Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου

Posted: 8 Ιανουαρίου 2010 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία, οικονομία

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Ως μαθητευόμενοι μάγοι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν χθες στροφή στην οικονομική πολιτική, και αλλαγή του σχεδιασμού για τη μείωση του ελλείμματος, με μείωση του χρόνου επίτευξης των στόχων από την τετραετία στην τριετία.

Αυτή η στροφή πρακτικά σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο σφίξιμο της ζώνης για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια είναι τα συνήθη υποζύγια, αλλά και οι μόνιμοι καλοπληρωτές των όποιων αστοχιών και λανθασμένων πολιτικών των κυβερνώντων.

Φυσικά η στροφή αυτή προκαλεί και πολλά ερωτήματα που χρίζουν άμεσων απαντήσεων. Είναι ή δεν είναι απάντηση στην κρίση η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συμβασιούχων;

Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται άμεσα ρευστότητα η αγορά και πώς θα επιτευχθεί αυτή όταν στραγγαλίζονται μισθοί και συντάξεις;

Είναι δίκαιο ή άδικο να επιβάλλονται και πάλι έμμεσοι φόροι σε ποτά και τσιγάρα, όταν οι μισθοί είναι καθηλωμένοι;

Είναι δίκαιο να παραμένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες και να επιχειρούνται επικοινωνιακά τερτίπια για να πεισθούν οι πολίτες ότι θα επέλθει κάποτε δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα;

Και αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα γιατί αν πάμε στα όσα ακούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για κοινωνική δικαιοσύνη, για κοινωνικό κράτος, για διαφάνεια, για αξιοκρατία, για στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη κ.ο.κ. τότε είναι βέβαιο ότι το μόνο που θα αισθανθούμε είναι οργή και αγανάκτηση.

Ας το καταλάβουν λοιπόν καλά στην κυβέρνηση, ότι το μόνο που έκαναν χθες είναι να επιστρέψουν στην αποτυχημένη πολιτική της ΝΔ, που το μόνο που «πέτυχε» ήταν να οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, αφού στραγγίζοντας την αγορά πέτυχε να μειωθούν τα έσοδα του κράτους, τόσο από το ΦΠΑ, όσο και από τη φορολογία εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων, που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται τραγικά.

Δυστυχώς και η σημερινή «σοσιαλιστική» κυβέρνηση επέλεξε να σκύψει το κεφάλι στις επιταγές της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε. και να εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές, αφού, αντί να βρει τρόπους φορολόγησης των εχόντων και κατεχόντων, επέλεξε να τα βάλει και πάλι με τα λαϊκά στρώματα, θυμίζοντας εποχές Σημίτη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία στο σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προέρχεται από το οικονομικό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού.

Δυστυχώς οι κυβερνώντες επιχειρούν να σταματήσουν τις σπατάλες στο δημόσιο, με μείωση ή πάγωμα των μισθών των απλών υπαλλήλων, αντί να βάλουν τέλος στο πάρτι της σπατάλης στη δημόσια τηλεόραση, στους δημόσιους οργανισμούς και στα νοσοκομεία.

Παράλληλα οι συντάκτες του φορολογικού νομοσχεδίου δεν κατάλαβαν δυστυχώς, ότι με μέτρα τύπου συλλογής αποδείξεων ή με το να βάζουν όλους τους επαγγελματίες στο ίδιο τσουβάλι, θεωρώντας τους φοροφυγάδες, δεν φέρνουν φορολογική δικαιοσύνη και δεν δημιουργούν φορολογική συνείδηση.

Δεν κατάλαβαν ότι θα πρέπει να στήσουν αδιάφθορους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να θεσπίσουν πλαίσιο για τους ελέγχους το οποίο δεν θα γίνεται «λάστιχο» και δεν θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους ελεγκτές, για να πληρώσουν επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα όσοι οφείλουν, και όχι όσοι είναι εύκολοι στόχοι των κυβερνήσεων.

Και επειδή τα λόγια είναι περιττά, ας το καταλάβουν μια και καλή στην κυβέρνηση και ας το κάνουν σημαία τους στις επαφές με τα κοράκια της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., ότι μόνο με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μέσα από πολιτικές ανάπτυξης μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Όλα τα άλλα μας βάζουν σε έναν φαύλο κύκλο που θα έχει μόνιμα τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, με μεγάλα ελλείμματα, με μεγάλη ανεργία και με μόνιμες κοινωνικές αναταραχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s