Πέντε μετεωρολογικοί κλωβοί στη Λάρισα

Posted: 7 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Περιβάλλον, κοινωνία
Ετικέτες:

Υγιεινότερα θα μπορούν να είναι πλέον τα φρούτα της Αγιάς, με την επιτυχή εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μετεωρολογικών κλωβών στην περιοχή, που θα έχουν δορυφορική σύνδεση. Οι κλωβοί προβλέπουν τον καιρό, έτσι ώστε οι αγρότες να αποφεύγουν το άσκοπο ράντισμα.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα, που είναι πρωτοβουλία της Νομαρχίας Λάρισας, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να είναι καθαρότερα τα προϊόντα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει ο παραγωγός περισσότερες αγορές.

Η τοποθέτηση μετεωρολογικών κλωβών αποτελούν αίτημα της επαρχίας για δεκαετίες. Πριν τρία έτη, μετά από έντονη διεκδίκηση του Προγράμματος, από το νομάρχη Λάρισας, κ. Λ. Κατσαρό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδότησε την εγκατάσταση τους. Σήμερα τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά.

Με την τοποθέτηση των κλωβών, οι αγρότες γνωρίζουν πλέον για τη θερμοκρασία, την υγρασία την έλευση βροχόπτωσης, χιονιού ή παγετού, την ημερήσια εξάτμιση του νερού, αλλά και τους ψεκασμούς που πρέπει να κάνουν προκειμένου να προγραμματίσουν τις γεωργικές τους εργασίες στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Πρόκειται για πυργίσκους με δορυφορικές κεραίες, πομπό μεγάλης εμβέλειας, ηλιακό κύτταρο καθώς και άλλα συστήματα. Υπάρχει μια κεντρική μονάδα, που συλλέγει τα στοιχεία, που στέλνουν οι σταθμοί και λειτουργεί αυτόματα, αλλά και συνεχόμενα.

Επιπλέον, με την εγκατάσταση των κλωβών στην περιοχή της Αγιάς, αποκαθίσταται το οικοσύστημα, ώστε τα ωφέλιμα έντομα να είναι αυτά που θα καταπολεμούν τα επιβλαβή, και όχι τα φυτοφάρμακα. Ακόμα, δόθηκε το πράσινο φως, να κατοχυρωθούν ως προϊόντα με ονομασία προέλευσης, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερες τιμές, καλύτερη απορρόφηση και δυνατότητα να επιδοτηθούν Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά και προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Λάρισας.
Ελευθεροτυπία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s