Αισιοδοξία UNEP για συμφωνία στην Κοπεγχάγη

Posted: 7 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Γενικά
Ετικέτες: , , ,

Μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τους διαπραγματευτές από την επίτευξη νέας συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατη η επίτευξη μιας συμφωνίας στη Κοπεγχάγη λέμε ότι, απλά, κάνουν λάθος» δήλωσε ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), Έιτσιμ Στάινερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Απέχουμε λίγο από την επίτευξη συμφωνίας».

Η UNEP και ο βρετανός ειδικός για το κλίμα σερ Νίκολας Στερν υποστηρίζουν ότι το χάσμα μεταξύ των προτεινόμενων μέχρι σήμερα μειώσεων των εκπομπών και αυτών που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα χειρότερα έχει περιοριστεί σε λίγα δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κόσμος πρέπει να στοχεύσει σε ανώτατο όριο εκπομπών 44 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων το χρόνο μέχρι το 2020. Στην έκθεση, διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι αν εκπληρωθούν πλήρως οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις των χωρών, θα επαρκούν για μείωση των εκπομπών στα 46 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως.

Οι εκπομπές ανέρχονται σήμερα σε περίπου 47 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με την έκθεση και χωρίς μειώσεις, θα ανέλθουν σε 55 ή και περισσότερα δισεκατομμύρια τόνους, ετησίως, το 2020.

Ο επικεφαλής της UNEP είπε ότι οι περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών στις αερομεταφορές και τη ναυσιπλοΐα καθώς και η ευρύτερη χρήση των δασών για κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να συντελέσουν στην κάλυψη της απόστασης μεταξύ των υπεσχεθέντων και των αναγκαίων.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η απόσταση μεταξύ της άποψης των επιστημόνων για το τι πρέπει να γίνει και των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι. «Μπορούμε να πούμε ότι απέχουμε λίγους γιγατόνους από την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, που θα θέτει στόχο τους 44 γιγατόνους το 2020».

Ο επικεφαλής της UNEP υποστηρίζει ότι ένα ρεαλιστικό νούμερο για το σημερινό χάσμα μεταξύ των δεσμεύσεων των 190 χωρών και του τι χρειάζεται στο τέλος της διάσκεψης για να θεωρηθεί αυτή επιτυχής είναι πιθανά γύρω στους 2 γιγατόνους.

«Αυτό δείχνει ότι, αν οι ηγέτες επιθυμούν να διαπραγματευθούν μια συμφωνία, έχουν τα μέσα να το κάνουν και να το κάνουν με τρόπο που να επιτρέψουν μια συμφωνία στο τέλος της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη», κατέληξε ο Ε. Στάινερ.

Ελευθεροτυπία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s