Σώστε τα «λαχανί ανθρωπάκια»

Posted: 1 Δεκεμβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: ,

Σχόλιο του Φοίβου Καρζή για τη χυδαία επίθεση συνδικαλιστών της ΔΕΗ

Mέσα στον καταιγισμό των άλλων γεγονότων πέρασε απαρατήρητο. Αλλά δεν έπρεπε. Μια μικρή συνδικαλιστική ομάδα, εντελώς δευτερεύουσα και ασήμαντη κατά τα άλλα, ακόμη και μέσα στο εργασιακό πλαίσιο όπου δραστηριοποιείται, εξαπέλυσε τη σφοδρότερη (και ασφαλώς τη χυδαιότερη) επίθεση που έχει έως τώρα δεχθεί υπουργός. Χωρίς να υπάρχει κρίση, χωρίς να υπάρχει ένταση, έτσι απλώς χωρίς πρόγραμμα.

Ούτε οι λιμενεργάτες (που έχουν και μια φήμη για την αθυροστομία τους), που ήταν σε απεργία και πόλεμο για το λιμάνι, δεν διανοήθηκαν να βγάλουν τέτοια ανακοίνωση σε βάρος της Λούκας Κατσέλη, όπως αυτή που εκδόθηκε από το Σύλλογο Μηχανικών Τεχνικής Εκπαίδευσης της ΔΕΗ κατά της Τίνας Μπιρμπίλη. Είναι οι μηχανικοί που δεν έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο – είναι απόφοιτοι ανωτέρων σχολών, αλλά ανέλαβαν να βγάλουν τη “βρώμικη” δουλειά.

Το “βρώμικη” δεν είναι τρόπος του λέγειν. Η κεντρική ιδέα αναφέρεται ρητά: “κάτω τα χέρια από το λιγνίτη”. Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν είναι ίσως η καλύτερη ιδέα, αλλά πάντως είναι μια θεμιτή στάση. Αυτό που ήταν εντελώς αθέμιτο, πέρα από κάθε φαντασία, ήταν το ύφος της επίθεσης.

Η κα Μπιρμπίλη στοχοποιείται προσωπικά: δεν τους αρέσει το “ροκ στυλ” της, της εξηγούν ότι η υπόθεση της ενέργειας “δεν είναι εντελβάις και ορχιδέες”, την καλούν να μην θεωρήσει την ανοχή τους αδυναμία (ποιοί; οι κατώτεροι μηχανικοί μιας επιχείρησης που εποπτεύεται από το υπουργείο της;), χαρακτηρίζουν τους συνεργάτες της “λαχανί ανθρωπάκια” και την προειδοποιούν ότι “αν χρειαστεί ξέρουν από ροκ και παίρνουν και διδακτορικό του πεζοδρομίου”.

Για το πεζοδρόμιο, το ύφος της ανακοίνωσης δεν αφήνει καμμία αμφιβολία. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το πώς (όσο λουδοβίκεια αντίληψη κι αν έχουν για τον εαυτό τους οι συνδικαλιστές) τόλμησαν να προχωρήσουν σε αυτή την επίθεση.

Πρώτον: γιατί η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Οι συνδικαλιστές θέλουν να τρομάξουν τις πολιτικές ηγεσίες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν απευθείας αναφορά στο Γιώργο Παπανδρέου, όπως στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεύτερον: γιατί τρόμαξαν οι ίδιοι από την προοπτική της κατάρρευσης της δικής τους επιρροής όχι μέσα από μια διαδικασία αμοιβαία φθοροποιού καθημερινής σύγκρουσης, όχι μέσα από το ροκάνισμα των προπυργίων που είχαν εγκαταστήσει στο σύστημα, αλλά μέσα από την πλήρη παράκαμψή του, με πολιτικό τρόπο, “από τα πάνω”.

Και τρίτον: γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η έκβαση της προσπάθειας θα κριθεί στην αρχή της. Ο συσχετισμός των δυνάμεων θα καθοριστεί πριν καθίσουν στο τραπέζι – για την ακρίβεια, από τη δυνατότητα των άτυπων πόλων εξουσίας, χωρίς αρμοδιότητα, αλλά με εγκατεστημένη ισχύ, να φέρουν στο τραπέζι την πολιτική ηγεσία (και όχι μόνο στο υπουργείο Περιβάλλοντος) για να συζητήσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Τα πράγματα είναι απλά: εδώ συζήτηση σημαίνει συναπόφαση, και συναπόφαση δεν είναι προϊόν διαλόγου, αλλά αποδοχή της συνδιοίκησης. Αυτό θέλουν τα κατεστημένα σε όλους τους χώρους: συνδιοίκηση. Την είχαν κατακτήσει και δείχνουν πόσο αποφασισμένα είναι να την διεκδικήσουν λυσσαλέα.

Γι’ αυτό η αναμέτρηση είναι τόσο κρίσιμη, πολύ πέρα και πάνω από τη ΔΕΗ. Γι’ αυτό για την κυβέρνηση και για την κοινωνία σήμερα δεν υπάρχει περισσότερο απειλούμενο είδος, που πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί, από τα “λαχανί ανθρωπάκια”.

Σχόλια
  1. Όσο κι αν έχουν σε θέματα αρχής δίκιο, σίγουρα δεν έχουν δίκιο στον τροπο που κινούνται. Όλοι οι συνδικαλιστές -αριστερής έμπνευσης- επιτίθενται ακριβώς γιατι φοβούνται ότι θα χάσουν τον κομματικό έλεγχο (ή επειδή αυτός μειώθηκε, θέλουν ναακτήσουν την επιρροή του).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s