Δύο φάσεις για τον Καποδίστρια 2

Posted: 23 Νοεμβρίου 2009 by admin in Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: ,

Στην αρχή θα προταχθεί το θεσμικό μέρος των αλλαγών για τη διοικητική δομή και τη θεσμοθέτηση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Κατόπιν θα τεθούν σε διαβούλευση οι συνενώσεις και τα όρια των δήμων.

Ηδη η επιστημονική επιτροπή που έχει ορίσει ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, για τη νέα «αρχιτεκτονική» του κράτους και της αυτοδιοίκησης, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της και αναμένεται σύντομα να παραδώσει την τελική της πρότασή στον υπουργό.

Αν και η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για τα νέα όρια των δήμων στηρίζεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την οποία έχουν συμφωνήσει αρκετές τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, έχουν καταγραφεί αρκετές αντιδράσεις δημάρχων που υποστηρίζονται από τη ΝΔ ή ακόμα και τοπικών παραγόντων όλων των «αποχρώσεων» ανά την Ελλάδα.

Η μείωση των δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και οι αρμοδιότητες της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης αποτελούν σημεία αιχμής όχι μόνο για τους αντιπολιτευόμενους δημάρχους αλλά και για αρκετούς που ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στην προσπάθεια να μην επαναλάβει τα λάθη των χειρισμών που έγιναν κατά την εφαρμογή του Καποδίστρια 1, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα ολοκληρώσει στον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης τη συζήτηση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στον α και β βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα είναι να μην υπερκεραστεί το σημαντικό εγχείρημα της αποκέντρωσης από τοπικιστικές αντιδράσεις στην προοπτική συνενώσεων δήμων.

Διασκεδάζοντας τα σενάρια αποτυχίας της κυβερνητικής προσπάθειας για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειών και δήμων λόγω «έλλειψης χρημάτων», κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή να αποδοθούν άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της.

Κατά τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης, η οποία θα αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, εκτιμάται ότι θα έχουν αποδυναμωθεί οι αντιρρήσεις τοπικών παραγόντων όσον αφορά τη χάραξη των ορίων για τις διοικητικές περιφέρειες και τους νέους δήμους.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου του ΑΣΕΠ και το «κλείσιμο» της παραμικρής «τρύπας» από την οποία θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις.

Εισηγείται, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των εποχικών αναγκών των δήμων στους 4 μήνες, αντί των 8 που ισχύουν σήμερα, την υπαγωγή όλων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στο ΑΣΕΠ, ακόμα και τις δίμηνες που προβλέπονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τέλος, προτείνει την ένταξη του συνόλου των δημοτικών επιχειρήσεων στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ.

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8506831#Σχόλια
 1. Ο/Η levah08 λέει:

  Η δημιουργία μεγάλων Δήμων θα είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών. Που είναι λοιπόν το ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ;
  Στις ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά ο μέσος όρος κατοίκων ανά Δήμο κειμένεται από 2000 έως 7500.
  Είμαστε πιο έξυπνοι εμείς που πάμε να φτιάξουμε Δήμους γίγαντες των 100000 και 150000 κατοίκων;
  Και ενώ σε τέτοιους μεγάλους Δήμους οι πολίτες περιμένουν ουρές ατέλιωτες, στους μικρούς Γερμανικούς, Γαλλικούς, Ιταλικούς, Ισπανικούς κ.ά Δήμους η εξυπηρέτηση των πολιτών για τα ίδια θέματα γίνεται σε δευτερόλεπτα!!
  Ο Καποδίστριας 1 απέδειξε το μεγάλο λάθος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s