μια διδακτική εικόνα

Posted: 22 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κοινωνία
Ετικέτες: , ,

Θα ήθελα σήμερα να γράψω ένα χρονογράφημα για τον Κώστα Νίτσο. Τον επί 40 χρόνια διευθυντή των «ΝΕΩΝ», που και τώρα ακόμη, με συμπληρωμένα τα 89 χρόνια του, εξακολουθεί να δουλεύει σκληρά και να προσφέρει στην τέχνη, στον τόπο, σπουδαία πράγματα! Το πιο πρόσφατο απ΄ αυτά: στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ως πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», οργάνωσε την πέμπτη έκθεση «Νέων Χαρακτών», στην οποία πήραν μέρος 39 νέοι καλλιτέχνες, με 71 έργα!

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας έχει το προνόμιο να κατέχει ένα από τα τελευταία έργα του Α. Τάσσου. Το έργο, χαραγμένο σε ατόφιο πλάγιο ξύλο, δείχνει τον Μαρίνο Αντύπα, στεφανωμένο από τα υψωμένα δρεπάνια των εξεγερμένων αγροτών του Κιλερέρ, το 1910.

Ωστόσο, ο «Μαρίνος Αντύπας», κατ΄ εξοχήν πίνακας της απελευθέρωσης των αγροτών της Θεσσαλίας, βρίσκεται «φυλακισμένος», από το 1992, σε αποθήκη της Πινακοθήκης!

Μια πρόταση: ο Δήμος Λάρισας να διαθέσει σε προσιτή τιμή, σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της Θεσσαλίας, γνήσια και πιστά εκτυπώματα του έργου. Αυτό το έργο, υψηλής τέχνης και ιστορικής σημασίας, πρέπει να συνδιαλέγεται με την κοινωνία, για την οποία έγινε. Ο δολοφονημένος Αντύπας, με τους νικητές αγρότες, θα είναι η πιο διδακτική εικόνα για τον λαό της Θεσσαλίας.

πηγή: Τα Νέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s