Ο Γ. Παπανδρέου επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κοπεγχάγη

Posted: 7 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Περιβάλλον, Πολιτική, κυβέρνηση
Ετικέτες: , ,

Ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί της ελληνικής αποστολής στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης στη διάρκεια ενημέρωσης των βουλευτών κι ευρωβουλευτών για τις ελληνικές θέσεις.

Στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται το διάστημα 7-18 Δεκεμβρίου, με στόχο να καθοριστεί η νέα διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Θα μετάσχουν επίσης έξι βουλευτές, δύο από τη συμπολίτευση και τέσσερις από την αντιπολίτευση, τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η WWF και η Greenpeace, καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα ναυτιλίας, γεωργίας και οικονομικών.

Περισσότεροι από 105 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο Μπαράκ Ομπάμα, έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στη διάσκεψη.

Η Ελλάδα υπέρ της συμφωνίας

Αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις ενώπιον των βουλευτών και ευρωβουλευτών που θα είναι παρόντες στη σύνοδο ,ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους». Υπενθύμισε επίσης τις μονομερείς δεσμεύσεις της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ειδικότερα για τον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια συνολική συμφωνία για όλες τις χώρες και όχι μονομερείς δεσμεύσεις από την ΕΕ ή από άλλη ομάδα χωρών, οι οποίες θα έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα στις μη δεσμευόμενες χώρες, εις βάρος της Ελλάδας.

Στη διάρκεια της συνόδου, η ελληνική πλευρά προγραμματίζει εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των σοσιαλιστών ηγετών που θα είναι παρόντες στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο σύνδεσης της συνόδου με την πορεία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε για τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ούτε για τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και TGI, ο προγραμματισμός των οποίων θα προχωρήσει κανονικά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τέλος υπογράμμισε ότι το κόστος της ελληνικής αποστολής θα περιοριστεί στη μετακίνηση 30 περίπου ανθρώπων, πολιτικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων.

Στην ενημέρωση του κ Κουβέλη ήταν παρόντες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Μερεντίτη και Γ. Δριβελέγκας, , ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θ, Σκυλακάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος Τ. Κρομμύδας.

TO BHMA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s