Συστάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος προς τη ΔΕΗ

Posted: 24 Νοεμβρίου 2009 by admin in Περιβάλλον
Ετικέτες: , ,

Θα πρέπει το υπουργείο περιβάλλοντος εκτός από τις συστάσεις να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την ΔΕΗ και ειδικά στην Πτολεμαΐδα όπου η κατάσταση είναι τραγική από τους ρύπους.

σχετικά:

http://kepe.air-quality.gr/xartis.html

http://www.kozan.gr/news.php?extend.4836

 

Την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία ζητά από τη ΔΕΗ το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας-Κοζάνης και τις καταγγελίες για ρύπανση της περιοχής από τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου και του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης

Συγκεκριμένα το υπουργείο έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και να περιορίσει τη δραστηριότητα των εργολάβων στα Ορυχεία.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατόπιν εντολής του, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων. Όπως διαπιστώθηκε, οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδιακών ρύπων ήταν αποτέλεσμα των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών (πλήρης άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.α) που επικράτησαν στη περιοχή, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, μετά από βλάβη, δύο Ατμοηλεκτρικών Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι παραμένει δεδομένη η θέση για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.

Ελευθεροτυπία

Σχόλια
  1. Ο πρώτος ρυπαντής στη χώρα κάποτε πρέπει να συμορφοθεί με το ανθρώπινο δικαίωμα των κατοίκων σε μία ασφαλή και υγειή διαβίωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s