Διχασμένοι οι βουλευτές για τη μείωση των αποδοχών τους

Posted: 17 Δεκεμβρίου 2009 by admin in ΒΟΥΛΗ, ΚΚΕ, ΝΔ, Πασοκ, Πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ, κοινωνία, οικονομία

Με δηλώσεις του τύπου «θα κλείσουμε τα γραφεία μας στις εκλογικές μας περιφέρειες» και «δεν τα βγάζουμε πέρα» αντέδρασαν ορισμένοι βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για μείωση των αποδοχών Πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών. Αν και δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αν θα είναι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 10% ή αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, οι βουλευτές χωρίστηκαν ήδη σε δύο ομάδες. Σε αυτούς- κυρίως πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ- που δεν θέλουν να ακούσουν για μείωση των αποδοχών τους και στους άλλους- κυρίως βουλευτές του ΠαΣοΚ- που δηλώνουν δημοσίως «έτοιμοι για θυσίες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης ο πρώην υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης που δηλώνει ότι «πρέπει εμείς πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα» για τα επώδυνα αλλά δίκαια μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. ΄Η ακόμη ο βουλευτής κ. Ι. Διαμαντίδης του ΠαΣοΚ που δηλώνει ότι και οι βουλευτές «είναι πολίτες και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην έξοδο από την κρίση που μας κληροδότησε η ΝΔ». ΄Η ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ κ. Κ. Γκιουλέκας που σημειώνει «ότι πρώτοι θα συμβάλουμε στις θυσίες». Από εκεί και πέρα όμως τα πράγματα για τους βουλευτές σοβαρεύουν.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σ. Κεδίκογλου προειδοποιεί ότι αν υπάρξει μείωση αποδοχών βουλευτών τότε «δεν τα βγάζω πέρα» και ετοιμάζεται, όπως είπε, «να κλείσω το γραφείο μου στην περιφέρεια και να δέχομαι τους πολιτικούς μου φίλους στη Βουλή». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας τέτοιας απόφασης, αφού όπως σημειώνει το Δ΄ Ψήφισμα καθορίζει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτοτελή φορολόγηση 5%: «Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το ψήφισμα η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης της ΝΔ υπενθυμίζει ότι υπήρξε επί υπουργίας του κ. Ι. Παπαθανασίου μείωση μισθών των βουλευτών κατά 5% και ότι με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είναι πολύ πιθανόν οι βουλευτές να υποστούν διπλή μείωση, με την αυξημένη φορολόγηση των αποδοχών που ακολουθεί. Ο κ. Αν. Καρυπίδης, βουλευτής ΝΔ Σερρών, έβγαλε χαρτί και μολύβι και λογάριασε πόσο πληρώνει για τα γραμμάτια, πόσο πληρώνει για τη βενζίνη και τη συντήρηση των γραφείων του στις Σέρρες και στην Αθήνα και βρίσκει ότι οικονομικά δεν τα βγάζει πέρα. Ο πρώην υπουργός κ. Ν. Δένδιας είπε ότι «έτσι και αλλιώς οικονομικά μπαίνω μέσα, ας είναι καλά η δικηγορία», ενώ ο πρώην υφυπουργός κ. Κ. Τασούλας υπενθυμίζει ότι η βουλευτική ιδιότητα δεν συνιστά επάγγελμα, αλλά αιρετό και διαρκώς φευγαλέο αξίωμα.

Τ ο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Ι. Κουτσούκος αντέδρασε με χιούμορ λέγοντας ότι «εγώ θα ζητήσω τον μισθό που έπαιρνα ως υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών» . Η κυρία Φωτεινή Πιπιλή καλεί τον Πρωθυπουργό να μειώσει αντίστοιχα και τους μισθούς των νομαρχών και των δημάρχων. Ο κ. Φ. Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το μέτρο δίκαιο. Ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Στυλιανίδης , τέλος, απλώς υπενθυμίζει ότι ο υπουργός δεν παίρνει μισθό αλλά αποζημίωση, τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού η Δημοκρατία στοιχίζει. Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν τον μισθό τους στο κόμμα.

πηγή: Το Βήμα

Σχόλια
  1. Ο/Η Μάγειρας λέει:

    σε κάτι τέτοια φαίνεται το ποιόν των βουλευτών, ποιοι πάνε για τη χώρα και ποιοι πάνε για τη μάσα…

  2. Έχει πολύ πλάκα με τόσο λεφτά. Μερικοί το έχουν καταντήσει επάγγελμα. Λίγο να γίνουν επρικοπές. Ο μισθός των Ελλήνων βουλευτών είναι μόλις 15% μικρότερος από των Γάλλων συναδέλφων τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s