Το σχέδιο «Καποδίστριας ΙΙ» στο Υπουργικό Συμβούλιο

Posted: 8 Ιανουαρίου 2010 by admin in Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση
Ετικέτες: , ,

Αντιμέτωπη με έναν μάλλον πενιχρό απολογισμό έργου στις 95 ημέρες της εξουσίας της-όπως εκτιμάται- η κυβέρνηση επείγεται να δρομολογήσει τις θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικώς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεδριάσει την Κυριακή το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, «για να συζητήσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα «Νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση»», όπως ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Την πρόταση νόμου θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος στη συνέχεια θα καλέσει σε δημόσια διαβούλευση τα πολιτικά κόμματα, την ΚΕΔΚΕ την ΕΝΑΕ αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να καταθέσει απόψεις και θέσεις, για το νέο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας, τη θεσμική ανασυγκρότηση του Κράτους και τη λειτουργική αναδόμηση της κρατικής μηχανής.

Στόχος της κυβερνητικής ηγεσίας είναι η πρόταση να γίνει νόμος του Κράτους, το αργότερο, ως τις αρχές Ιουνίου, καθώς έχει δεσμευθεί πως οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν με τον λεγόμενο «Καποδίστρια ΙΙ» σε πλήρη ισχύ.

Ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε ακροθιγώς την ηγεσία της κυβέρνησης για τις κατευθύνσεις της πρότασης που θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποίαν η «μερίδα του λέοντος» ανήκε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Ο τελευταίος παρουσίασε προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής, με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου έχει δεσμευθεί για την αναβάθμισή της, ώστε να αποτελέσει έναν αποφασιστικό παράγοντα επιβολής της διαφάνειας στα δημόσια πράγματα.

Ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε επίσης προτάσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση-ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

πηγή: Ναυτεμπορική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s