Διαβεβαιώσεις για έλλειμμα στο 8,7%

Posted: 17 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία, οικονομία
Ετικέτες:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να θέσει το δημόσιο έλλειμμα υπό έλεγχο και να ξεκινήσει τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, ενώ έκανε λόγο για «επιθετική μείωση του ελλείμματος στο 8,7%».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «το ελληνικό σχέδιο μείωσης του ελλείμματος είναι πιο επιθετικό από αυτό της Ιρλανδίας», αποδεχόμενος ότι » τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν ακόμα πείσει τις αγορές ή τους οίκους αξιολόγησης». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει χρόνος μέχρι το Μάρτιο», οπότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, «προκειμένου να πειστούν όλοι ότι τα μέτρα θα είναι επιτυχή».

«Η κυβέρνηση εξελέγη με ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, το φορολογικό σύστημα που είναι άδικο και αναποτελεσματικό, το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας, το οποίο μόνο θεωρητικά είναι δημόσιο, στην πραγματικότητα όμως κοστίζει πολύ στην μέση ελληνική οικογένεια» δήλωσε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνει κανείς. Πρέπει να εξασφαλίσει συναίνεση, να οικοδομηθούν πολιτικές συμμαχίες γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει αυτή τη σημαντική ομιλία. Ανοίγοντας διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να τους έχουμε μαζί μας στις σημαντικές αλλαγές που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι κυρίως πρόβλημα αξιοπιστίας. «Αν δει κανείς τις επιλογές που κάνουμε με αντικειμενική κρίση, θα δει ότι πρόκειται για κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση. Για πολύ θαρραλέες κινήσεις. Αυτό που επισκιάζει την κρίση από την πλευρά κάποιων αναλυτών και των αγορών είναι το θέμα της αξιοπιστίας όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε.

«Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε με την ψήφιση του νόμου για την ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας ώστε να την απαλλάξουμε από οποιαδήποτε δυνητική πολιτική ανάμιξη» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσέθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ανησυχίες για την ανάγκη προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ ή την ΕΕ για προσωρινή οικονομική βοήθεια θα εξανεμιστούν και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας να αποτύχουμε ή να επιτύχουμε».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν βασίζεται στις εγγυήσεις αποτροπής της χρεοκοπίας των χωρών μελών της ευρωζώνης, αλλά «πριν η Ελλάδα χρειαστεί να κινηθεί προς τις διεθνείς αγορές το επόμενο έτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δείξει ότι έχει προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στους μισθούς του δημοσίου, ότι έχει αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, ότι έχει προστατέψει τα φτωχότερα νοικοκυριά και ότι έχει αρχίσει να ωφελείται από την αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Σε συνέντευξή του στο Reuters o κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τον Ιανουάριο του 2010 η Ελλάδα θα προχωρήσει στο δανεισμό περίπου 52-53 δισ. ευρώ, ποσό που αντανακλά περίπου το 10% των συνολικών δανειακών αναγκών της για το 2010. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το 25% του συνολικού δανειακού προγράμματος θα εκτελεστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κατά τα λοιπά, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg και στο περιοδικό Economist τα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ελλείμματος. Στη συνέχεια αναμένεται να παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με θεσμικούς επενδυτές, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με το βρετανό ομόλογό του, Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Συνάντηση με Κριστίν Λαγκάρντ

Την Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τη γαλλίδα ομόλογό Κριστίν Λαγκάρντ. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από άλλο οίκο αξιολόγησης. Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι οι τραπεζίτες θα δεχθούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ειδικά αυτά που αφορούν στα μπόνους απάντησε: «Δεν τίθεται θέμα εάν τα αποδέχονται ή όχι».

Ο Γ. Παπανδρέου στο BBC

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας και να συγκρουστεί με τη συστηματική διαφθορά εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ΒΒC. «Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και πως θα το πληρώσουμε αλλά αυτό θέλουμε να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Nooz.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s