω μη παροχής έργου ή αργομισθίας (εξοικονόμηση 2.340.000 ευρώ), από τη μείωση κατά 10% αμοιβών του προσωπικού ειδικών θέσεων (εξοικονόμηση 140.000 ευρώ), από τη μείωση αμοιβών στις αποκλειστικές συμβάσεις 108 δημοσιογράφων (εξοικονόμηση 560.000 ευρώ), από τη μείωση των μικτών αποδοχών των υπολοίπων εργαζομένων (εξοικονόμηση 1.585.000 ευρώ) και τη μείωση μισθών των γενικών διευθυντών σε ποσοστό 30% (εξοικονόμηση 350.000 ευρώ).

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η νέα φάση της ΕΡΤ, που θα ξεκινήσει σύντομα μετά τον διορισμό του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου -που θα είναι χωριστά πρόσωπα- θα αφορά το πρόγραμμα, το οργανόγραμμα και την αξιολόγηση.

Διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση θα αποφασιστεί ποιες εκπομπές παραμένουν και ποιες όχι, θα καταρτισθεί το οργανόγραμμα της ΕΡΤ και θα εφαρμοστεί πολιτική αξιολόγησης τόσο του προγράμματος, όσο και του προσωπικού της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης.

Την επόμενη εβδομάδα η νέα διοίκηση

Επίσης, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση αναμένεται να διορισθεί την επόμενη εβδομάδα και η επιλογή των ατόμων θα γίνει με κριτήρια την καλή γνώση της διοίκησης, την καλή γνώση του προϊόντος (τεχνολογίας) και το πολιτικό κριτήριο.

Ειδικά για αυτό το τελευταίο είπε ότι «η ΕΡΤ πρέπει να είναι πρώτα ποιοτική και να ενισχύσει τον διάλογο στην κοινωνία και όχι πρώτα εμπορική».

Πρόσθεσε ότι το παρόν διοικητικό συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του για μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των μισθών του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των άλλων υψηλόβαθμων στελεχών είπε ότι αν και ο ίδιος είναι υπέρ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν αλλάξει ο νόμος που θεωρεί τα στοιχεία αυτά προσωπικά δεδομένα.

Για αλλαγή του νόμου έκανε λόγο και σχετικά με την διάκριση των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Όσον αφορά το καθεστώς των συμβασιούχων υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να καταργηθεί, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ξεχείλισε το καθεστώς αυτό είτε λόγω ρουσφετιών, είτε λόγω προσπαθειών χειραγώγησης δημοσιογράφων».

Αναφορικά με τις περιπτώσεις σπατάλης, τόνισε ότι θα παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη, στην οποία ήδη έχουν παραπεμφθεί κάποιες περιπτώσεις.

Πάντως, διευκρίνισε ότι σχετικά με εκπομπές που έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα οι εκπομπές αυτές δεν καταργούνται πριν βγει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Ανανέωση συμβάσεων μέχρι Ιούνιο

Ακόμα μίλησε για ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και με την νέα διοίκηση θα επανεξεταστούν, αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί αξιολόγηση.

Αγνωστο το μέλλον της Eurovision

Σχετικά με την Eurovision, την χαρακτήρισε «φιέστα» και δήλωσε ότι «είναι κακό να ταυτίζεται η ΕΡΤ με την Eurovision, όπως ίσχυε μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι να μην συνεχισθεί αυτή η προβολή.

in.gr

Σχόλια
  1. Επιτέλους. Είχα γράψει κι εγώ κάποτε (αρχικά με ανησυχίες και πίεση και μετά με ικανοποίηση που βλέπω συνεχίζεται) και χάιρομαι ιδιαιτέρως για τα νέα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s