Δημόσιος έλεγχος της ΕΥΑΘ

Posted: 1 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: ,

Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Λάρισας, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Ιωάννη Ζιώγα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης, Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε, ότι υπήρξε και θα παραμείνει δέσμευση της νέας Κυβέρνησης ο δημόσιος έλεγχος της εταιρείας.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε, ότι όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ζητούσε την άμεση δημοσιοποίηση των όρων δημοπράτησης του πακέτου μετοχών καλώντας την προηγούμενη Κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας.

Υπενθύμισε δε, ότι με την 129 απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αποφασίστηκε η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή μετοχών κυριότητας του δημοσίου, που αντιστοιχούν περίπου σε ποσοστό 23% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ, μέσω δημοσίου διεθνούς διαγωνισμού δύο σταδίων με προεπιλογή.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σαχινίδης, έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα.

“Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν τρία μετοχικά σχήματα.

Η διαδικασία προέβλεπε ότι μέχρι τις 14 Οκτωβρίου του 2009 οι υποψήφιοι επενδυτές θα υπέβαλαν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 οι υποψήφιοι επενδυτές ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης αναστέλλεται λόγω προκήρυξης εκλογών”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαχινίδης είπε, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούσε, ότι από τη διάθεση του 23% του μετοχικού κεφαλαίου θα αντλούσε περίπου 65 με 70 εκατομμύρια ευρώ.

“Ήταν μια απόφαση, η οποία είχε καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν ήταν σε κανέναν άλλο σχεδιασμό”, σημείωσε ο Υφυπουργός.

Ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε, ότι η δέσμευση για τη διακοπή της διαδικασίας, που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραμένει ίδια και σαφής.

“Στο πρόγραμμά μας για την Πράσινη Ανάπτυξη εμείς ξεκάθαρα προσδιορίζουμε, ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν. Είναι ένα φυσικό αγαθό σε ανεπάρκεια, ανεπάρκεια που τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να αποβεί εκρηκτική”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε, ότι η πολιτική της Κυβέρνηση στηρίζεται στη θέση, ότι η οικονομία των φυσικών πόρων αποτελεί προτεραιότητα του νέου μοντέλου ανάπτυξης.

“Είναι το μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης, που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα και όχι ως βαρίδι”, σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Σαχινίδης είπε, ότι με το ν.3199/2003, που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2000/60/ΕΕ, ορίστηκε η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

“Η υπηρεσία αυτή έχει την ευθύνη κατάρτισης εθνικών προγραμμάτων για την προστασία και τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας. Καταρτίζει την ετήσια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου, παρακολουθεί σε εθνικό επίπεδο την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων και εισηγείται γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, ενώ παρακολουθεί και ελέγχει τις διευθύνσεις υδάτων και περιφερειών.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της υδατικής πολιτικής και της εναρμόνισής της με άλλες συναφείς πολιτικές, αποτελεί δέσμευσή μας η ενεργοποίηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων και των αντίστοιχων περιφερειακών διευθύνσεων υδάτων”, διευκρίνισε ο Υφυπουργός.

Τέλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση, επιχειρήσεις, όπως η Ε.Υ.Α.Θ., που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου για την κατοχύρωση του κοινωνικού και αναπτυξιακού τους ρόλου.

Συμπλήρωσε δε, ότι η νέα Κυβέρνηση θα επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην επέκταση του δικτύου της Ε.Υ.Α.Θ. για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s