Τέλος για τις επιταγές στη Βρετανία από το 2018

Posted: 16 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Γενικά

Ελευθεροτυπία

Αρκετός καιρός πέρασε από την πρώτη εμφάνιση της επιταγής, το μακρινό 1833 και έτσι οι βρετανικές τράπεζες αποφάσισαν να κάνουν τις επιταγές ιστορική ανάμνηση, αντικαθιστώντας τες με πιο σύγχρονους τρόπους πληρωμής, αρχής γενομένης από το 2018.

Όπως αναφέρει το θεσμικό όργανο που διακανονίζει τις πληρωμές στη Βρετανία, το διοικητικό συμβούλιο του “Βρετανικού Συμβουλίου για τις Πληρωμές”, η 31η Οκτωβρίου του 2018 θα “πρέπει να είναι η καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης της επιταγής από την αγορά».

Σύμφωνα με το συμβούλιο, τον 21ο αιώνα υπάρχει πιο σύγχρονος τρόπος πληρωμών και “έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου η οικονομία εν τω συνόλω της να επωφεληθεί από την κατάργηση της επιταγής”.

Ήδη τα τελευταία δέκα χρόνια η χρήση της επιταγής έχει μειωθεί ενώ πιο δημοφιλής έχουν γίνει οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών αλλά και αυτές μέσω διαδικτύου. Σε σύγκριση με το 1990 στη Βρετανία πέρυσι κυκλοφόρησαν 7,1 εκατομμύρια επιταγές λιγότερες, ενώ εδώ και καιρό δεν γίνονται αποδεκτές από πολλούς εμπόρους λιανικής.

Ο αντίλογος υποστηρίζει πως μια τέτοια κίνηση θα αναγκάσει τους καταναλωτές να κρατάνε σπίτι τους μεγάλες ποσότητες χρημάτων με κίνδυνο ληστείας ενώ ακόμα οι γηραιότεροι δεν θα μπορέσουν να εξοικειωθούν εύκολα με τις νέες τεχνολογίες.

Παρόλα αυτά, οι τραπεζίτες εμφανίζονται ανένδοτοι και θέλουν -ακριβώς όπως έγινε πράξη στη Σουηδία και στη Νορβηγία- η ερχόμενη γενιά των Βρετανών να είναι πλέον «απαλλαγμένη» από τις επιταγές και το πρόβλημα των ακάλυπτων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s