Προτάσεις Κουβέλη για την αναβάθμιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Posted: 13 Ιανουαρίου 2010 by admin in ΒΟΥΛΗ, Πολιτική
Ετικέτες: , ,

Τρόπους αναβάθμισης της λειτουργίας της αναζητεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την Τρίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστη ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης είχε ορισθεί από την επιτροπή να καταθέσει προτάσεις αναβάθμισής της, οι οποίες εν πολλοίς έγιναν δεκτές από όλες τις πτέρυγες. Επιφυλάξεις κράτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που θα τοποθετηθεί επί των προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι είναι κοινή επιδίωξη η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς και η εξασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου συμφέροντος και ότι αρκεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον ρόλο αυτό.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εποπτείας επί των αποφάσεων της διοίκησης, που αφορούν στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα της ίδιας της δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερη πρόταση είναι να καθίσταται πλέον υποχρεωτική η κλήση σε ακρόαση όχι μόνον κάθε κρατικού λειτουργού, αλλά και οιουδήποτε αξιωματούχου και του ιδιωτικού τομέα για θέματα διαφάνειας.

Σε περίπτωση μη προσελεύσεως του καλουμένου να κινείται μέσω του εισαγγελέα η άσκηση των σχετικών προβλέψεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στην ίδια λογική τίθεται και η πρόβλεψη για συλλογή από την επιτροπή στοιχείων και πληροφοριών κατά το πρότυπο των εξεταστικών επιτροπών.

Τρίτη πρόταση είναι η δυνατότητα κλήσης και ακρόασης των επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων για θέματα που αφορούν στη διοίκηση των δικαστηρίων και στις λειτουργικές συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

Τέλος, με τη λήξη κάθε συνόδου προτείνεται να γίνεται συζήτηση επί της ετήσιας έκθεσης της επιτροπής στην κατεύθυνση ελέγχου των υπουργών για την υιοθέτηση ή μη των προτάσεων που θα καταθέτει η Επιτροπή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι είναι μείζων κατάκτηση ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της ΕΥΠ και πρότεινε να ζητηθεί να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε εξεταστική για να ερευνήσει εξαρχής την υπόθεση των υποκλοπών.

Με τις προτάσεις Κουβέλη συμφώνησε, από πλευράς ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, που έκανε σειρά βελτιωτικών αλλαγών, κυρίως στο θέμα της υποχρεωτικής κλήσης προς ακρόαση, ώστε να μη ανακύψουν ζητήματα παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών.

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η επιτροπή σε «κυτίο παραπόνων», αν παραμείνει η πρόταση για εποπτεία επί των αποφάσεων και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, επισήμανε η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), ενώ ο Μάκης Βορίδης (ΛΑ.Ο.Σ.) είπε ότι το σημαντικότερο για την αναβάθμιση της επιτροπής είναι να καταθέτει προτάσεις προς την εκτελεστική εξουσία.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s