«Καλλικράτης» ο νέος Καποδίστριας

Posted: 10 Ιανουαρίου 2010 by admin in Καλλικράτης, Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες:

Τη θεμελίωση 370 ισχυρών και αποτελεσματικών δημοτικών οργανισμών αντί των 1034 που υπάρχουν σήμερα εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης. Με τον τρόπο αυτό, όπως επεσήμανε, μειώνονται από 6000 σε 2000 τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις των δήμων. Παράλληλα, θεμελιώνονται 7 αντί των 13 κρατικών περιφερειών.

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι η κατανομή των πόρων θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια ενώ θα υπάρχει ενιαία στρατηγική και σχεδιασμός με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Όπως είπε ο υπουργός, μόνο έτσι θα γίνει η νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση όχημα πράσινης ανάπτυξης.

Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, θα υπάρχει αιρετός περιφερειακός άρχοντας και θα εγκαινιαστεί ο θεσμός του αντιπεριφειάρχη. Σημαντικός δε, θα είναι ο ρόλος της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

Εξάλλου, ιδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους νησιωτικούς δήμους – οι οποίοι αποτελούν το 25% των δήμων της χώρας – ενώ γενική αρχή είναι να μην υπάρξει γειτονιά και χωριό χωρίς πόρους που να απορρέουν και να σχετίζονται με τις ανάγκες του.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης, έως τώρα οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρέουν από τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, θα απορρέουν και από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, με τον τρόπο αυτό, τα δημοτικά έσοδα θα συνδέονται άμεσα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Συνήγορος του Δημότη» και e-ΚΕΠ

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο νέο θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη, ο οποίος θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία δημοτικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών τα οποία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα προσφέρουν άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών. Για το σκοπό αυτό οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους μία «έξυπνη» κάρτα, μέσω της οποίας θα μπορούν να αποκτούν άμεσα και χωρίς αναμονή κάποιο έγγραφο όπως για παράδειγμα ένα πιστοποιητικό. Παράλληλα θεσπίζεται ένα πρόγραμμα παροχής διοικητικών υπηρεσιών κατ’ οίκον, μέσω υπαλλήλων που θα επισκέπτονται τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Κατά τον υπουργό, θα υπάρχουν τρεις πυλώνες για τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι τρεις πυλώνες είναι οι εξής:

– Πόροι θα προέρχονται από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ

– Θα χρηματοδοτείται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, που είναι απαραίτητο για τη στελέχωση υπηρεσιών του ΟΤΑ

– Καθιερώνεται μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα τουλάχιστον ισοδύναμο με το αντίστοιχο της αυτοδιοίκησης που έχει το όνομα «Θησέας»

επίσης θα θεσπιστούν:

– Θεσπίζεται η δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των οργανισμών ΟΤΑ

– Θεσπίζεται η αυτοτελής οικονομική εποπτεία των Δήμων

– Υποχρεωτικό διπλογραφικό σύστημα στους Δήμους

– Αντικατάσταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑ με νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης!!!

– Δημιουργία συνηγόρου του πολίτη

– Μικρά και ευέλικτα ΚΕΠ σε κάθε γειτονιά με έκδοση “έξυπνης κάρτας” για το κάθε πολίτη… έκδοση πιστοποιητικών μέσω ATM ..

– Πρόγραμμα Διοικητικής Βοήθειας στο σπίτι

Σχόλια
 1. Ο/Η socratis2 λέει:

  Στους Δήμους να θεσπιστεί ο θεσμός του Γ.Γραμματέα που θα διορίζεται μεσω ΑΣΕΠ με 5ετη σύμβαση. Η κύρια αρμοδιότητά του να είναι η εποπτεία όλων των υπηρεσιών του Δήμου με έμφαση ως προς την νομιμότητα, την διαφάνεια και ανταποδοτικότητα στον πολίτη των δράσεων του . Θα μετέχει στην Δημαρχιακή επιτροπή συμβουλευτικά άνευ ψήφου αναφερόμενος στον Δήμαρχο και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για τις προτάσεις που θα προτείνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για επιψήφιση. Για τα Δημοτικά ΝΠΔΔ
  να θεσπιστεί ο θεσμός του Διοικητή/ Διευθύνοντος Συμβούλου διοριζόμενος ώς ανωτέρω, με μέλη του ΔΣ εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και πολίτες- δημότες με προσόντα συναφή με τους σκοπούς του Νομικού Προσώπου. Με τους δύο αυτούς θεσμούς ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ από τους εκάστοτε εκλεγμένους : 1/ η γνωστή και καταδικαστέα πελατειακή σχέση, αδιαφάνεια και διαφθορά θα περιοριστεί δραστικά ιδαίτερα στα ΔΝΠΔΔ και 2/ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε υψηλού επιπέδου νέους προσοντούχους που σε βάθος χρόνου 10ετίας θα δημιουργήσουν την σπονδυλική στήλη αξιόπιστης λειτουργίας των ΟΤΑ . Εξυπακούεται οτι σημαντική επεξεργασία πρέπει να γίνει πάνω στους δύο αυτούς άξονες.

 2. Ο Συνήγορος του δημότη κατά τη γνώμη μου δεν θα προσφέρει πολλά. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική υπογραφή και να μπορούν οι δήμοι να εξυπηρετούν εξ αποστάσεως τους δημοτες χωρίς εκείνοι καν να φτάνουν στα δημοτικά καταστήματα.

 3. Ο/Η Μενέλαος λέει:

  Ο Καλλικράτης μπαίνει στη ζωή μας πολύ βιαστικά και με σοβαρά λάθη. Να μερικά:
  Το πληθυσμιακό κριτήριο δεν μπορεί να βασίζται σε απογραφή του 2001. Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια και οι πληθυσμοί έχουν αλλάξει αριθμητικά, κοινωνικά και για πολλά άλλα κριτήρια. Πρέπει να αναβληθεί ο Καλλικράτης για το 2011 με νέα απογραφή και να γίνει νέα αξιολόγηση των κριτηρίων.
  Το περιβόητο κριτήριο (πρώτα ο πολίτης) δεν έχει τηρηθεί με τον απαιτούμενο σεβασμό. Έχουν καταργηθεί αξιόλογοι Δήμοι με μόνο κριτήριο την απαράδεκτη απογραφή του 2001, χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες τους οι οποίες πληρούν αξιόλογα κριτήρια, που όμως δεν ελήφθησαν υπόψη. Γιατί άραγε::: Ας μας απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, για την ορθότητα των αποφάσεών του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s