Σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Posted: 1 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Περιβάλλον, Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες:

Πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Ευρώπη, θα αναλάβει η κυβέρνηση μετά την Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Στην παρέμβασή της στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου η υπουργός προειδοποίησε ότι η Μεσόγειος θα πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις τηε κλιματικής αλλαγής.

Η υπουργός περιέγραψε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν, όπως είπε, υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65%, αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού λιγνίτη, αλλά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου.

Επίσης, νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με έμφαση στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, ενημέρωση-πληροφόρηση για τις επιπτώσεις των επιλογών των πολιτών στο περιβάλλον.

Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ.Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η εξίσωση της προστασίας του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών δεν έχει λύση αν δεν υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ερώτημα, όπως είπε, είναι αν μπορούμε να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες με γρήγορη απεξάρτηση από το λιγνίτη, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, όχι χρήση λιθάνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας και όχι υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό βήμα την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο εντάχθηκαν και οι αρμοδιότητες για την ενέργεια, τόνισε ότι στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει πλαίσιο συναίνεσης και επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα μας δεν έχει σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό με δεσμευτικούς στόχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι.Κωστόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές, η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και πιθανόν τα πυρηνικά μπορούν να δώσουν λύση στην ηλεκτροπαραγωγή, με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 70%.

Ο επικεφαλής της WWF Ελλάς Δ.Καραβέλας ανέφερε εξάλλου ότι για κάθε μονάδα ΑΕΠ η χώρα μας παράγει 37% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και ότι έχει φτάσει η ώρα να περάσουμε από τη ρητορεία περί πράσινης ανάπτυξης στην πράξη.

TO BHMA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s